[B4 All] Adaptery zmieniające rozstaw śrub
[B4 All] Adaptery zmieniające rozstaw śrub
Witam mam takie pytanko jakiej grubosci musi byc dystans zmieniajacy rozstaw ?
Ostatnio zmieniony 10 paź 2010, 10:34 przez no name, łącznie zmieniany 1 raz.
Ogólnie dystanse zmieniające rozstaw (np. z 4x100 na 4x108, 5x112 na 5x120) mają grubość od 25mm, najmniej można zejść do 20mm, ale wtedy trzeba mieć specjalne śruby z krótkim łbem.
Widziałem też dystanse do w miarę bezpiecznego przejścia z 4 na 5 śrub. Chodzi o patent dwóch dystansów na raz. Minimalna grubość to 50mm.
Widziałem też dystanse do w miarę bezpiecznego przejścia z 4 na 5 śrub. Chodzi o patent dwóch dystansów na raz. Minimalna grubość to 50mm.
- troll oslo
- Forum Audi 80
- Kontakt:
troll oslo, taka kombinacja bedzie sie skladala z kilku adapterow o roznych rozstawach tak jak kolega ATLAS, napisal to wyzej w swoim poscie :mrgreen:
czyli adapter z 4x108 na 4x100 musi miec 25mm czyli dokladnie 1j czyli do 80 b4 mozna w tedy wpakowac felgi o szerokosci 8j czy 8,5j tez podejda zeby nic nie wystawalo ?
a i takie adaptery najlepiej wykonac ze stali ? bo z alu podobno zrywaja sie gwinty
czyli adapter z 4x108 na 4x100 musi miec 25mm czyli dokladnie 1j czyli do 80 b4 mozna w tedy wpakowac felgi o szerokosci 8j czy 8,5j tez podejda zeby nic nie wystawalo ?
a i takie adaptery najlepiej wykonac ze stali ? bo z alu podobno zrywaja sie gwinty
- troll oslo
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- troll oslo
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- troll oslo
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Et to glebokosc centrum felhi od jej wewnetrznego brzegu im wieksze tym bardziej felga wystaje do zewnatrz auta mniejsze chowa sie do sirodka.
.Et to norma europejska audi ma 35 do 38 wiec fele od forda podejda kazda felga ma od sirodka wybite et sa w necie tabele gdzie znajdziesz tolerancje et dla danej marki auta. By nie bylo ot dodam ze siedze w branzy moze nie felg ale mam z tym tez doczynienia...
.Et to norma europejska audi ma 35 do 38 wiec fele od forda podejda kazda felga ma od sirodka wybite et sa w necie tabele gdzie znajdziesz tolerancje et dla danej marki auta. By nie bylo ot dodam ze siedze w branzy moze nie felg ale mam z tym tez doczynienia...
To nie prawda. Zbyt duży skrót myślowytroll oslo pisze:Et to glebokosc centrum felhi od jej wewnetrznego brzegu
Nieźle obrazuje to ten gif:ET (offset lub inaczej odsadzenie) felgi:
Odsadzenie informuje o odległości płaszczyzny symetrii felgi od płaszczyzny montażowej - podawana w mm ET jest charakterystyczny dla każdego modelu felgi a nie modelu samochodu.