[B4 1.9. TDI 1Z] Sprzęgło-dziwny dźwięk i drga przy ruszaniu
Z tego co pisze jestes Specjalista, zreszta czytajac Twoje wypowiedzi w innych postach widac od razu ze znasz sie na samochodach. Jak moglbys wytlumacz nam dlaczego wlasnie rano sa takie problemy a pozniej ich nie ma. Chcialbym to wiedziec z czystej ciekawosci.czarekj pisze:Obstawiam na uszkodzony docisk sprzęgła.
Wcale nie jestem specjalista, ale dzieki za uznanie.
Sprawdź jak wchodzą biegi 1 i 2 na wyłączonym silniku i przy wciśniętym sprzęgle. Spróbuj kilkakrotnie. Jeżeli wskakuja bez problemów to do skrzyni się nie "czepiaj". Im jest niższy bieg tym ważniejsza jest dla niego kwestia dobrego wysprzęglenia. Spróbój kiedyś z 4 przejśc na piąty bieg - zobaczysz że wystarczy sprzęgło do połowy wcisnąć. Co do usterki to możesz mieć pękniete "słoneczko" w sprzęgle lub pęknięty docisk. Te wszelkie odstępstwa temperaturowe to najprowdopodobniej skutek nagrzewajacych sie elementów sprzęgła, które sie po prostu odkształcają.
Nagrzewanie silnika i samej skrzyni przy sprawnym sprzęgle nie dawałoby odczuwalnych skutków.
Sprawdź jak wchodzą biegi 1 i 2 na wyłączonym silniku i przy wciśniętym sprzęgle. Spróbuj kilkakrotnie. Jeżeli wskakuja bez problemów to do skrzyni się nie "czepiaj". Im jest niższy bieg tym ważniejsza jest dla niego kwestia dobrego wysprzęglenia. Spróbój kiedyś z 4 przejśc na piąty bieg - zobaczysz że wystarczy sprzęgło do połowy wcisnąć. Co do usterki to możesz mieć pękniete "słoneczko" w sprzęgle lub pęknięty docisk. Te wszelkie odstępstwa temperaturowe to najprowdopodobniej skutek nagrzewajacych sie elementów sprzęgła, które sie po prostu odkształcają.
Nagrzewanie silnika i samej skrzyni przy sprawnym sprzęgle nie dawałoby odczuwalnych skutków.
- krzysiek11
- Forum Audi 80
Byłem wczoraj u mechanika. Wymieniałem tulejki pod belką i wyszło że są uszkodzone poduszki pod skrzynią. Wymieniłem i przestało szarpać przy ruszaniu. Tarcza jeszcze troszke piszczy przy ruszaniu ale to juz nie przeszkadza. Pedał drga ale zdecydowanie mniej - bedzie jeszcze prawdopodbnie łożysko. pozdro
radi88 twierdzisz ze w audi kola dwumasowego niema w silniku 1z !to zerknij w ten link http://www.swiatmotoryzacji.com.pl/inde ... taj&id=118
Nie bede zasmiecal forum, wiem co jest na rysunkach, ale to nie dla tego silnika :!: wymieniajac sprzeglo w swoim aucie z silnikiem 1Z nie spotkalem sie z kolem dwumasowym :!: aczkolwiek moge jezdzic niekompletnym autem :mrgreen:
p.s. Silnik 1.9 tdi z kolem 2masowym wyglada identycznie jak 1Z wiec moze stad twoje tezy ze w B4 byly dwumasowki. Pozdrawiam.
p.s. Silnik 1.9 tdi z kolem 2masowym wyglada identycznie jak 1Z wiec moze stad twoje tezy ze w B4 byly dwumasowki. Pozdrawiam.
radi88, z tego co wyczytalem to w silnikach tdi montowanych w audi vw seat byly montowane 2masowki ale byc moze bylo to oogólnione a konkretnie to moze w audi b4 w silniku 1z nie byly montowane i z tego co napisales (ze wymieniales sprzeglo u siebie) takowego kola poprpstu nie ma co mnie niezmiernie cieszy bo to dosc droga czesc .a ja mialem podejrzenia ze u mnie to wlasnie powoduje szarpanie przy ruszaniu a tak prawdopodobne jest to sprzeglo 600pln.pozdrawiam :->
-
- Forum Audi 80
Witam, nie chcę tworzyć nowego wątku więc podepne się do tego. Zauważyłem, ze jak wcisne lekko pedał sprzegła to on drga, nie mam problemów z wrzucaniem biegów, nic nie piszczy czy rwie (przerywa), wg mnie jedzie normalnie. Co o tym sądzicie, można tak jeździć, ewentualnie co może być tego przyczyną?
Tak jak pisałem wcześniej na warsztacie mechanik powiedział mi że może to być przyczyna wyrabiającego się łożyska oporowego które już nierówno chodzi na wałku.Filodendron pisze:Witam, nie chcę tworzyć nowego wątku więc podepne się do tego. Zauważyłem, ze jak wcisne lekko pedał sprzegła to on drga, nie mam problemów z wrzucaniem biegów, nic nie piszczy czy rwie (przerywa), wg mnie jedzie normalnie. Co o tym sądzicie, można tak jeździć, ewentualnie co może być tego przyczyną?
-
- Forum Audi 80
Wymiana jest dosc skomlikowana bo trzeba skrzynie wyciagac. Skoro nic innego Ci sie nie dzieje to jezdzij, zreszta to nie koniecznie musi byc lozysko. Sprawdz pompke sprzegla itd. czytalem gdzies na forum ze wlasnie podobne objawy sa jak sa problemy z hydraulika sprzegla. Poszukaj na forum, bylo pelno tematow na temat sprzegla. Pozdrawiam...