Witam
Dziś miałem kolizje. Koleś wjechał VW transporterem mi w tyłek na "lodowisku"
Rozbił swoim zderzakiem dolną część lewej lampy klapy, pękł zderzak w 3 miejscach (na zdjęciach widoczne 2 pęknięcia 3 jest prawie niewidoczne) oraz został wbity lewą stroną w środek samochodu. Czarny pas na zderzaku w miejscu uderzenia jest miękki więc wypełnienie zderzaka w tym miejscu się odkształciło. Dodatkowo urwało zaczep bocznej lewej strony zderzaka
Klapa, karoseria z zewnątrz nietknięta
Pytanie jak jest mocowany zderzak. Czy urwały się zaczemy przy zderzaku i on wpadł czy też uchwyty od karoserii zosatły zgniecione. Jak to wygląda pod zderzakiem.
Czy zderzak tylny sedana i avanta jest taki sam?
Czy mocowania te same?
zdjęcia poniżej:
Z tego co zobaczyłem w "odpowiednim programie"
to belka zderzaka bo tak to sie naZywa wlazła. Teoretycznie pracuje jak teleskop moim zdaniem.
tylko czy to nie jest tak że wchodzi jednorazowo.
Bo z rysynków wynika jakby tam były śruby które ustalają odpowiednią odleglość?
co sądzicie, miał ktoś już taką sytuację.
na aukcji poniżej taka belka
http://allegro.pl/audi-80-b4-mocowanie- ... 90474.html
[B4 avant] uszkodzenia tylniego zderzaka - stłuczka
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
O w mordę, ty masz hak...dopiero teraz to zauważyłem. Tak to prawda, zderzak w tej sytuacji przykręcony jest do konstrukcji haka. http://allegro.pl/hak-holowniczy-audi-8 ... 88348.htmlsebco pisze:jak montuje się hak to wywala się te belki
No, ale jakaś regulacja powinna tam być, chyba, że coś się przy tym haku wygięło. Nie sprawdzisz, to się nie dowiesz.
To wiemCanibal pisze:póki nie ma z ubezpieczalni kolesia to nic nie rob jak spisze protokol porobi foty itp wtedy mozesz robic co ci sie podoba .
Dziś sprawdzałem pod spodem (zderzakiem) ale zabudowane trochę jest i nic nie widać. Chyba mój znajomy miał raję mam hak i tych belek nie ma tylko jest rura na której jest hak. W sumie to nic nie widać co jest nie halo, ale...
Spojrzałem ponownie na zderzak i on jest wepchnięty górą w miejscy pęknięcia. Tam gdzie było uderzenie jest mocowanie na śrubę z blachy które widać jak się dobrze looknie i powinno wystarczyć nagięcie porządnym śrubokrętem, wychodzi na to że jest wepchnięty tylko górną lewą stroną, ale poczekam na rzeczoznawcę i wycenę
[ Dodano: 2011-01-20, 18:20 ]
wycena zrobiona 1850zł brutto już z amortyzacją (nazywają to urealnienie) 50% na kosztorysie. Jest to wbrew prawu te - "bić się" z nimi o te drugie 50%
Jak ściągnąć zderzak tylni w Avancie? Mam hak