[1.9 tdi 1z] rosi olejem
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
[1.9 tdi 1z] rosi olejem
panowie ostatnio zauwazyłem ze po lewej stronie silnika patrząc od przodu samochodu widać olej jednak nie wyglada to na wyciek tylko na roszenie tak jak by cos go rozpryskiwało.najwiecej oleju jest na silniku ale jest go tez troszke na przewodach od powietrza i nawet na obudowie akumulatora (na obudowie olej jest rozpryskany tylko w jednym miejscu tak jak by tylko w to miejsce coś go rozpryskiwało).nie wiem z kąd sie to bierze.oleju mi nie ubywa.ostatnio było tego mniej ale po wymianie oleju chyba się powiekszyło.nie wiem czy to jest wina tego ze jak wymieniłem olej to wlałem go troche za dużo i było max na miarce.moze ktos ma pomysł z czego tak rosi tym olejem?? czy to może być wina np turbiny??
Warto zajrzeć po plastikową osłonę - to tylko 2 śrubki... Przy zmianie uszczelki pod pokrywą zaworów zmienia się też 3 okrągłe korki, trzymające kapę - może spod środkowego lub tylnego? Proponuję zdjąć osłonę, wytrzeć kapę i dać mu krótko pochodzić - może się uda dostrzec, bo to, że gdzieś "z góry" siąpi, to oczywiste...