Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep
Sklep Bestdrive

[B4 ABT] Ciśnienie oleju

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
platini777
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 ABT] Ciśnienie oleju

Post autor: platini777 » 09 lis 2010, 10:06

Witam, to mój pierwszy post na forum :)

Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Audi 80 z 1994r. 2.0 ABT. Zaraz po zakupie miałem problem z kontrolką ciśnienia oleju, mianowicie na zimnym silniku, zaraz po odpaleniu nie za bardzo chciała gasnąć (potrafiła świecić się z 5 - 8 sekund) gasła po lekkim przegazowaniu (choć i w tym wypadku trzeba było czasem zaczekać). Natomiast jeżeli już zgasła to nie było problemu, potem już się nie zaświecała (nawet na wolnych obrotach). Na ciepłym silniku raczej w miarę od razu po odpaleniu.

Wymieniłem olej (półsyntetyk) i sytuacja w miarę się poprawiła (na zimnym silniku gaśnie po 2-3 sek po odpaleniu (bez przegazowania), na ciepłym gaśnie od razu). Jednak ostatnio zaświeciła się podczas jazdy(!) :-( na dobrych parę sekund (zanim zdążyłem się zatrzymać i zgasić silnik kontrolka zgasła, a przez dalszą trasę nic się już nie działo). Stan oleju na bagnecie cały czas max. Dodam że zaraz po odpaleniu zimnego silnika słychać przez 2-3 sek "granie" hydroregulatorów. Czym mogą być spowodowane takie "rewelacje" z kontrolką ciśnienia oleju?

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 09 lis 2010, 10:24

Przydałoby się zmierzyć ciśnienie oleju. To że szklanki grają przez 2-3 sekundy zaraz po odpaleniu to jeszcze nic złego. Ważne że po chwili cichną.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
opony samochodowe części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl