[80 ALL] zamarzający zamek
[80 ALL] zamarzający zamek
Problem może błahy ale skutecznie utrudniający życie
Popadał śnieg, złapał lekki mróz i ledwo co udało mi się samochód otworzyć Podgrzewanie kluczyka zapalniczką i po kilku minutach się udało od strony pasażera. Pojeździłem wszystko odtajało, samochód postał 2 godz, przychodzę i to samo, oba zamki zamrożone
Ja rozumiem, że jakby były nie wiem jakie mrozy ale lekki przymrozek i taki problem. Czy da się coś z tym zrobić czy po prostu tak ma być i muszę sie uzbroić w kilka puszek odmrażacza do zamków by przetrwać zimę ?
Popadał śnieg, złapał lekki mróz i ledwo co udało mi się samochód otworzyć Podgrzewanie kluczyka zapalniczką i po kilku minutach się udało od strony pasażera. Pojeździłem wszystko odtajało, samochód postał 2 godz, przychodzę i to samo, oba zamki zamrożone
Ja rozumiem, że jakby były nie wiem jakie mrozy ale lekki przymrozek i taki problem. Czy da się coś z tym zrobić czy po prostu tak ma być i muszę sie uzbroić w kilka puszek odmrażacza do zamków by przetrwać zimę ?
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
Najpierw dobrze by było je wysuszyć, jeżeli masz możliwość to postawić autko na noc do ciepłego garażu, bądź delikatnie opalarką nagrzewać (tylko delikatnie, żeby lakieru w około nie uszkodzić) a potem dopiero prysnąć w środek smarem do zamków, bądź WD-40.
Teoretycznie WD-40 wypiera wodę, tak więc jak nie chce Ci się suszyć zamka, możesz spróbować prysnąć od razu do zamka :mrgreen:
Teoretycznie WD-40 wypiera wodę, tak więc jak nie chce Ci się suszyć zamka, możesz spróbować prysnąć od razu do zamka :mrgreen:
- Patrique
- Forum Audi 80
- Imię: Patryk
- Model: Audi A4
- Nadwozie: Avant
- Silnik:
Ja od kilku lat psikam co parę miesięcy olejem penetrującym i nic złego z zamkami się nie dzieje. Jak jest mocny mróz to wkładka chodzi odrobinę ciężej. Zdarzało mi się, że nie mogłem w ogóle przekręcić kluczyka, no ale nigdy, że wszystkie naraz. Najlepiej moim zdaniem zainwestować w centralkę na pilot. Wtedy wkładki nie będą zbytnio molestowane. Nie polecam używania odmrażaczy w sprayu, ponieważ wypłukują one smary wkładki :!: . Mój patent na zamarznięty zamek to reklamówka do niej nalać gorącej wody i przyłożyć w okolice wkładki. Metoda wypróbowana i skuteczna .
WD do zamkow sie nie nadaje bo klei sie do tego caly syf. Ja uzywam czegos takiego - http://www.wurth.pl/katalog2/karty/A0893%20051.pdf do zamkow bebenkowych, tanie to nie bylo ale podobno daje rade.
-
- Forum Audi 80
majekk, hahaha ty ja wciskam pilotem guzik otwarcia drzwi zamka kierunkowskazy zamigotaaly ja za klamke a tu :shock: eheh mysle wsiade z drugiej strony albo tylem a tu to samo zaczolem stukaac po drzwiach w zgluz uszczelki i nic co sie okazalo mimo ze kierunki zaswiecily sie silownik chyba nei dal rady otworzyc zamka zobaczylem przez przypadek przez szybe za polec w dole:D dopiero otworzylem kluczykiem tez musialem sie nim tam nawiginac :mrgreen: ale juz jest ok wszystko przesmarowane