[B4 2.6 ABC+LPG] Po remoncie brak iskry i paliwa z wtryskow
[B4 2.6 ABC+LPG] Po remoncie brak iskry i paliwa z wtryskow
Witam wszystkich, mam tak owy problem , a do rzeczy. Po obrobkach glowic i zaworow i zlozeniu calego silnika nastapila proba odpalenia silnika...tylko ze nie odpala. Niema iskry i paliwo z wtrysku nie lecie. Przed remontem silnik odpalal tylko ze zawory nie domykaly, dodam ze po wyjeciu wtryskiwacza i przekreceniu stacyjki w pozycje zaplon leci paliwo a potem tak jakby odcinalo bo juz nie leci. Pomozcie co to moze byc?? <buu>
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Podłącz pod VAGa i zobacz jaki błąd wypluje. Jeśli będzie kilka to skasuj, pokręć rozrusznikiem i jeszcze raz sprawdź.
Poczytaj tutaj: https://audi80.pl/-80-b4-26-abc-brak ... t48129.htm
Iskry i wtrysku nie będzie jeśli wysiądzie któryś z 2 czujników indykcyjnych na wale albo czujnik hallotronowy położenia wałka rozrządu.
Obetrzyj dobrze może nie podłączyłeś którejś wtyczki.
Bo ECU włącza pompę paliwa aby napompować ciśnienie na rozruch, później włącza pompę gdy widzi że silnik się kręci.maxel331 pisze:dodam ze po wyjeciu wtryskiwacza i przekreceniu stacyjki w pozycje zaplon leci paliwo a potem tak jakby odcinalo bo juz nie leci.
Poczytaj tutaj: https://audi80.pl/-80-b4-26-abc-brak ... t48129.htm
Iskry i wtrysku nie będzie jeśli wysiądzie któryś z 2 czujników indykcyjnych na wale albo czujnik hallotronowy położenia wałka rozrządu.
Obetrzyj dobrze może nie podłączyłeś którejś wtyczki.
wtyczki wszystkie sprawdzalem i sa podpiete a co do vaga to jutro bede miec kabel. Pompa podaje paliwo na wtryski ale z wtryskow nie leci dalej... :-|
[ Dodano: 2010-11-15, 23:25 ]
Dzisiaj wpialem sie do sterownika i wyskoczyly mi 2 bledy:
1 to brak sygnalu z czujnika hallotronowego- co normalne jesli "talerzyk sie nie kreci to czujnik nie poda wartosci, ale dla pewnosci kupilem czujnik ale dalej to samo...
2 to nieprawidlowe oprogramowanie sterownika
Po dluzszym czasie komp zaczyna swirowac tzn. rozlacza i wlacza a po chwili wyskakuje komunikat o tresci - zbyt duza ilosc bledow w dalszej komunikacji.
Nastepnie zaczalem sprawdzac miernikiem poszczegolne czujniki i stany napiecia we wtyczkach wg ksiazki...wszystkie wartosci byly prawidlowe , a wtedy ksiazka mowi ze najprawdopodobnie uszczkodzony jest sterownik silnika co mnie dziwi bo przed remontem wszystko smigalo. Jutro bede mial Ecu na podmiane i sie dowiem czy to napewno to..
[ Dodano: 2010-11-16, 20:42 ]
no i niestety nie sprawdzilem...inna wtyczka od ecu :evil: . Jest ktos na forum co moze ma audycje z takim silnikiem 2.6 w okolicach Krk zeby podmienic i sprawdzic czy odpali??
[ Dodano: 2010-11-17, 11:37 ]
Podmienilem ecu na innym samochodzie odpala na moim nie :shock: co to moze byc?? w Audi 80 byly czujniki wypadkowe ze odcinaly one zaplon??
[ Dodano: 2010-11-15, 23:25 ]
Dzisiaj wpialem sie do sterownika i wyskoczyly mi 2 bledy:
1 to brak sygnalu z czujnika hallotronowego- co normalne jesli "talerzyk sie nie kreci to czujnik nie poda wartosci, ale dla pewnosci kupilem czujnik ale dalej to samo...
2 to nieprawidlowe oprogramowanie sterownika
Po dluzszym czasie komp zaczyna swirowac tzn. rozlacza i wlacza a po chwili wyskakuje komunikat o tresci - zbyt duza ilosc bledow w dalszej komunikacji.
Nastepnie zaczalem sprawdzac miernikiem poszczegolne czujniki i stany napiecia we wtyczkach wg ksiazki...wszystkie wartosci byly prawidlowe , a wtedy ksiazka mowi ze najprawdopodobnie uszczkodzony jest sterownik silnika co mnie dziwi bo przed remontem wszystko smigalo. Jutro bede mial Ecu na podmiane i sie dowiem czy to napewno to..
[ Dodano: 2010-11-16, 20:42 ]
no i niestety nie sprawdzilem...inna wtyczka od ecu :evil: . Jest ktos na forum co moze ma audycje z takim silnikiem 2.6 w okolicach Krk zeby podmienic i sprawdzic czy odpali??
[ Dodano: 2010-11-17, 11:37 ]
Podmienilem ecu na innym samochodzie odpala na moim nie :shock: co to moze byc?? w Audi 80 byly czujniki wypadkowe ze odcinaly one zaplon??
Witam wszystkich po dluzszej przerwie, niestety wyjechalem i nie mialem jak odpisac na post z gory sory a z racji ze dlugo nie uzywalem net'a zapomnialem nicka.
A otoz mojego nie powodzenia z odpaleniem byl bardzo prosty aczkolwiek sie glowilem z tym troche bo mialem madrego czlowieka do pomocy i wogole nie bralem pod uwage ze moze byc zle rozrzad ustawiony na szczescie zawory nie dostaly po du..pie przynajmniej tak mi sie wydaje bo nic nie cykalo i nie cyka a juz nie rozbieralem silnika by zobaczyc co i jak.
Pozdrawiam wszystkich
A otoz mojego nie powodzenia z odpaleniem byl bardzo prosty aczkolwiek sie glowilem z tym troche bo mialem madrego czlowieka do pomocy i wogole nie bralem pod uwage ze moze byc zle rozrzad ustawiony na szczescie zawory nie dostaly po du..pie przynajmniej tak mi sie wydaje bo nic nie cykalo i nie cyka a juz nie rozbieralem silnika by zobaczyc co i jak.
Pozdrawiam wszystkich