Radio - podlaczenie - piny itd
No, krok do przodu jest. Dowiedziałem się ze pomarańczowy kabel jest do sterowania podświetleniem a niebieski do "sterowania anteną" (wzmacniacz?). Podświetlenie to pewnie do oryginalnych kaseciaków ale intryguje mnie to z tą anteną.
Może to jest przyczyna kiepskiego odbioru fal poza miastem - niepodpięty wzmacniacz anteny w tylnej szybie...
Może to jest przyczyna kiepskiego odbioru fal poza miastem - niepodpięty wzmacniacz anteny w tylnej szybie...
- leszek_gdansk
- Forum Audi 80
- leszek_gdansk
- Forum Audi 80
Tak jak pisałem pomarańczowy i niebieski idą z tej lewej kostki ale są nie podłączone. Żółty i czerwony są zmostkowane, czarny idzie do brązowego (widać na fot. 2). Reszta to głośniki ale one są OK.
Męskie kostki są tak samo podłączone i mają te same kolory to nie dodałem fotek. Chyba że dodać jeszcze fotkę tej 16 pinowej wtyczki już w samym radiu ?
- leszek_gdansk
- Forum Audi 80
A więc tak:
1.Jak wyjmuję panel to nie mam żadnej lampki (P.S. Radio mogę uruchomić bez przekręcania kluczyka w stacyjce). Jedynie co się świeci to dioda alarmu - ale jak pisałem nawet po 5-6 dniach stania z alarmem odpalił bez problemu.
2. Radio mam podpięte pod kostkę, bezpośrednio do akku jest podpięty alarm i centralka LPG z tego co pamiętam.
3. Aku wysokich lotów nie jest - START-R 55Ah. Ale byłem w punkcie wymiany aku, i pan przemierzył i powiedział że elektrolit OK, ładowanie też dobre.
4. Przeglądałem też inne posty i natrafiłem na informację że napięcie 12V po kluczyku znajduję się w kostce stacyjki ponad nogami kierowcy - jest to kabel czarno-zółtyi tam można podłączyć ten czerwony z radia - ktoś może potwierdzić ?
1.Jak wyjmuję panel to nie mam żadnej lampki (P.S. Radio mogę uruchomić bez przekręcania kluczyka w stacyjce). Jedynie co się świeci to dioda alarmu - ale jak pisałem nawet po 5-6 dniach stania z alarmem odpalił bez problemu.
2. Radio mam podpięte pod kostkę, bezpośrednio do akku jest podpięty alarm i centralka LPG z tego co pamiętam.
3. Aku wysokich lotów nie jest - START-R 55Ah. Ale byłem w punkcie wymiany aku, i pan przemierzył i powiedział że elektrolit OK, ładowanie też dobre.
4. Przeglądałem też inne posty i natrafiłem na informację że napięcie 12V po kluczyku znajduję się w kostce stacyjki ponad nogami kierowcy - jest to kabel czarno-zółtyi tam można podłączyć ten czerwony z radia - ktoś może potwierdzić ?
Rozładowanie mogą powodować połączenia przewodów (foto2) po jakości izolacji domyślam się, że nie są to połączenia lutowane? Po czasie temperatura rozpuszcza klej z taśmy izolacyjnej i pogarsza jakość styków, a w ekstremalnych sytuacjach grozi to nawet pożarem. Polutuj łączenia i zaizoluj rurą termokurczliwą to może pomóc a jeśli nie to na pewno będziesz bezpieczniejszy.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Sprawdziłem te połączenia ale okazało się że są lutowane.
Sprawdziłem w międzyczasie jaki prąd płynie przez klemę akumulatora podczas postoju:
pobór prądu przy odłączonym radiu ~50 mA
pobór prądu przy podłączonym radiu ~220 mA
pobór prądy przy włączonym radiu ~650 mA
Happy End:
Na forum przeczytałem że ktoś podłączył też czerwony przewód pod instalację przycisku do tylnich świateł przeciwmgielnych ponieważ tam jest napięcie 12V dopiero po przekręceniu kluczyka. Sprawdziłem to i okazało się że tak właśnie jest. Jest to przewód czarno-niebieski (pierwszy po prawej na foto).
Przeciąłem go i dolutowałem dodatkowy przewód idący do radia. No i w końcu jest tak jak powinno być. Radio można dopiero włączyć po przekręceniu kluczyka. Jak się je nie zgasi ręcznie, tylko kluczykiem to po ponownym przekręceniu włącza się samo
Dodatkowo podłączyłem biały kabel z Audi do niebieskiego z kostki ISO (power antena) i mam wrażenie że poprawił się odbiór fal, ale w mieście trudno to wyczuć.
Jutro postaram się sprawdzić jaki jest pobór prądu po tym dzisiejszym zabiegu.
Być może komuś to pomoże w przyszłości.
Pozdrawiam
Sprawdziłem w międzyczasie jaki prąd płynie przez klemę akumulatora podczas postoju:
pobór prądu przy odłączonym radiu ~50 mA
pobór prądu przy podłączonym radiu ~220 mA
pobór prądy przy włączonym radiu ~650 mA
Happy End:
Na forum przeczytałem że ktoś podłączył też czerwony przewód pod instalację przycisku do tylnich świateł przeciwmgielnych ponieważ tam jest napięcie 12V dopiero po przekręceniu kluczyka. Sprawdziłem to i okazało się że tak właśnie jest. Jest to przewód czarno-niebieski (pierwszy po prawej na foto).
Przeciąłem go i dolutowałem dodatkowy przewód idący do radia. No i w końcu jest tak jak powinno być. Radio można dopiero włączyć po przekręceniu kluczyka. Jak się je nie zgasi ręcznie, tylko kluczykiem to po ponownym przekręceniu włącza się samo
Dodatkowo podłączyłem biały kabel z Audi do niebieskiego z kostki ISO (power antena) i mam wrażenie że poprawił się odbiór fal, ale w mieście trudno to wyczuć.
Jutro postaram się sprawdzić jaki jest pobór prądu po tym dzisiejszym zabiegu.
Być może komuś to pomoże w przyszłości.
Pozdrawiam
Żeby nie zakładać nowego tematu dla banalnego pytania zadaje swoje pytanie tutaj.
W moim obecnym działającym radio mam taki tył:
http://forum.onliner.by/files/201011/48 ... 430aea.jpg
W nowym które to mnie leci:
http://img704.imageshack.us/i/sonycdxgt35u003l.jpg/
Czy podłącze nowe radio tylko przepinając wtyczki? Czy będę musiał coś kombinować przy tych kostkach? Chodzi mi o to czy kostki dzięki którym było podłączone stare radio podejdą do nowego.
Wybaczcie tak błahe pytanie, ale na prawdę jest w temacie kompletnym laikiem.
W moim obecnym działającym radio mam taki tył:
http://forum.onliner.by/files/201011/48 ... 430aea.jpg
W nowym które to mnie leci:
http://img704.imageshack.us/i/sonycdxgt35u003l.jpg/
Czy podłącze nowe radio tylko przepinając wtyczki? Czy będę musiał coś kombinować przy tych kostkach? Chodzi mi o to czy kostki dzięki którym było podłączone stare radio podejdą do nowego.
Wybaczcie tak błahe pytanie, ale na prawdę jest w temacie kompletnym laikiem.
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt: