[all] postojówki w kierunkowskazach
- Kolczat
- Forum Audi 80
- Imię: Marcin
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG+lpg
- Kontakt:
JOLLY, a powiedz mi czy zarowka bedzie swiecic wtedy caly czas czy tylko jak wlacze swiatala postoj - mijania? pewnie nie wiec bedzie trzeba podciagac dodatkowe zrodlo wlasnie z postoju... a jezeli juz to zrobi to co za filozofia wrzucic dwie wsuwki w gniazdko ze swiatel stopu w ktorym lezy ori zarowka dwuwloknowa na ori podpieciu zasilania?
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Silnik: 2.0 ABT
A wie kolega że takie coś jak rezystor owszem jest ale do mocy ponad 5w bardzo się grzeje i stwarza zagrożenie pożaru.JOLLY pisze:Panowie, po co wam żarówki dwuwłóknowe skoro wymyślono coś takiego jak rezystor? Normalnie żarówka świeci przez rezystor słabszym światłem, a jak potrzeba to przekaźnik (lub tranzystor) załączy pełny prąd. Po co kombinować jak nie trzeba.
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
dla tych co tworza wynalazki czy cuda,
mozna wrzucic kilka diod w szeregu, krzemowa daje spadek napiecia okolo 0,7V wiec jak sie ich kilka polaczy w szereg uzyska sie efekt podobny do rezystora, a im slabiej bedzie sie swiecic to tym mniejszy prad plynie a za tym mniejsze cieplo sie wydziela
tylko wtym wszystkim zapominaja co niektorzy ze kierunek powinien byc pomaranczowy, a pozycja biala, wiec jak o zrobic na jednej zarowce, jak ona ma niby swiecic raz tak a raz tak, nawet gdy bedzie pomaranczowa swiecila slabo to zawsze bedzie pomarancz, i odwrotnie wrzucajac biala nigdy nie zaswieci na pomaranczowo, a tego wymagaja polskie przepisy i gumisie z suszarkami na drogach
mozna wrzucic kilka diod w szeregu, krzemowa daje spadek napiecia okolo 0,7V wiec jak sie ich kilka polaczy w szereg uzyska sie efekt podobny do rezystora, a im slabiej bedzie sie swiecic to tym mniejszy prad plynie a za tym mniejsze cieplo sie wydziela
tylko wtym wszystkim zapominaja co niektorzy ze kierunek powinien byc pomaranczowy, a pozycja biala, wiec jak o zrobic na jednej zarowce, jak ona ma niby swiecic raz tak a raz tak, nawet gdy bedzie pomaranczowa swiecila slabo to zawsze bedzie pomarancz, i odwrotnie wrzucajac biala nigdy nie zaswieci na pomaranczowo, a tego wymagaja polskie przepisy i gumisie z suszarkami na drogach
Hej
Widzę że są tu moje bratnie dusze czyli tak jak ja "zboczeni elektronicy"
Więc tak - po raz kolejny się upewniam że przy robocie i rezaniach nie należy się spieszyć
Już chciałem załatwiać oprawkę na żarówkę w kierunek dwuwłóknową a tu Koledzy przyszli z pomocą - rezystory , diody ho ho ho <ok>
Jestem za diodami oczywiście
Ale apropos koloru - czy obryska nie może być pomarańczowa ? te światełka spełniały by rolę obrysek ?
Widzę że są tu moje bratnie dusze czyli tak jak ja "zboczeni elektronicy"
Więc tak - po raz kolejny się upewniam że przy robocie i rezaniach nie należy się spieszyć
Już chciałem załatwiać oprawkę na żarówkę w kierunek dwuwłóknową a tu Koledzy przyszli z pomocą - rezystory , diody ho ho ho <ok>
Jestem za diodami oczywiście
Ale apropos koloru - czy obryska nie może być pomarańczowa ? te światełka spełniały by rolę obrysek ?
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Jarewa
- Forum Audi 80
Tak może pod warunkiem że bedzie to tylko w migaczu bocznym. Gdzie tylko niektóre B4 posiadają.ziemor pisze:
W przednim migaczu musi byc białe światło w tylnym czerwone a boczne pomaranczowe.
Choć tak sobie myśle że coś mi wgłowie się kojarzy że obrusówki jest do aut powyżej 2,5m długości.
- Kolczat
- Forum Audi 80
- Imię: Marcin
- Silnik: 2.3 NG+lpg
- Kontakt:
panowie myslicie czasem co piszecie? czyli wszystko powyzej smarta?! ja pierdziu nie badzcie smieszni...Jarewa pisze:do aut powyżej 2,5m długości.
obrysy ogolnie sa nie dozwolone, tak samo jak wystajace felgi, xenon i inne pierdoly... wiec jak masz ochote to napisz we wszystkich tematach dotyczacych tych aspektow ze powinno byc inaczej bo tego wymagaja miski...Szara80tkaTdi pisze:ze kierunek powinien byc pomaranczowy, a pozycja biala,
- Jarewa
- Forum Audi 80
A kto tu mówi o świetle obrysowym? one sa w cieżarówkach atobusach na górze pojadu.Kolczat pisze:obrysy ogolnie sa nie dozwolone, tak samo jak wystajace felgi, xenon i inne pierdoly... wiec jak masz ochote to napisz we wszystkich tematach dotyczacych tych aspektow ze powinno byc inaczej bo tego wymagaja miski...
My tutaj rozmawiamy chyba o pozycyjnych bocznych?
Dziennik Ustaw 2003 Nr 32 poz. 262 - Warunki techniczne pojazdów oraz zakres ich niezbędnego wyposażenia
§ 12. 1. Pojazd, z zastrzeżeniem ust. 2, wyposaża się w następujące światła zewnętrzne:
(...)
16) pozycyjne boczne - pojazd samochodowy i przyczepa, których długość przekracza 6 m (długość przyczepy powinna być liczona razem z dyszlem).
2. Przepisów ust. 1:
(...)
8) pozycyjne boczne - pojazdu innego niż wymieniony w ust.1 pkt 16;
(...)
§ 13. 1. Światła pojazdu powinny odpowiadać następującym warunkom ogólnym:
(...)
2. Połączenia elektryczne powinny zapewniać, aby:
1) światła pozycyjne przednie i tylne, światła obrysowe (jeśli pojazd jest w nie wyposażony), światła pozycyjne boczne (jeśli pojazd jest w nie wyposażony) i światła oświetlające tylną tablicę rejestracyjną mogły być włączane i wyłączane tylko jednocześnie; warunek ten nie obowiązuje, gdy światła pozycyjne pełnią funkcję świateł postojowych lub kiedy światła pozycyjne boczne migają (świecą światłem przerywanym) razem z kierunkowskazami po tej samej stronie pojazdu;
§ 2. Światła powinny odpowiadać warunkom podanym w poniższej tabeli:
Rodzaj światła: Pozycyjne boczne
Liczba świateł: 1 lub 2 po każdej stronie
Sygnał kontrolny : dopuszcza się; jego funkcję powinien spełniać sygnał przewidziany dla świateł pozycyjnych przednich i tylnych
Barwa: żółta samochodowa; dopuszcza się barwę czerwoną w przypadku światła umieszczonego z tyłu pojazdu we wspólnej obudowie z innym czerwonym światłem tylnym lub umieszczonym najbardziej z tyłu bocznym światłem pozycyjnym
Rozmieszczenie na pojeździe [mm]
* na długości: (przypis) przynajmniej jedno światło z każdej strony powinno być umieszczone w środkowej jednej trzeciej długości pojazdu (długość przyczepy mierzy się razem z dyszlem); światło wysunięte najbardziej do przodu powinno być umieszczone nie dalej niż 3 m od przedniego obrysu pojazdu, a umieszczone najbardziej z tyłu nie dalej niż 1 m (3 m dla ciągnika) od tylnego obrysu pojazdu; wzajemna odległość dwóch sąsiednich świateł umieszczonych na tym samym boku pojazdu, z wyjątkiem samochodów osobowych i ciężarowych o dmc poniżej 3,5 tony (kat. M1 i N1), nie może przekraczać 3 m (dopuszcza się 4 m, jeśli konstrukcja pojazdu nie pozwala na zachowanie tej odległości), a dla ciągnika 6 m; dla motocykli światło lub światła powinny być umieszczone w taki sposób, aby w normalnych warunkach nie mogły być zasłonięte odzieżą kierowcy lub pasażera.
* na szerokości: 350÷1.500mm (Jeżeli konstrukcja pojazdu nie pozwala na zachowanie tej wysokości, dopuszcza się 2.100 mm.)
Nie ma zadnego prawa zabraniającego bocznych pozycyjnych o ile są zgodnie z przepisami rozmieszczenia.
Nie ma żadnego
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
- wampir1988
- Audi 80 Klub
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
no nie dokonca, jak bedziesz mial z przodu biala zarowke w migaczu, to mozesz kogos w blad wprowadzic, a jesli spowodujesz wypadek?wampir1988 pisze:montujesz to co ci się podoba
tak naprawde mozna z tym pokombinowac tak ze da sie te pozycje w kierunkach zrobic, i kierunki w pozycji :mrgreen: tylko po co?