Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B4 1.9 TDI] Króciec końcowy

Awatar użytkownika
MAKLER
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B4 1.9 TDI] Króciec końcowy

Post autor: MAKLER » 16 lip 2007, 22:02

Witam

Mam do wymiany króciec ten któy jest pokazany na zdjęciu. W innym temacie doradzili mi żebym wymienil go na warsztacie bo latwo mozna go uszkodzic. Na warsztacie powiedzieli mi ze mam kupić to tylko w ASO. Chcialem zapytac czy faktycznie jest wielka roznica miedzy tymi sprzedawanymi w zwyklych sklepach a tymi w ASO i jak dokladnie nazywac sie ta czesc, lub jaki numer ma w katalogu. Pozdrawiam... Obrazek

PIACHU
Forum Audi 80
Forum Audi 80

kruciec

Post autor: PIACHU » 16 lip 2007, 22:29

kolego, dlaczego chcesz go wymienić???

Awatar użytkownika
MAKLER
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MAKLER » 16 lip 2007, 22:31

PIACHU, cieknie z niego płyn chłodzący. W innym temacie napisano mi że to jest normalne w tych modelach i dość często jest to do wymiany, zreszta to samo powiedziano mi na warsztacie.

PIACHU
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: PIACHU » 16 lip 2007, 22:35

jeżeli dlatego że cieknie to wystarczy go odkecić i wymienić taki gumowy oring. jest ten kruciec umocowany na dwóch srubach fi 6 na klucz 10, jedna jest u góry a druga u dołu, do tej drugiej jest trochę utrudniony dostęp ale sobie poradzisz, musisz równiez odkręcić przewód gumowy oraz odpiąc złączkę elektryczną, trzymaj się

Awatar użytkownika
MAKLER
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MAKLER » 17 lip 2007, 10:50

Na pewno wystarczy tylko ten oring wymienic? Bo faktycznie cieknie z tego miejsca, tak jakby byl juz zuzyty. Wiesz moze jaka jest jego srednica?

Awatar użytkownika
Kornel
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kornel » 17 lip 2007, 16:32

MAKLER pisze:Na pewno wystarczy tylko ten oring wymienic? Bo faktycznie cieknie z tego miejsca, tak jakby byl juz zuzyty. Wiesz moze jaka jest jego srednica?
Kiedyś zmieniałem sam oring tylko w tym drugim krućcu też w głowicy, w silniku ABT nic nie pomogło, dalej ciekło. Więc wymieniłem cały krciec i na jakiś miesiąc był spokój i znowu zaczęło cięknąć, nie był on orginalny. Następnie pękł i wywaliło odrazu płyn z chłodnicy. Więc wkurzyłem się kupiłem orginalny zapłaciłem 80 zeta, założyłem i jeździ bez problemu. Teraz też będę wymieniał ten z tyłu głowicy bo cieknie i także kupiłem orginał, ten kosztował mnie 30 zeta. Ale jest to cena troszkę niższa bo mam rabat. Podrubka będzie połowę tańsza, ale moim zdaniem nie opłaca się. Kupuj orginał ;-)

pawcio81
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pawcio81 » 17 lip 2007, 17:01

Jak kupiłem swoje Audi jakiś rok temu to też zaczęło mi cieknąć z tego króćca. Zdjąłem wtedy spinkę zabezpieczającą, sciągnąłem węża i wyciągnąłem ten króciec z gniazda i okazało się że oring jest w dwóch kawałkach, kupiłem taki oring za 1zł w sklepie motoryzacyjnym i do dziś mam spokój. Tak więc jeśli Tobie też cieknie to proponuje sprawdzić najpierw oring. Wymiana jest banalna i trwa chwilkę.

Awatar użytkownika
chips
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: chips » 17 lip 2007, 20:07

pawcio81 pisze:Jak kupiłem swoje Audi jakiś rok temu to też zaczęło mi cieknąć z tego króćca. Zdjąłem wtedy spinkę zabezpieczającą, sciągnąłem węża i wyciągnąłem ten króciec z gniazda i okazało się że oring jest w dwóch kawałkach, kupiłem taki oring za 1zł w sklepie motoryzacyjnym i do dziś mam spokój. Tak więc jeśli Tobie też cieknie to proponuje sprawdzić najpierw oring. Wymiana jest banalna i trwa chwilkę.

Awaria oringa bardzo żadko jest przyczyną wycieku. Przeważnie pęka króciec. A wymiana nie jest taka prosta (szczególnie gdy zakładasz kiepską poróbę), bo jak za słabo przykręcisz to cieknie, a jak minimalnie za mocno to ponownie pęka. Wiem to z własnego doświadczenia. Te króćce to największa zakała silników audi

Awatar użytkownika
MAKLER
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MAKLER » 18 lip 2007, 00:03

Koledzy przekonaliscie mnei zeby jednak kupic oryginal. Jutro zamawiam oryginalny w ASO i mam nadzieje ze bede mial spokoj. Pozdrawiam i dzieki za zainteresowanie tematem. Pozdrawiam....

mariusz8282
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mariusz8282 » 04 gru 2010, 00:16

Panowie, jutro jade do sklepu kupic króciec i bede chciał go wymienic. To jest ten króciec przy głowicy do którego przyłacza sie czujnik temperatury (jak na zdjeciu). Moje pytania brzmią: czy aby go wymienic (sciagnac i załozyc nowy) to muszę spuszczac płyn z układu chłodzenia? Bo nie wiem co sie bedzie działo jak go odkrece bez spuszczania. Drugie:Czy nowy króciec zakłada sie na jakimś silikonie (np temperaturowym) lub paście miedzianej? Pierwszy raz to bede robił i potrzebuje informacji :)

Awatar użytkownika
percevalle
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: percevalle » 04 gru 2010, 01:51

mariusz8282 pisze:czy aby go wymienic (sciagnac i załozyc nowy) to muszę spuszczac płyn z układu chłodzenia? Bo nie wiem co sie bedzie działo jak go odkrece bez spuszczania.
Musisz, bo jak odkręcisz to zaleje silnik.
mariusz8282 pisze:Czy nowy króciec zakłada sie na jakimś silikonie (np temperaturowym) lub paście miedzianej? Pierwszy raz to bede robił i potrzebuje informacji
Nie ma takiej potrzeby. Po to masz oring i oring wystarcza przy nowym króćcu.
Dobrze wyczyść tylko miejsce styku na głowicy po zdjęciu krućca.

Awatar użytkownika
joandaw
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: joandaw » 04 gru 2010, 09:35

Witam wystarczy tylko wymienić oring w króćcu ja do pewności też dałem silikon zostawiłem króciec ori bo był dobry posprawdzajcie potem czy nie cieknie przy czujniku jak tym się porusza też zaczło kapać też są na nim gumy podobne do oringów warto by było też wymienić.
Wody całej nie trzeba spuszczać.Powodzenia ;-)

mariusz8282
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mariusz8282 » 04 gru 2010, 09:45

Dzieki chlopaki. Płyn i tak spuszcze bo bede wymieniał, a przy okazji sie chcialem dowiedziec czy bez spuszczania da sie wymienic :)Wiec juz wszystko jasne. Króciec wymienie pewnie cały bo kosztuje z 20zł wiec to nie duzy wydatek.

[ Dodano: 2011-01-22, 13:20 ]
Króciec wymieniony, i poki co wyglada to dobrze :) Oby tak dalej.

guma19
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: guma19 » 06 lut 2011, 15:16

numer oringa to 35X3,15 A jesli chodzi o to czy to wystarczy to powiem ze w zupełności tak tylko trzeba dokręcać z wyczuciem, upewnić się ze kruciec nie jest pęknięty bo ja dwa razy nie zauważyłem tego bo ciężko nieraz to dojrzeć. Pozaa tym najlepiej kupić cały kruciec za 10zł i z głowy i to wcale nie musi być orginał. Poza tym trzeba się upewnić czy głowica w miejscu gdzie siada oring krućca nie ma wżerów.

P.S.
Nie rozumiem czemu nikt nie potrafi prosto tu odpowiedzieć na pytanie tylko trzeba "A PO CO...." itp i td.

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: hudy » 06 lut 2011, 18:42

najlepiej jeszcze posmarować po oringu silikonem albo klejem dirko i wtedy już mamy spokój na wieki <ok>

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl