Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 1.8 PM Pb+LPG] Czy konieczna wymiana monowtrysku?

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
ArtisWLN
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 1.8 PM Pb+LPG] Czy konieczna wymiana monowtrysku?

Post autor: ArtisWLN » 27 lis 2010, 11:29

Witam kolegów klubowiczów! Dzisiaj odebrałem moje maleństwo od mechanika. Oprócz standardowych czynności typu wymiana płynów i opon na zimowe zleciłem też wymiane kabli, kopułki, palca i świec bo jak pisałem w jednym z poprzednich tematów miałem problem z odpalaniem na zimnym i szarpaniem przy przśpieszani zanim silnik złapał temp. Niestety wymiana pomogła ledwie w 10%, mechanik stwierdził, że silnik dostaje za dużo benzyny. Powiedział, że w silniku jest za mało elektroniki żeby regulować go komputerem i za dużo na regulacje śrubami. Zaproponował mi wymiane monowtrysku i teraz moje pytanie- chce mnie naciągnąć czy ten silnik faktycznie tak trudno się reguluje? Może ktoś z Was ma doświadczenia w tym temacie?

Awatar użytkownika
jaco80
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: jaco80 » 27 lis 2010, 14:24

W tym silniku raczej nic się nie reguluje. Tylko zapłon, no i może TPS jak ktoś grzebał. Za układ paliwowy i wtrysk odpowiada ECU. Nie reguluje sie wolnych obrotów, ani dawki paliwa. Jak coś nie tak, to z reguły pada jakiś czujnik, i jego się wymienia. Monowtrysk też może już lać, jak ktoś kiedyś ładnie napisał "jak koń w stodołe" :-) Niewykluczone że to może być przyczyną. Mam podobne objawy, i też właśnie wydaje mi się że wtrysk daje za dużo paliwa. Ale na razie leje na to bo jeżdzę na gazie, a na nim jest ok. Przejedz się może też na analizę spalin, jak wtrysk daje za dużo paliwa to powinno wyjść.

Awatar użytkownika
Lukaszbroz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Lukaszbroz » 30 lis 2010, 20:14

Jak zalewa silnik to skłoniłbym się do zbadania sondy LAMBDA

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl