Ostatnio siedzac na allegro oglądałem 80 i zauważyłem że większość ma zabudowany filtr od dołu czego w mojej niuni nie ma.
Czy ktoś z Formowiczów mógłby pomoc mi w tej kwestii poniewaz objawy które są w aucie od kupna podejrzewam że są spowodowane brakiem elementów zabudowy.
ale po kolei
1.gdy zakupiłem auto kończącej sie zimy bardzo zbierał się biały szlam pod koriem i w filtrze , oczywiście przy zakupie widziałem to i twierdząc iż uszczelka pod głowica jest do wymiany zbiłem znacząco z ceny.
Właściciel był troche tajemniczy nie wiedział kiedy wymieniał olej i jakie płyny dolewał twierząc iż jest to 3 auto w rodzinie także nie ogarnia tematu Faktem jest to ze dojezdzał nim do pacy na lpg małe odciniki 5km w jedna strone.
2 Po zakupie z moim zaznajomionym mechanikiem poszły do wymiany oleje i fitry łacznie z płynem aby sprawdzić czy to uszczelka przy okazji zdjęliśmy pokrywę zaworów i wyczyściliśmy wszystko ze szlamu. Z racji tego że robię duże odległości szlamu na poczatku były małe znikome ilości po wymianie sparciałych węży nagrzewnicy wycieki i ubywanie płynu ustało.
Dodam też że auto nie kpciło i nie kopci na żaden z kolorów tęczy.
3 podzczas wiosny i lata szmau wogóle nie bylo ale pojawiły sie problemy z szarapniem a pb i dużym spalaniem lgp (11-15l)
wtedy poszła regulacja lpg i ustawianie zapłonu .
Teraz jest już troche zimniej i przy wymianie oleju pojawił sie szlam w dużej ilości. oraz szarpanie na pb do 2tys powyżej ciągnie łądnie tak jak by sie dławił.
Dodam tez że temperatura silnika podczas jazdy wychodzi powyżej 3 kresek czerwonych i stabilnie w miare jazdy trzyma ten poziom.
Pytanie moje jest czy brakujące weże w filtrze powietrza maja wpływ na działanie auta i szlam na moje skromne oko to silnik tak jak by był niedogrzany
Dodaje foto jak jest filtr w aucie zamontowany i czy przy instalacji lpg maja być te elemęty czy nie prosze o pomoc pozdrawiam.