[80 B3 1.8 JN] Nie zapala - co robić?
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
tak, ale to sprawa jak wcześniej pisałem prądu , to w takim razie dlaczego nie dochodzi paliwo, przecież nawet czy to cewka czy moduł to paliwo tak czy siak dojdzie do świec i były by mokre a co za tym idzie, zapach benzyny a u mnie nic, świece suche jak pieprz i żadnego zapachu, myślę że przyczyna leży w filtrze paliwa, gdzieś przymarzło czy jak i kicha
- Patrique
- Forum Audi 80
- Imię: Patryk
- Model: Audi A4
- Nadwozie: Avant
- Silnik:
roman26, to ja Ci podpowiem co jest :mrgreen: . Też mam silnik typu "pm". Otóż zapewne u Ciebie z zapłonem i ukł. zasilania paliwa jest wszystko dobrze. Czy przypadkiem auto nie nocuje pod chmurką w te mrozy? Jeśli tak, to jestem pewien na 99,9% że silnik krokowy nie "załącza" ssania. U mnie to samo. Jeżdżę autem cały dzień, następnie odstawiam na noc na parking. Przychodzę rano auto nawet nie zaskoczy. Jak już zapali to się bardzo często zdarza, że po przejechaniu 5km auto ciężko wchodzi na obroty, a po wciśnięciu sprzęgła obroty spadają na 400-500obr/min i przez parę sekund krokowiec powoli podbija do 900obr/min (czyli tyle ile powinno być). Zdiagnozowałem w tym auciu prawie wszystko więc moje podejrzenia budzi właśnie "krokuś" :-o . Latem bez ssania się jakoś odpali, ale zimą... no way . Ja właśnie jestem na etapie obmyślania jakiegoś patentu, żeby ten silniczek się nie zacierał/nie zamarzał/nie brudził <ok> . Ewentualnie zakup nowego zamiennika.
[ Dodano: 2010-12-18, 08:52 ]
A propos tego co wspomniałeś o filtrze paliwa. Jak mnie przymarzł kiedyś tam, to na 7l etyliny wlałem 0,5 litra denaturatu, troszkę pobujałem budą i po 30 min auto zapaliło. Ewentualnie jeśli podejrzewasz, że mimo wszystko mieszanka jest za uboga, dolej troszkę pb 98.
[ Dodano: 2010-12-18, 08:52 ]
A propos tego co wspomniałeś o filtrze paliwa. Jak mnie przymarzł kiedyś tam, to na 7l etyliny wlałem 0,5 litra denaturatu, troszkę pobujałem budą i po 30 min auto zapaliło. Ewentualnie jeśli podejrzewasz, że mimo wszystko mieszanka jest za uboga, dolej troszkę pb 98.