[80 B3 1,8S PM] Gdzie termostat?
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
Witam, u mnie temperatura dochodzi do 95 stopni, potem wentylator włącza się na jakieś 10 sekund, po czym się wyłącza i znów włącza po jakimś czasie.
To że się włącza, to dobrze, ale że zaraz potem kończy prace, to chyba nie, bo nie obniża temperatury.
Termostat się otwiera, ale dopiero po przekroczeniu 90 stopni.
Czy może mi ktoś powiedzieć co to może być?? Z góry dzięki za pomoc!
To że się włącza, to dobrze, ale że zaraz potem kończy prace, to chyba nie, bo nie obniża temperatury.
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
A jak termostat jest otwarty, to jaka temp. jest na wskaźniku ?playandre pisze:Witam, u mnie temperatura dochodzi do 95 stopni, potem wentylator włącza się na jakieś 10 sekund, po czym się wyłącza i znów włącza po jakimś czasie.
U mnie było tak na starym termostacie, że gdy był otwarty to na wskaźniku było ok. 91stopni (na grubość wskazówki za 90 ) A teraz na nowym termostacie jest na grubość wskazówki przed 90
Nie jestem pewny, ale wydaje mi się że termostat otwiera mi się dopiero po przejściu 90 stopni, wtedy temperatura nagle spada do 85 stopni, a potem znów rośnie do 95, a gdy jadę w korku to dochodzi prawie do 100 stopni, nie zależnie od tego jaka jest temperatura na zewnątrz. wentylator mi się włącza tylko na kilka sekund, co nie studzi mi silnika prawie w ogóle. mam zamiar wymienić termostat, ale nie wiem czy i czujniki nie są do wymiany!
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
termostat
Witam.mam taki problem w moim audi 80 b3 1.8s a mianowicie chodzi o termostat audi kuilem 2 tyg temu gosc od ktorego kupiłem powiedział ze termostat sie zacina i łapał temperature 93 więc wymieniłem termostat. po wymianie łapał temperature 100 stopni a czasami 89 jak jest temperatura wysoka to nie ma ogrzewania jak jest w normie to grzeje normalnie. moze wiecie w czym jest problem ?
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
nie przewody są miekkie górny gorąy dolny zimny teraz zauwazyłem ze na iepłym silniku mam właczone ogrzewanie dmucha zimnym jak przygazuje mozniej zaczyna grzac ciepłym i jest wszystko wporzadku poszłem otworzyc zbiorniczek wyruwnawczy płynu chłodniczego wywaliło płyn do góry zdarzyłem zakrecic bo by wylał sie i wtedy znowu zaczoł zimnym wiac i silnik zaczoł sie grzac wyłaczyłem silnik płyn po jakims czasie wrucił do normalnego poziomu .po odpaleniu było tak samo naj[pierw wiał zimnym a po przygazowaniu zaczoł wiac ciepłym moze pompa wody ?
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
Dobrze podejrzewasz Panią Pompę, bo to pewnie ona, jak przegazujesz to da rade pogonić ciepły płyn do nagrzewnicy i wtedy leci cieplo, a na wolnych obrotach wieje zimnym i silnik się grzeje bo pompa nie da rady tłoczyć płynu
A pasek nie jest luźny ? Ale wtedy było by też słabe, bądź w ogóle ładowanie
A pasek nie jest luźny ? Ale wtedy było by też słabe, bądź w ogóle ładowanie
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
Hmm. Tego to jeszcze nie slyszalem :roll: Trudny przypadek,ale dziwi mnie czemu wybija płyn ? czyżby jeszcze układ nie odpowietrzony ?bartek89j pisze:no własnie tylko jest jedno ale czemu jak przygazuje to ciepłem daje juz cały czas nawet na niskichg obrotach i czemu akorat po wymianie termostatu pani pompa sie popsula ? :mrgreen: