Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1.9 tdi-1Z] Filtr paliwa

Awatar użytkownika
skoti
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 1.9 tdi-1Z] Filtr paliwa

Post autor: skoti » 11 gru 2010, 17:13

Witka mam pytanko, jako iż nie znam się na dieslach to poproszę o poradę/odpowiedź. Chciałem wymienić dziś filtr paliwa ale z mojego starego filtra wystaje kabel i idzie do wtyczki, w nowym tego nie było więc chciałem zamienić i przełożyć ze starego do nowego co się okazało nie pasuje, nie wiem czemu?! A i mam pytanie po co jest ten kabel i czy musi to być

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: hudy » 11 gru 2010, 17:27

jest to czujnik który wskazuje ci że masz wodę w filtrze.wtedy odkręcasz lekko ten zaworek od dołu i zlewasz wodę.jak trzeba to zrobić to zapala się kontrolka świec.jeśli kupiłeś filtr do B4 to bardzo dziwne że nie pasuje.powinno bez problemu dać się wkręcić.jeśli się nie da a nie chcesz tego wpinać to zaślep to tą zaślepką która dostałeś razem z filtrem a ten kabelek gdzieś sobie schowaj by nie dyndał bez celu...prawda jest taka że nie jest ci to na nic potrzebne a zazwyczaj powoduje dużo kłopotów z zapowietrzaniem się układu.jeśli nie lejesz jakiegoś badziewnego paliwa no i jeśli wymieniasz filtr zgodnie z zaleceniami.u mnie jeszcze nigdy nie zapaliła się ta kontrolka z powodu wody w filtrze...

gibaj
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krzysztof
Model: Audi A6
Nadwozie: Sedan
Kontakt:

Post autor: gibaj » 11 gru 2010, 17:38

wszystko w temacie <ok> tak jak napisał hudy może zły filtr kupiłeś?

UKI_XX
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: UKI_XX » 11 gru 2010, 17:50

a w nowym filtrze był plastikowy korek na spodzie :?: dziwne że czujnik nie pasuje.. a co za filtr kupiłeś :?:

masz dwie możliwości, czyli albo założyć czujnik na nowy filtr albo odłączyć go całkowicie i schować ten czujnik do szuflady w garażu <ok> tylko musisz zakręcić korek na spodzie filtra ;-)

Awatar użytkownika
skoti
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: skoti » 11 gru 2010, 17:54

hudy pisze:jest to czujnik który wskazuje ci że masz wodę w filtrze.wtedy odkręcasz lekko ten zaworek od dołu i zlewasz wodę.jak trzeba to zrobić to zapala się kontrolka świec.jeśli kupiłeś filtr do B4 to bardzo dziwne że nie pasuje.powinno bez problemu dać się wkręcić.jeśli się nie da a nie chcesz tego wpinać to zaślep to tą zaślepką która dostałeś razem z filtrem a ten kabelek gdzieś sobie schowaj by nie dyndał bez celu...prawda jest taka że nie jest ci to na nic potrzebne a zazwyczaj powoduje dużo kłopotów z zapowietrzaniem się układu.jeśli nie lejesz jakiegoś badziewnego paliwa no i jeśli wymieniasz filtr zgodnie z zaleceniami.u mnie jeszcze nigdy nie zapaliła się ta kontrolka z powodu wody w filtrze...
Serdeczne dzięki panowie za pomoc, bo już chciałem w poniedziałek iść oddać filtr. Odkręciłem w starym filtrze tą nakrętkę z dołu i poleciała ropka, kontrolka od świec mi sienie zapala bo grzanie świec mam na przycisk <ok> , wkręcić się da więc pasuje tylko ,że nie mogłem se poradzić z tym korkiem na dole do zlewania wody ale skoro tak to zrobię tak jak na foto czyli bez czujnika
UKI_XX pisze:a w nowym filtrze był plastikowy korek na spodzie :?: dziwne że czujnik nie pasuje.. a co za filtr kupiłeś :?:

masz dwie możliwości, czyli albo założyć czujnik na nowy filtr albo odłączyć go całkowicie i schować ten czujnik do szuflady w garażu <ok> tylko musisz zakręcić korek na spodzie filtra ;-)
U mnie jest korek z kablami i czujnikiem a w nowym sam biały korek, filtr fiamm czy coś takiego, założę. nowy filtr bez czujnika i po sprawie. ps. wkręcając stary filtr urwał mi się ten kabel co jest od dołu filtra czyli po kłopocie :roll:

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 11 gru 2010, 18:05

skoti pisze:wkręcając stary filtr urwał mi się ten kabel co jest od dołu filtra czyli po kłopocie :roll:

tylko weź to zabezpiecz by ci nie zwierało gdzieś bo będzie ci kontrolka od świec świrowała...

UKI_XX
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: UKI_XX » 11 gru 2010, 18:14

hudy pisze: tylko weź to zabezpiecz by ci nie zwierało gdzieś bo będzie ci kontrolka od świec świrowała...
tyle w temacie: ;-)
odłączyć go całkowicie i schować ten czujnik do szuflady w garażu

Awatar użytkownika
skoti
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: skoti » 11 gru 2010, 18:16

Jeszcze raz dziękuje panowie, można by powiedzieć ,że to co chciałem to się dowiedziałem, jak by coś to można zamknąć <ok>

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 11 gru 2010, 18:19

jeszcze jedno ode mnie: po cholerę masz grzanie świec na przełącznik??

Awatar użytkownika
skoti
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: skoti » 11 gru 2010, 18:25

Bo nie włączały się po przekręceniu zapłonu (nawet pomimo nowego czujnika z aso - ten niebieski) odłączałem czujnik świece się paliły i grzały podłączałem i nic, kupiłem nowy czujnik i kicha więc poprosiłem kolegę, żeby mi zrobił na przycisk i kiedy che to se grzeje

UKI_XX
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: UKI_XX » 11 gru 2010, 18:27

skoti pisze:odłączałem czujnik świece się paliły i grzały podłączałem i nic, kupiłem nowy czujnik i kicha więc poprosiłem kolegę, żeby mi zrobił na przycisk i kiedy che to se grzeje
a jaka była temperatura silnika :?:

Awatar użytkownika
skoti
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: skoti » 11 gru 2010, 18:30

Hahahhahah nie działa wskaźnik to najlepsze jest, sprawdzę jeszcze stabilizator na desce jak to nie będzie to to nie wiem

gibaj
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krzysztof
Model: Audi A6
Kontakt:

Post autor: gibaj » 11 gru 2010, 20:39

a przekaźnik od świec?

UKI_XX
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: UKI_XX » 11 gru 2010, 21:16

skoti pisze:Hahahhahah nie działa wskaźnik to najlepsze jest, sprawdzę jeszcze stabilizator na desce jak to nie będzie to to nie wiem
pytam o prawdziwą temperaturę silnika bo jeszcze nie widziałem Audi, w którym wskaźnik na desce miałby skalę poniżej 50*C :mrgreen:

interesuje mnie temperatura poniżej +5*C, miał taką silnik czy więcej :?: :?: jak na silniku będzie więcej jak +5*C to nawet tuzin czujników temperatury nie pomoże żeby świece zagrzały
gibaj pisze:a przekaźnik od świec?
przecież napisał, że po odpięciu wtyczki od czujnika świece grzały, więc przekaźnik jest ok <ok>

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 11 gru 2010, 23:52

UKI_XX pisze:ytam o prawdziwą temperaturę silnika bo jeszcze nie widziałem Audi, w którym wskaźnik na desce miałby skalę poniżej 50*C :mrgreen:

interesuje mnie temperatura poniżej +5*C, miał taką silnik czy więcej :?: :?: jak na silniku będzie więcej jak +5*C to nawet tuzin czujników temperatury nie pomoże żeby świece zagrzały

gibaj napisał/a:
a przekaźnik od świec?

przecież napisał, że po odpięciu wtyczki od czujnika świece grzały, więc przekaźnik jest ok
Może kolega skoti, poprawił fabrykę ;-) Faktem jest że grzanie świec w TDI rzadko pada ,bo przez większą część roku nie pracuje i nie ma za wiele do roboty ,a jak już coś pada to zazwyczaj czujnik temperatury ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl