[B4 ABK +LPG] + LPG szarpal a teraz odpali i gasnie
-
- Forum Audi 80
[B4 ABK +LPG] + LPG szarpal a teraz odpali i gasnie
WItam. MAm taki problem. wracajac od dziewczyny przez jeden kilometr zaczal szarpac . tak jak by sie dusil. wkoncu byl strzal gazu. na obroty mi ciezko wchodzil.. a teraz jak odale to gasnie od razu.i pod maska cos dymi . jest wieczor i juz nei zobacze co ale ostro smierdzi i w samochodzie i na zewnatrz. co moglo poleciec. ??
Ostatnio zmieniony 01 lis 2010, 01:09 przez Jareczek191, łącznie zmieniany 1 raz.
- bloku
- Forum Audi 80
- Imię: Michal
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
- Kontakt:
Z tego co pamiętam to ABK to silnik na mechanicznym wtrysku KE-jetronic. Skoro miałeś strzała sprawdź czy guma idąca z przepływomierza do kolektora jest cała. Ponadto mogła ulec uszkodzeniu płytka spiętrzająca w przepływomierzu. Zdejmij wspomnianą wyżej gumę i posprawdzaj tam wszystko.
Silniki na mechanicznym wtrysku nie lubią za bardzo gazu a tym bardziej strzałów. W najgorszych przypadkach kończy się to wymianą całego KE-Jeta - uszkadza się nie tylko płytka spiętrzająca ale i tez głowica rozdzielacza paliwa. Tego ostatniego nie życzę - nienaprawialne dla 98% posiadaczy.
Silniki na mechanicznym wtrysku nie lubią za bardzo gazu a tym bardziej strzałów. W najgorszych przypadkach kończy się to wymianą całego KE-Jeta - uszkadza się nie tylko płytka spiętrzająca ale i tez głowica rozdzielacza paliwa. Tego ostatniego nie życzę - nienaprawialne dla 98% posiadaczy.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
ktorej generacji masz instalacje gazowa. jesli to nie jest sekwencja prawopoobnie poszedl przy wystrzale przeplywomierz powietrza. da sie go uratowac ( przynajmniej mi sie juz 3 razy udalo bez koniecznosci wymiany ani dodatkowych kosztow). przeklywomierz masz przy puszcze filtru powietrza, obejrzyj go dokladnie ( tez od spodu) i sprawdz czy sie nie rozszczelnil.
forevwers, możliwość wystrzału przy sekwencji jest taka sama jak możliwość strzału na benzynie.Jeśli chodzi o strzały to absolutnym minimum jest montaż klapy antywybuchowej, ja zaliczyłem już trzy wystrzały zlikwidowałem przyczynę (układ zapłonowy) wyprostowałem klapkę od antywybuchu i śmigam dalej.W moim aucie zainstalowane jest coś takiego:
http://allegro.pl/klapa-antystrzalowa-a ... 41283.html
Tak jak piszą koledzy wyżej, posprawdzaj czy nie pospadały gumowe węże pomiędzy filtrem a przepustnicą.
http://allegro.pl/klapa-antystrzalowa-a ... 41283.html
Tak jak piszą koledzy wyżej, posprawdzaj czy nie pospadały gumowe węże pomiędzy filtrem a przepustnicą.
-
- Forum Audi 80
DObra panowie. niepotrzebnie pisałem ale jak się coś dzieje to odrazu pisze na forum by przez noc przemyśleć co mogło paść patrząc na wasze odpowiedzi. okazało się ze strzał był lekki i to bardzo bo spad przewód od silnika krokowego. i założyłem . podpiąłem pod vag i ukazało się ze czujnik zasysanego powietrza zwarcie do plusa czy coś tam. skasowałem błąd i śmigam. ale zastanawia mnie jedna rzecz. czasami jak załaduje samochód towarem. (ubraniami itd) i jest cięższy to przerywa. tak delikatnie ale przerywa. częstotliwość co sekunda 5 razy. ale to czasami tak jest. na dołkach tez mi się wydaje ze przerywa. gdzieś coś nie tak jest ale nie wiem za co się łapać
PS. mam takie samo coś u siebie jak kolega pokazał na allegro. I raz miałem taki strzał ze tak klapę wygięło ze się nie dało nic zrobić. po rozebraniu wyginaniu itd nic nie pomogło. niestety czekał mnie zakup nowego przepływomierza..
i ktos na forum sie ze mna klocil ze strzaly sa spowodowane zlymi kablami swiecami itd ale napewno nei dawko gazu ktora bierze silnik. OTOZ moj strzal byl spowodowany BRAKIEM gazu czyli zla mieszanka byla. za uboga..
PS. mam takie samo coś u siebie jak kolega pokazał na allegro. I raz miałem taki strzał ze tak klapę wygięło ze się nie dało nic zrobić. po rozebraniu wyginaniu itd nic nie pomogło. niestety czekał mnie zakup nowego przepływomierza..
i ktos na forum sie ze mna klocil ze strzaly sa spowodowane zlymi kablami swiecami itd ale napewno nei dawko gazu ktora bierze silnik. OTOZ moj strzal byl spowodowany BRAKIEM gazu czyli zla mieszanka byla. za uboga..
ja miałem też wystrzał gazu ale mieszanka była bogata poprostu pożyczyłem samochód tacie który niema pojęcia o samochodach na gaz, jechał do końca ile się dało bo nie wiedział że trzeba przełączyć na benzynę i jak walneło to masakra.
a mi jak raz walneło jak ruszałem na światłach to zacięła się klapka w przepływce, naprawiłem to ale długo nie pochodziła jak już ci się skrzywi ten czpień na którym jest ta klapka to sobie morzesz prostować ile chcesz i tak tego nie wyprostujesz i będzie się przycinać,czyli przepywka na złom.
a mi jak raz walneło jak ruszałem na światłach to zacięła się klapka w przepływce, naprawiłem to ale długo nie pochodziła jak już ci się skrzywi ten czpień na którym jest ta klapka to sobie morzesz prostować ile chcesz i tak tego nie wyprostujesz i będzie się przycinać,czyli przepywka na złom.
cześć, skontroluj i ewentualnie ustaw zapłon (kąt wyprzedzenia zapłonu) - jeśli jeszcze tego nie robiłeś bo wynika z tego, że przy dużym obciążeniu (jak załadujesz auto to rozumiem, ze musisz dusić po gazie ) masz problem z zapłonem, ponadto upewnij się, ze palec rozdzielacza i kopułka rozdzielacza są w dobrej kondycjiJareczek191 pisze:czasami jak załaduje samochód towarem. (ubraniami itd) i jest cięższy to przerywa. tak delikatnie ale przerywa. częstotliwość co sekunda 5 razy. ale to czasami tak jest. na dołkach tez mi się wydaje ze przerywa. gdzieś coś nie tak jest ale nie wiem za co się łapać
rozumiem, ze objawy są takie same na lpg i pb?
-
- Forum Audi 80