Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 JK] Ślizgający się pasek - za słabo napięty?

Wszystko co znajduje się w komorze silnika.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
towerone
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 JK] Ślizgający się pasek - za słabo napięty?

Post autor: towerone » 28 gru 2010, 08:11

Witam!

Mam ostatnio problem ze ślizgającym się paskiem. Nie wiem czy to wina tego, że jest słabo naciągnięty, czy to może coś innego. Ślizganie występuje tylko wtedy gdy koła są skręcone na maxa. Na forum znalazłem u kogoś podobny problem i wtedy było mówione, że to pompa wody mu pada. Wolałbym, żeby w moim przypadku nie był to problem z pompą.

Niżej przedstawiam zdjęcie, na którym pokazuję koło pasowe, które przy skręconych kołach zatrzymuje się na moment i właśnie po nim ślizga się pasek. Czy to koło, ma coś wspólnego z pompą wody?

Dodam jeszcze, że pasek ugina się na ok 2~3cm, a więc może trochę za bardzo. Nie próbowałem go jeszcze mocniej naciągnąć, bo teraz nie ma trochę do tego warunków. Samochód stoi pod chmurką, a temperatura w ciągu dnia spada do -10 więc ręce grabieją, poza tym szybko robi się ciemno :/

Obrazek

Awatar użytkownika
percevalle
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: percevalle » 28 gru 2010, 10:03

towerone pisze:Czy to koło, ma coś wspólnego z pompą wody?
Nie, to koło pompy wspomagania.
towerone pisze:pasek ugina się na ok 2~3cm, a więc może trochę za bardzo.
Racja, troche za bardzo, powinien ok 1cm.
towerone pisze:temperatura w ciągu dnia spada do -10 więc ręce grabieją
Nie tylko ręce :-P Olej w pompie wspomagania robi się gęsty podczas takich temperatur i na dodatkowo skręconych kołach pompa ma duże obciążenie. Nie skręcaj kół maksymalnie jak palisz auto na mrozie.

gibaj
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krzysztof
Model: Audi A6
Nadwozie: Sedan
Kontakt:

Post autor: gibaj » 28 gru 2010, 12:32

albo pompa wspomagania mówi pa pa :-/(ta co zaznaczyłeś na zdjęciu) spróbuj wymienić płyn do wspomagania jak to nie pomoże to szukaj pompy(chyba że podciągniesz pasek i będzie dobrze)

[ Dodano: 2010-12-28, 12:35 ]
Niżej przedstawiam zdjęcie, na którym pokazuję koło pasowe, które przy skręconych kołach zatrzymuje się na moment i właśnie po nim ślizga się pasek. Czy to koło, ma coś wspólnego z pompą wody?
czyli pompa wspomagania siada lub trzeba tylko wymienić płyn bo teraz jest zimno i płyn jest gęsty i dlatego pompa się przycina :!: zmieniałeś kiedyś ten płyn?

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 28 gru 2010, 14:22

Może masz taką maglownicę która zatyka odpływ oleju gdy jest skręcone na max. U mnie w B3 było tak od zakupu że gdy skręciło się do ogranicznika to silnik zatrzymywało i jak pasek się poluzował to piszczał. Po 60 tyś. km sprzedałem auto i było tak samo ale wspomaganie działało.

Żeby nie było tego efektu po prostu nie trzymałem kół skręconych na ograniczniku, tylko cofałem kilka milimetrów. Nawet w jakiejś książce pisało żeby nie trzymać skręconych kół na organiczniku dłużej niż 5 sekund.

W B4 jak się skręci do ograniczenia to nie słychać aby pompa próbowała zatrzymać silnik.

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Przemek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Szara80tkaTdi » 28 gru 2010, 15:47

pomijajac fakt ze moze jest i slabo napiety, gdy pasek klinowy jest zimny, lodowaty, jest sztywny i nie bedzie tak dolegal do rowkow i ztad tez te piszczenie, na nowym pasku tego nie uslyszy sie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Komora silnika”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl