Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1.9Tdi '94r] dziwna sprawa - podswietlenie zegarow

ODPOWIEDZ
mlubinski

[B4 1.9Tdi '94r] dziwna sprawa - podswietlenie zegarow

Post autor: mlubinski » 01 paź 2010, 22:00

Właśnie, jakiś czas temu tu na forum pisałem o problemie z brakiem podświetlenia zegarów (prędkościomierz, zegarek) co generalnie wkurzało wieczorami/nocą, bo nie było widać generalnie ile się jedzie :D
O dziwo, lampki airbaga, hamulca itp działały bez zarzutu. Pytałem u mechaników, ale każdy rozkładał ręce i mówił, że to robota dla hobbysty, że trzeba by całą instalację rozpruć, bo pewnie gdzieś przebicie. No więc dałem sobie spokój.
Aż tu przedwczoraj wychodzę z pracy wieczorkiem, odpalam auto i bam - podświetlenie działa. W szok się wbiłem normalnie. Mówie sobie, może dlatego że była spora wilgotność?
Następnego ranka dalej działało podświetlenie (i dziś też działało). Strasznie dziwna sprawa - najpierw nie działa, potem zaskakuje (z niewiadomych przyczyn) i ciul wie jak długo podziała :D

Czy ktoś może na podstawie powyższych objawów wywróżyć co to może być?

Awatar użytkownika
siejek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: siejek » 01 paź 2010, 22:33

może cudowne ozdrowienie? :-P

Awatar użytkownika
ziemor
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ziemor » 02 paź 2010, 20:16

żadne cuda
niezbyt rozumiem - niedziała całe podświetlenie razem z gałkami nawiewów - jeśli tak to - może być niekontaktujący potencjometr od regulacji jasności podświetlenia lub pęknięty druk tuż obok potencjometra - trzeba wyjąć liczniki, rozebrać je i przelutować płytkę - musisz umieć dobrze lutować ! inaczej nie ruszaj tego !

Jesli tylko prędkościomierz to trza rozebrać cały licznik i szukać -

mlubinski

Post autor: mlubinski » 02 paź 2010, 21:25

niezbyt rozumiem - niedziała całe podświetlenie razem z gałkami nawiewów
na pewno nie działało (bo teraz magicznie działa) podświetlenie zegarów (czyli prędkościomierz, zegar oraz wskaźniki paliwa/temp) oraz gałki nawiewów.

Czyli teraz jest tak, że (nie ruszając niczego) nagle zaczęło samo działać.
- jeśli tak to - może być niekontaktujący potencjometr od regulacji jasności podświetlenia lub pęknięty druk tuż obok potencjometra - trzeba wyjąć liczniki, rozebrać je i przelutować płytkę - musisz umieć dobrze lutować ! inaczej nie ruszaj tego !
czy skoro teraz działa, to czy może wciąż być niekontaktujący potencjometr lub pęknięty druk? Czy może jeśli byłby pęknięty druk lub problem z tym potencjometrem, to wcale by się nie świeciło? Pytam, bo jak napisałem teraz dziwnym trafem działa i chciałbym wiedzieć z czym to może być związane :D

Awatar użytkownika
ziemor
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ziemor » 02 paź 2010, 21:49

Może być wciąż niekontaktujący druk obok potencjometra który teraz akurat się stykną i działą - miałem walkę z tym i raz było światło a raz nie - koszmar ze znalezieniem

Jeśli jest pęknięty druk obok potencjametru (wokoło śrubek stykowych potencjomeru - ciężko dojżeć to pęknięcie) lub gdzieś po drodze lub jakiś inny lut nie trzyma to gaśnie całkowicie

mlubinski

Post autor: mlubinski » 02 paź 2010, 22:17

Dzięki ziemor za informacje. Przydadzą się jak się sypnie następnym razem :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl