Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[AUDI B3 ALL] Po wymianie łożyska z tyłu brak ręcznego

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marcin_89
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

[AUDI B3 ALL] Po wymianie łożyska z tyłu brak ręcznego

Post autor: Marcin_89 » 24 gru 2010, 15:02

Po wymianie łożyska w kole tylnym nie mam znów praktycznie ręcznego (łapie mi tak jak po zakupie, czyli wajcha idzie prawie na samą górę i ledwo łapie, z górki się stoczy). Wiem, że jak wcześniej mechanik mi wymieniał w prawym kole z tyłu, to coś tam podciągał jakieś linki czy coś wkładając śrubokręt w dziury na szpile w bębnie (musiałem wtedy chyba pompować hamulec nogą).
Co z tym fantem zrobić?

Awatar użytkownika
goldi j51
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi A6
Nadwozie: Sedan
Kontakt:

Post autor: goldi j51 » 24 gru 2010, 21:10

Marcin z tyłu jak zdejmiesz bęben jest jest takie coś w kształcie klinika jak jest mocowanie linki to wsuniesz do końca to linka jest bardziej napięta nie mam rysunku żeby ci to pokazać jak dobrze pamiętam do tego klinika jest doczepiona sprężyna pionowo

Awatar użytkownika
joandaw
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: joandaw » 24 gru 2010, 21:18

Tak jest klin który jest ciągnięty w dół przez sprężynę wystarczy ściągnąć koło jeden niech naciśnie hamulec a drugi śróbokrętem pociągnąć tą sprężynę w dół przez otwór w bębnie po trosze i sprawdzaj czy bęben się jeszcze swobodnie da obrócić .Jak nie to ściągasz bęben klina pobij w dól wtedy rościągniesz szczęki i tak żebyś dał rade znowu założyć bęben ;-)
Jeszcze jedno jak wygląda sprawa z linką od ręcznego jest na każdą stronę jedna linka czy jest linka cała na dwie strony a po środku cięgno na którym jest też możliwość regulacji ręcznego ;-)

Awatar użytkownika
Marcin_89
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Marcin_89 » 24 gru 2010, 22:12

Mam jedno zdjęcie z wymiany. Po wybiciu bębna młotkiem (nie dało rady wyjąć śrubokrętem łożyska zewnętrznego) wyleciały dwie sprężyny z jego wnętrza, po czym na następny dzień wsadziłem obie na swoje miejsca (zaznaczone strzałkami).
Obrazek

Ogólnie to bęben po włożeniu i skręceniu łożyska nie obraca się swobodnie. Czuć opór, zostawiłem to, jedzie się normalnie, nie czuć, by coś blokowało. Można to tak zostawić?

Możecie mniej więcej na zdjęciu pokazać co gdzie wtykać? (załączam jeszcze raz zdjęcie)
Obrazek

Awatar użytkownika
joandaw
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: joandaw » 24 gru 2010, 22:23

Tak ta fedra na klin i na dół naciągnąć a ta u góry powinna się za choczyć. Zrób fotki z przybliżenia i bez ręki trochę zasłania ;-)

Awatar użytkownika
Marcin_89
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Marcin_89 » 24 gru 2010, 22:43

Sprężynki mam już włożone, bardziej chodzi mi o to, gdzie naciskać tym śrubokrętem, teraz trochę boję się ściągać bęben, bo pewnie znów nie będę mógł podważyć łożyska zewnętrznego i będę musiał zbić bęben młotem (po zbiciu stare łożysko się rozleciało - te "naboje" odleciały od pierścienia).

Awatar użytkownika
joandaw
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: joandaw » 24 gru 2010, 22:52

Ten klinek chodzi Ci bez problemu :?: Zakładasz bęben i w otwór po śrubie ciągniesz sprężynę w dól ale najlepiej jak ktoś naciśnie pedał będzie luźniej schodził w dół po trosze i sprawdzaj jak się kręci bęben bo jak za dużo pójdzie w dól to nie obrócisz bębna. Śrubokrętem musisz to brać na wyczucie poświeć sobie latarką w ten otwór po śrubie. Dasz rade ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hamulce tarczowe, bębnowe.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl