Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[ALL] Podgrzewanie akumulatora

Wszystko co znajduje się w komorze silnika.
olapiotr
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: olapiotr » 27 paź 2010, 23:44

Chyba się nie zrozumieliśmy bo mam diesla.

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Przemek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Szara80tkaTdi » 27 paź 2010, 23:52

widze ze na tym forum co raz to nowe wynalazki i cuda sa proponowane a nawet czesto chwalone, jesli chodzi o mnie nie chcialbym trafic na takie auto, co w nim robiono tym podobne sprawy,

o czym wy ludzie piszecie? ja rozumiem ze dzisiaj 80tka b4 jest tania i kazdy mlodzik ja moze kupic bardzo tanio, ale litosci ...

dla przykladu podam cos takiego - brat mial kiedys audi 80 b3 1.8s i w dokumentacji pisalo ze auto bylo przystosowane do uzytkowania przy minus 25 stopniach, i co moze w zestawie fabryka dawala styropian na akumulator? jak macie do kitu silnik i aku to nic w mrozie nie pomorze, jedynie standardowo mozna wyjac aku w cieple miejsce,
ja mialem kiedys passata b3 1.8 i po 3 dniach stania w mrozie -26 trzy razy okrecil rozrusznik i tryknal, teraz mam 80 tdi, swiece nowe, i pali na dotyk po kilku dniach stania, i co mam sie bawic w jakies ocieplacze?

olapiotr
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: olapiotr » 27 paź 2010, 23:57

Szara80tkaTdi, Jak kolega ma wenę to tworzy. :idea:

Jelly
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Jelly » 28 paź 2010, 07:43

matti87 pisze:Jelly bardzo chętnie zobaczę taki akumulator który ruszy przy -40 np po tygodniu :mrgreen: i wtedy ty bendziesz dumny .

aldi nie bo gdy nie miałem tej maty to przy -20 centra siadała a z matą nie było żadnych problemów z odpaleniem nawet po 2 tyg stania .
Hehehe ale ten Twoj patent to rozładuje go w ciągu max 2 dni... :mrgreen:

Awatar użytkownika
matti87
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: matti87 » 28 paź 2010, 15:02

Jelly pisze:Hehehe ale ten Twoj patent to rozładuje go w ciągu max 2 dni... :mrgreen:
ten patent w galu działał 2 lata na 6 letnim aku :-P .. a Twój patent to pewnie codzienne zabieranie aku ze sobą do domu w zimie :mrgreen:

zdjęcia wrzucę gdy podłączę mate , pobór mocy podobny do podgrzania lusterka dokładnej wartości nie znam a czas około 30 sek
Szara80tkaTdi pisze:widze ze na tym forum co raz to nowe wynalazki i cuda sa proponowane a nawet czesto chwalone, jesli chodzi o mnie nie chcialbym trafic na takie auto, co w nim robiono tym podobne sprawy,

o czym wy ludzie piszecie? ja rozumiem ze dzisiaj 80tka b4 jest tania i kazdy mlodzik ja moze kupic bardzo tanio, ale litosci ...

dla przykladu podam cos takiego - brat mial kiedys audi 80 b3 1.8s i w dokumentacji pisalo ze auto bylo przystosowane do uzytkowania przy minus 25 stopniach, i co moze w zestawie fabryka dawala styropian na akumulator? jak macie do kitu silnik i aku to nic w mrozie nie pomorze, jedynie standardowo mozna wyjac aku w cieple miejsce,
ja mialem kiedys passata b3 1.8 i po 3 dniach stania w mrozie -26 trzy razy okrecil rozrusznik i tryknal, teraz mam 80 tdi, swiece nowe, i pali na dotyk po kilku dniach stania, i co mam sie bawic w jakies ocieplacze?
nikt Ci nie karze się w to bawić .. apropo gratuluje rezultatu 4,02 l/100km (na ukraińskiej) :mrgreen:

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Szara80tkaTdi » 28 paź 2010, 15:39

matti87 pisze:apropo gratuluje rezultatu 4,02 l/100km (na ukraińskiej) :mrgreen:

niewiem czy to pochlebstwo czy kpina, ale majac auto z takim silnikiem i jadac na trasie 90km/h jest mozliwe nawet mniejsze osiagnac spalanie, - pisze w przypadku sprawnego samochodu, wrzuce ci tu zdjecie z ksiazeczki i zalaczylbym ci strone niemiecka na ktorej bylo opisane wydarzenie z 1989 roku, jak to zbudowano pierwsze auto z ekonowicznym dieslem TDI w Audi 100, ale nie pamietam gdzie to juz jest,
ja wiem ze majac benzyniaka i jezdzac na gazie "co lepiej sie sprawdza przy gotowaniu obiadu" boli, no i te kolo zapasowe co niewiadomo co znim zrobic w tym bagazniku,

ekonomiczne diesle byly 20 lat temu

wkazdym badz razie odbiegasz od tematu i swoich wynalazkow, i udowodnij swoje racje jezeli sa prawdziwe

ysiul
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: ysiul » 28 paź 2010, 17:07

chłopaki co ma piernik do wiatrak :-P jeśli chodzi o spalanie a temat założony przez Mateusza. Jeśli twierdzi że założenie maty faktycznie poprawia sprawność aku to dajmy mu się wykazać. Nie zrobi zdjęcia i to opisze wtedy będziemy to dalej komentować. Sam nie jestem pozytywnie nastawiony co do tej maty ale skoro pomogło to warto choć by tego wysłuchać

Awatar użytkownika
matti87
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: matti87 » 28 paź 2010, 19:23

matti87 pisze:
Szara80tkaTdi pisze:ja wiem ze majac benzyniaka i jezdzac na gazie "co lepiej sie sprawdza przy gotowaniu obiadu" boli, no i te kolo zapasowe co niewiadomo co znim zrobic w tym bagazniku,
koło leży sobie spokojnie w pokrowcu :-D .. a ja współczuje biednej 80 katowanej ukraińsą ropą ,mój dziadek już lepiej leje do zetora bo na orlenie .. ale i tak wole kuchenkę gazową niż ogłuchnąć w klekocie :mrgreen:
ysiul pisze:chłopaki co ma piernik do wiatrak :-P jeśli chodzi o spalanie a temat założony przez Mateusza. Jeśli twierdzi że założenie maty faktycznie poprawia sprawność aku to dajmy mu się wykazać. Nie zrobi zdjęcia i to opisze wtedy będziemy to dalej komentować. Sam nie jestem pozytywnie nastawiony co do tej maty ale skoro pomogło to warto choć by tego wysłuchać
brawo!!. gdy podłączę tą mate zrobie zdjęcia i opisze jej działanie wtedy bendziecie mogli mnie krytykować do woli ;-) zobaczymy czy sprawdzi sie w 80 :-)

Jelly
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Jelly » 29 paź 2010, 13:52

matti87 pisze:
Jelly pisze:Hehehe ale ten Twoj patent to rozładuje go w ciągu max 2 dni... :mrgreen:
ten patent w galu działał 2 lata na 6 letnim aku :-P .. a Twój patent to pewnie codzienne zabieranie aku ze sobą do domu w zimie :mrgreen:
jeszcze nie zdarzyło mi sie wyjmować aku w zimie. A w zeszłym roku były mrozy poniżej -20 i po 3 dnia nie ruszania auta zapaliło od strzału bez styropianów, mat i innych wynalazków. Jedyne godne polecenia to ogrzewanie postojowe!

Awatar użytkownika
Canibal
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Canibal » 30 paź 2010, 10:21

hmm ja ostatnio u kolegi widzialem taka mate ale zwykla nakladana na akumulator i sobie tylko była załozona na nim .Ewentualnie cos takiego http://allegro.pl/ocieplacz-akumulatora ... ml#gallery przy odpowiednim zaadoptowaniu tez by mogło byc :)

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Szara80tkaTdi » 30 paź 2010, 14:37

niewiem jak to jest przy 5 i 6-cio cylindrowych silnikach ale w pozostalych jest taka podstawka pod akumulatorem z wlokna szklanego czy cos podobnego, z takimi czterema garbami, ich zadnie jest miedzy innymi aby aku nie stal na golej blasze, od ktorej ciagnie zimno, dodatkowo jest jeszcze oslona aku ktora dodatkowo nie wypuszcza ciepla, wiec juz same rozwiazania fabryczne duzo daja, czy nawet podpinka pod maska w dieslu, ktora tez na swoj sposob trzyma cieplo

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 30 paź 2010, 14:39

Szara80tkaTdi pisze:czy nawet podpinka pod maska w dieslu, ktora tez na swoj sposob trzyma cieplo
A ta podpinka nie ma czasem raczej zastosowanie głuszące? Bo raczej to jest jej główne zadanie.

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Szara80tkaTdi » 30 paź 2010, 14:44

gluszace to przedwszystkim, ale jesli zalozysz sweter w zimie lub wyjdziesz bez niego to chyba jest roznica, blacha jest dobrym przewodnikiem ciepla, i jezeli by nie bylo tej podpinki przez maske duzo szybciej ostygl by silnik, tymbardziej ze cieplo idzie do gory

Awatar użytkownika
Canibal
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Canibal » 30 paź 2010, 14:45

Labiel pisze:
Szara80tkaTdi pisze:czy nawet podpinka pod maska w dieslu, ktora tez na swoj sposob trzyma cieplo
A ta podpinka nie ma czasem raczej zastosowanie głuszące? Bo raczej to jest jej główne zadanie.
NIe raczej tylko napewno :) hmm u mnie pod aku nic nie ma jest tylko na srodku jakas zaslepka ;) Hmm cos czuje ze cos zrezam :D bo bede mial troche wykladziny z mojego starego auta wiec cos wymysle .

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 30 paź 2010, 23:42

Wy narzekacie na B3/B4. Zajrzyjcie sobie jak aku montowany jest w mojej A4. Jest na podszybiu gdzie są odpływy wody. Aktualnie mam zrobioną taką prowizoryczną osłonkę żeby woda nie waliła się na klemy. Zimą zdarzało się zwalałem z aku zamarznięty lód. Też w końcu będę musiał wyrzeźbić dla niego jakąś obudowę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Komora silnika”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl