[All]How to make - wyświetlacz temperatury zewnętrznej
- eSPe
- Forum Audi 80
- Imię: Sławek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.6 ABC
- Kontakt:
No tak ale z wyświetlacza wychodzi żółta wtyczka.
Wpinam ją w licznik.
A jak to spiąć z klimą.
Ma ktoś może jakiś prosty rysunek żeby to tak łopatologicznie było pokazane na schemacie jak to powinno być spięte?
Od razu mówię że nie jestem elektrykiem i profesjonalne schematy (oryginalne) elektryczne nie wiele mi mówią. Chyba że jakieś w miarę proste.
Wpinam ją w licznik.
A jak to spiąć z klimą.
Ma ktoś może jakiś prosty rysunek żeby to tak łopatologicznie było pokazane na schemacie jak to powinno być spięte?
Od razu mówię że nie jestem elektrykiem i profesjonalne schematy (oryginalne) elektryczne nie wiele mi mówią. Chyba że jakieś w miarę proste.
- eSPe
- Forum Audi 80
- Imię: Sławek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.6 ABC
- Kontakt:
rozrysowałbyś mi może jako to mniej więcej jest podłączone?
Tu widać że z wyświetlacza wychodzi wtyczka na 5 kabli.
Gdzie wpinam tą wtyczkę?
Czy mając to co na zdjęciu trzeba jeszcze zrobić jakąś rzeźbę? Jak tak to jaką?
Tu widać że z wyświetlacza wychodzi wtyczka na 5 kabli.
1 - czujnik prędkosci
2 - czujnik temperatury - 2 przewód od czujnika połączyć z masą
3 - masa
4 - +12V po sciemniaczu
5 - +12V po zapłonie
Gdzie wpinam tą wtyczkę?
Czy mając to co na zdjęciu trzeba jeszcze zrobić jakąś rzeźbę? Jak tak to jaką?
Panowie a gdzie najlepiej zmasować wyświetlacz z czujnikiem żeby nie było komedi z wskazywaniem ?
i czy ja mogę podpiąć masę z wyswietlacza do masy z czujnika i razem gdzieś pod masę z wtyczki albo niebieskiej albo żółtej ? bo jeszcze da się chyba wziąść mase z radia.
ale chodzi mi najbardziej o te dokładną masę.
i czy ja mogę podpiąć masę z wyswietlacza do masy z czujnika i razem gdzieś pod masę z wtyczki albo niebieskiej albo żółtej ? bo jeszcze da się chyba wziąść mase z radia.
ale chodzi mi najbardziej o te dokładną masę.
Witam,
Dzisiaj podlaczylem swoj termometr, jeszcze bez czujnika temperatury. Chcialbym teraz w ogole sprawdzic czy termometr jest dobrze podlaczony. Jak to zrobic? Jedyny wolny przewod na ta chwile to PIN2 ktory idzie do czujnika. Probowalem podlaczyc diode jako 'startowy' zamiennik termistoru, jedna nozka do PINu2 druga do masy ale na wyswietlaczu nie pojawily sie nawet 3 kreski. Co robie zle? Jak sprawdzic wyswietlacz na krotko, prosze lopatologicznie :mrgreen:
Dzisiaj podlaczylem swoj termometr, jeszcze bez czujnika temperatury. Chcialbym teraz w ogole sprawdzic czy termometr jest dobrze podlaczony. Jak to zrobic? Jedyny wolny przewod na ta chwile to PIN2 ktory idzie do czujnika. Probowalem podlaczyc diode jako 'startowy' zamiennik termistoru, jedna nozka do PINu2 druga do masy ale na wyswietlaczu nie pojawily sie nawet 3 kreski. Co robie zle? Jak sprawdzic wyswietlacz na krotko, prosze lopatologicznie :mrgreen:
jak sie nie myle to chyba nieda sie podpiac wyswietlacza na krutko bez czujnika ,jesli siemyle to koledzy mnie poprawiom . ja mam podpiety na czujnikur ori i wszystko gicior.ale zycie bylo by za latwe jakby chodzilo wszystko git, na czujniku ori zawyza mi temp... o 10 stopni i niewiem dlaczego hmmmm ??
wpadlem na pomysl zeby podpiac czujnik od opla omegi i opla astry ,kture wziolem ze szrotu ,po podpieciu tych czujnikuw znowu lipa bo termometr nie skaluje sie dobrze i pokazuje mi zle temper.... - 4,5 stopnia i prawdzia temperatura na zewnatrz jest okolo 18 stopni na plusie ,juz niemam pojecia dlaczego tak sie dzieje
[ Dodano: 2010-10-24, 12:29 ]
monkahead, a tak apropo kolego ty my jestesmy sasziadami ehheh ja mieszkam w dabrowie gorniczej :mrgreen: tylko tyle ze teraz siedze za granicom pozsrawiam
wpadlem na pomysl zeby podpiac czujnik od opla omegi i opla astry ,kture wziolem ze szrotu ,po podpieciu tych czujnikuw znowu lipa bo termometr nie skaluje sie dobrze i pokazuje mi zle temper.... - 4,5 stopnia i prawdzia temperatura na zewnatrz jest okolo 18 stopni na plusie ,juz niemam pojecia dlaczego tak sie dzieje
[ Dodano: 2010-10-24, 12:29 ]
monkahead, a tak apropo kolego ty my jestesmy sasziadami ehheh ja mieszkam w dabrowie gorniczej :mrgreen: tylko tyle ze teraz siedze za granicom pozsrawiam
kolego bardzo prosta sprawa ze sprawdzeniem musisz podpiąć jakąś rezystancje do tego przewodu tylko nie za małą żeby nie spalić nic bo jak wiadomo termistor jest to element półprzewodnikowy zmieniający swoją rezystancje pod wpływam temperatury ale z tego co pamiętam jak odepniesz wtyczkę od czujnika to powinno ci pokazać najniższą temperaturę jaką może wskazać czyli idąc dalej tym tropem temperatura na czujniku jest wyświetlana proporcjonalnie do rezystancji
mi sie caly czas wydawado ze to przes zle podpietom mase od czujnika, i tak bylo podpinalem mase w 10 roznych miejscach i sprawdzalem jako mtemperature mi pokazuje. milaem 3 termometry rozne i mniej wiecej zeby wiedziec jaka temp,.. jest realna . i wkoncu najlepszom masom jest srobka od zbiorniczka plynu chlodzacego tak jom podpiel i dziala ok ,a jak milem podpiety pod kabel maswy to zle pokazywalo jakies to wszystko dziwen hehe ale udalo sie i jesteem happy :mrgreen: