Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[all] postojówki w kierunkowskazach

JOLLY
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: JOLLY » 15 gru 2010, 18:37

Panowie, po co wam żarówki dwuwłóknowe skoro wymyślono coś takiego jak rezystor? Normalnie żarówka świeci przez rezystor słabszym światłem, a jak potrzeba to przekaźnik (lub tranzystor) załączy pełny prąd. Po co kombinować jak nie trzeba. :-)

Awatar użytkownika
Kolczat
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Marcin
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG+lpg
Kontakt:

Post autor: Kolczat » 15 gru 2010, 19:39

JOLLY, a powiedz mi czy zarowka bedzie swiecic wtedy caly czas czy tylko jak wlacze swiatala postoj - mijania? pewnie nie wiec bedzie trzeba podciagac dodatkowe zrodlo wlasnie z postoju... a jezeli juz to zrobi to co za filozofia wrzucic dwie wsuwki w gniazdko ze swiatel stopu w ktorym lezy ori zarowka dwuwloknowa na ori podpieciu zasilania?

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jarek
Silnik: 2.0 ABT

Post autor: Jarewa » 15 gru 2010, 21:50

JOLLY pisze:Panowie, po co wam żarówki dwuwłóknowe skoro wymyślono coś takiego jak rezystor? Normalnie żarówka świeci przez rezystor słabszym światłem, a jak potrzeba to przekaźnik (lub tranzystor) załączy pełny prąd. Po co kombinować jak nie trzeba. :-)
A wie kolega że takie coś jak rezystor owszem jest ale do mocy ponad 5w bardzo się grzeje i stwarza zagrożenie pożaru.

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Przemek
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Szara80tkaTdi » 15 gru 2010, 22:31

dla tych co tworza wynalazki czy cuda,
mozna wrzucic kilka diod w szeregu, krzemowa daje spadek napiecia okolo 0,7V wiec jak sie ich kilka polaczy w szereg uzyska sie efekt podobny do rezystora, a im slabiej bedzie sie swiecic to tym mniejszy prad plynie a za tym mniejsze cieplo sie wydziela
tylko wtym wszystkim zapominaja co niektorzy ze kierunek powinien byc pomaranczowy, a pozycja biala, wiec jak o zrobic na jednej zarowce, jak ona ma niby swiecic raz tak a raz tak, nawet gdy bedzie pomaranczowa swiecila slabo to zawsze bedzie pomarancz, i odwrotnie wrzucajac biala nigdy nie zaswieci na pomaranczowo, a tego wymagaja polskie przepisy i gumisie z suszarkami na drogach

Awatar użytkownika
ziemor
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ziemor » 16 gru 2010, 06:13

Hej
Widzę że są tu moje bratnie dusze czyli tak jak ja "zboczeni elektronicy"
Więc tak - po raz kolejny się upewniam że przy robocie i rezaniach nie należy się spieszyć
Już chciałem załatwiać oprawkę na żarówkę w kierunek dwuwłóknową a tu Koledzy przyszli z pomocą - rezystory , diody ho ho ho <ok>
Jestem za diodami oczywiście

Ale apropos koloru - czy obryska nie może być pomarańczowa ? te światełka spełniały by rolę obrysek ?

Awatar użytkownika
Słonik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Słonik » 16 gru 2010, 14:35

To teraz panowie magicy poprosze link do pomaranczowej zarowki dwuwloknowej <ok>

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Szara80tkaTdi » 16 gru 2010, 14:57

tzn teraz swieta, proponuje barwnik do ciasta pomaranczowy i zarowke od stopu przemalowac :mrgreen:

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Jarewa » 16 gru 2010, 17:05

ziemor pisze:
Ale apropos koloru - czy obryska nie może być pomarańczowa ? te światełka spełniały by rolę obrysek ?
Tak może pod warunkiem że bedzie to tylko w migaczu bocznym. Gdzie tylko niektóre B4 posiadają.

W przednim migaczu musi byc białe światło w tylnym czerwone a boczne pomaranczowe.

Choć tak sobie myśle że coś mi wgłowie się kojarzy że obrusówki jest do aut powyżej 2,5m długości.

Awatar użytkownika
Kolczat
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Marcin
Silnik: 2.3 NG+lpg
Kontakt:

Post autor: Kolczat » 16 gru 2010, 18:26

Jarewa pisze:do aut powyżej 2,5m długości.
panowie myslicie czasem co piszecie? czyli wszystko powyzej smarta?! ja pierdziu nie badzcie smieszni...
Szara80tkaTdi pisze:ze kierunek powinien byc pomaranczowy, a pozycja biala,
obrysy ogolnie sa nie dozwolone, tak samo jak wystajace felgi, xenon i inne pierdoly... wiec jak masz ochote to napisz we wszystkich tematach dotyczacych tych aspektow ze powinno byc inaczej bo tego wymagaja miski...

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Jarewa » 16 gru 2010, 18:56

Kolczat pisze:obrysy ogolnie sa nie dozwolone, tak samo jak wystajace felgi, xenon i inne pierdoly... wiec jak masz ochote to napisz we wszystkich tematach dotyczacych tych aspektow ze powinno byc inaczej bo tego wymagaja miski...
A kto tu mówi o świetle obrysowym? one sa w cieżarówkach atobusach na górze pojadu.

My tutaj rozmawiamy chyba o pozycyjnych bocznych?

Dziennik Ustaw 2003 Nr 32 poz. 262 - Warunki techniczne pojazdów oraz zakres ich niezbędnego wyposażenia

§ 12. 1. Pojazd, z zastrzeżeniem ust. 2, wyposaża się w następujące światła zewnętrzne:
(...)
16) pozycyjne boczne - pojazd samochodowy i przyczepa, których długość przekracza 6 m (długość przyczepy powinna być liczona razem z dyszlem).
2. Przepisów ust. 1:
(...)
8) pozycyjne boczne - pojazdu innego niż wymieniony w ust.1 pkt 16;
(...)

§ 13. 1. Światła pojazdu powinny odpowiadać następującym warunkom ogólnym:
(...)
2. Połączenia elektryczne powinny zapewniać, aby:
1) światła pozycyjne przednie i tylne, światła obrysowe (jeśli pojazd jest w nie wyposażony), światła pozycyjne boczne (jeśli pojazd jest w nie wyposażony) i światła oświetlające tylną tablicę rejestracyjną mogły być włączane i wyłączane tylko jednocześnie; warunek ten nie obowiązuje, gdy światła pozycyjne pełnią funkcję świateł postojowych lub kiedy światła pozycyjne boczne migają (świecą światłem przerywanym) razem z kierunkowskazami po tej samej stronie pojazdu;

§ 2. Światła powinny odpowiadać warunkom podanym w poniższej tabeli:
Rodzaj światła: Pozycyjne boczne
Liczba świateł: 1 lub 2 po każdej stronie
Sygnał kontrolny : dopuszcza się; jego funkcję powinien spełniać sygnał przewidziany dla świateł pozycyjnych przednich i tylnych
Barwa: żółta samochodowa; dopuszcza się barwę czerwoną w przypadku światła umieszczonego z tyłu pojazdu we wspólnej obudowie z innym czerwonym światłem tylnym lub umieszczonym najbardziej z tyłu bocznym światłem pozycyjnym

Rozmieszczenie na pojeździe [mm]
* na długości: (przypis) przynajmniej jedno światło z każdej strony powinno być umieszczone w środkowej jednej trzeciej długości pojazdu (długość przyczepy mierzy się razem z dyszlem); światło wysunięte najbardziej do przodu powinno być umieszczone nie dalej niż 3 m od przedniego obrysu pojazdu, a umieszczone najbardziej z tyłu nie dalej niż 1 m (3 m dla ciągnika) od tylnego obrysu pojazdu; wzajemna odległość dwóch sąsiednich świateł umieszczonych na tym samym boku pojazdu, z wyjątkiem samochodów osobowych i ciężarowych o dmc poniżej 3,5 tony (kat. M1 i N1), nie może przekraczać 3 m (dopuszcza się 4 m, jeśli konstrukcja pojazdu nie pozwala na zachowanie tej odległości), a dla ciągnika 6 m; dla motocykli światło lub światła powinny być umieszczone w taki sposób, aby w normalnych warunkach nie mogły być zasłonięte odzieżą kierowcy lub pasażera.
* na szerokości: 350÷1.500mm (Jeżeli konstrukcja pojazdu nie pozwala na zachowanie tej wysokości, dopuszcza się 2.100 mm.)

Nie ma zadnego prawa zabraniającego bocznych pozycyjnych o ile są zgodnie z przepisami rozmieszczenia.

Nie ma żadnego

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Szara80tkaTdi » 16 gru 2010, 19:19

ze kierunek powinien byc pomaranczowy, a pozycja biala -
Kolczat twierdzisz ze zle napisalem?
tak wogole ten caly pomysl jest smieszny, ale kiedys tym sie zajmowalem - "elektronika" wiec czemu nie popisac o tym, do siebie tego napewno nie wrzuce

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 16 gru 2010, 20:44

To teraz tak na chłopski rozum. Jak walnie się białe światło w kierunki przednie (te obok lamp a nie te w zderzaki) to miśki mają prawo się doczepić czy nie, bo tak się już zakręciłem że nie wiem. :roll:

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Jarewa » 16 gru 2010, 21:05

Jeżeli jest ori to nie mają praw się czepiac. Jeżeli dorabiane to mają prawo bo pozostaje coś takiego jak homologacja tej lampki. Gdzieś muśi być widoczny napis P21 odlewany. Gdybyś miał odlew P21/5 mogą cię cmoknąć w du....

Awatar użytkownika
wampir1988
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: wampir1988 » 16 gru 2010, 22:15

Bez ryzyka nie ma zabawy montujesz to co ci się podoba a pies jak upierdliwy będzie to i tak się do czegoś doczepi :mrgreen:

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Szara80tkaTdi » 16 gru 2010, 22:55

wampir1988 pisze:montujesz to co ci się podoba
no nie dokonca, jak bedziesz mial z przodu biala zarowke w migaczu, to mozesz kogos w blad wprowadzic, a jesli spowodujesz wypadek?
tak naprawde mozna z tym pokombinowac tak ze da sie te pozycje w kierunkach zrobic, i kierunki w pozycji :mrgreen: tylko po co?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl