Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4]Wskazania zegarow jedynie po wlaczeniu swiateł mijania

ODPOWIEDZ
Filipek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4]Wskazania zegarow jedynie po wlaczeniu swiateł mijania

Post autor: Filipek » 16 lis 2010, 00:44

Witam. Zabrałem się dziś za wymianę zegarów wymieniłem wszystkie poza obrotościomieżę, po złożeniu wszystkiego do kupy zobaczyłem ze mam bardzo dziwna przypadłość ze zegary i wskaźniki nie działają dopóki nie włączę świateł mijania a jak je wyłączę wskazówki opadają. Zdarzyła się wam podobna sytuacja, może wie ktoś jak mogę rozwiązać ten problem?

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Przemek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Szara80tkaTdi » 16 lis 2010, 01:15

zle zlozyles

Filipek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Filipek » 16 lis 2010, 09:37

to znaczy, co mogłem tam źle złożyć jak wszystko idealnie pasuje i nie ma innej możliwości złożenia!? chyba :mrgreen:

sniegu1991pRW
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: sniegu1991pRW » 20 lis 2010, 10:57

Mogłeś kolego kabelki pomylić w podłączeniu ;-) też tak miałem, tylko, że z radiem, ale zmieniłem podłączenie i jest gitara. Spróbuj jesio raz

Filipek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Filipek » 24 lis 2010, 22:47

Już dwa razy rozkładałem zegary dla sprawdzenia i nie ma możliwości złożenia inaczej. A możne ktoś ma jakiś schemat elektryczny podłączenia zegarów i stacyjki?

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Szara80tkaTdi » 25 lis 2010, 14:39

patrzylem w schemat i troche jest przy nim glowkowania, wrazie co to jest on wdziale download
poki co wrzuc inny licznik na sprawdzenie, wtedy bedziesz wiedzial czy wykluczyc licznik czy w instalacji cos jest zle

Filipek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Filipek » 25 lis 2010, 21:21

Niestety nie mam możliwości sprawdzenia na innym liczniku, ale jak wymieniałem bebechy licznika to kupiłem "nowy" z popękaną obudowa i z niego wszystko przełożyłem do swojej obudowy ale swoje szwankujące graty wrzuciłem do tamtej obudowy i w ten sposób mam dwa kompletne liczniki i na obydwu jest ten sam problem. Wiec chyba mogę wykluczyć licznik albo coś w jego elektronice. sniegu1991pRW ty masz ściągnięte te schematy które składają się z 11 plików? na którym schemacie jest ten licznik?

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Szara80tkaTdi » 25 lis 2010, 22:28

WIRING DIAGRAMS
Fig. 8: Instr. Cluster (Partial), Oil Pres Control Unit (Grid 28-31)

Instr. Cluster (Partial) - licznik

Filipek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Filipek » 05 gru 2010, 18:22

Jednak schematy dużo mi nie dały problemu nie rozwiązałem ale za to teraz mam inny problem wogule to jest długa historia ale musze ja opisać. Wiec tak zatrzymałem się dziś na stacji lpg i zgasiłem silnik zatankowałem odpalam ponownie zapalam światła mijania a one wogule się nie zapalają tak samo było z kierunkami i przeciw mgielnymi, w środku działało podświetlenie zegarów i radio wiec w wnętrzu było wszystko jak należy problem rozwiązał się po ponownym zgaszeniu i zapaleniu silnika po tym całym icydęcie wcześniejsza usterka z niedziałającymi wskazaniami zegarów zamieniła się w coś takiego ze jak włączę zapłon to od razu zapala się podświetlenie zegarów mimo to ze mam wyłączone światła ale żeby tego nie było mało okazało się ze na lpg nie mogę zgasić silnika wyjmuje kluczyk a silnik dalej pracuje na bp dało rade jeszcze na dodatek tego zobaczyłem ze jak na zgaszonym silniku włączę światła obojętnie czy pozycje czy mijania to słyszę jak zaczyna pracować pompa paliwa a jak jest na lpg to słyszę jak otwierają się elektro zawory od lpg bez względu czy mam kluczyki w stacyjce czy nie :-?

Pewnie w to ciężko wieżyc co mi się dzieje z autem ale tak naprawdę jest :-(

Jak myślcie może być to wina kostki stacyjki bo to jedyne co mi do głowy przychodzi?

[ Dodano: 2010-12-07, 21:43 ]
problem rozwiązany wszystkie te problemy miałem przez to ze zmieniłem kiedyś oprawkę kontrolki od świateł pozycyjnych która miąłem na oddzielnej wiązce. Stara oprawka była cala plastikowa a nowa miął metalowe skrzydełka i te skrzydełka łączyły ścieżki w liczniku, to tylko rozwiązało problem z brakiem możliwości zgaszenia auta, po tym zabiegu licznik wogule przestał działać w tym momencie doszedłem do wniosku ze prąd nie dochodzi do zegarów po Długich poszukiwaniach i na to znalazłem rozwiązanie jeden przewód z niebieskiej kostki obruszał się ciężkie było to do odkrycia bo kostka ma dość zadka konstrukcje.

Jedyne co mnie dziwi ze problem ze zgaszeniem silnika wystąpił 3 tygodnie po zmianie oprawki ale mogło być tak ze na skutek wibracji oprawka ułożyła się inaczej i zaczęła łączyć dwie ścieżki

Szara80tkaTdi dzięki za próbę pomocy

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl