Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 ABT] Ciśnienie oleju

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
platini777
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 ABT] Ciśnienie oleju

Post autor: platini777 » 09 lis 2010, 10:06

Witam, to mój pierwszy post na forum :)

Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Audi 80 z 1994r. 2.0 ABT. Zaraz po zakupie miałem problem z kontrolką ciśnienia oleju, mianowicie na zimnym silniku, zaraz po odpaleniu nie za bardzo chciała gasnąć (potrafiła świecić się z 5 - 8 sekund) gasła po lekkim przegazowaniu (choć i w tym wypadku trzeba było czasem zaczekać). Natomiast jeżeli już zgasła to nie było problemu, potem już się nie zaświecała (nawet na wolnych obrotach). Na ciepłym silniku raczej w miarę od razu po odpaleniu.

Wymieniłem olej (półsyntetyk) i sytuacja w miarę się poprawiła (na zimnym silniku gaśnie po 2-3 sek po odpaleniu (bez przegazowania), na ciepłym gaśnie od razu). Jednak ostatnio zaświeciła się podczas jazdy(!) :-( na dobrych parę sekund (zanim zdążyłem się zatrzymać i zgasić silnik kontrolka zgasła, a przez dalszą trasę nic się już nie działo). Stan oleju na bagnecie cały czas max. Dodam że zaraz po odpaleniu zimnego silnika słychać przez 2-3 sek "granie" hydroregulatorów. Czym mogą być spowodowane takie "rewelacje" z kontrolką ciśnienia oleju?

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 09 lis 2010, 10:24

Przydałoby się zmierzyć ciśnienie oleju. To że szklanki grają przez 2-3 sekundy zaraz po odpaleniu to jeszcze nic złego. Ważne że po chwili cichną.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl