Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Radio - podlaczenie - piny itd

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Awatar użytkownika
gringo_xp
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: gringo_xp » 02 sty 2011, 22:20

No, krok do przodu jest. Dowiedziałem się ze pomarańczowy kabel jest do sterowania podświetleniem a niebieski do "sterowania anteną" (wzmacniacz?). Podświetlenie to pewnie do oryginalnych kaseciaków ale intryguje mnie to z tą anteną.
Może to jest przyczyna kiepskiego odbioru fal poza miastem - niepodpięty wzmacniacz anteny w tylnej szybie...

Awatar użytkownika
leszek_gdansk
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: leszek_gdansk » 02 sty 2011, 22:28

gringo_xp pisze: a niebieski do "sterowania anteną
Ja u siebie mam podłączony niebieski jako ogólnie kabel sterowania. Jak włączam radio to od razu wzmacniacz się uruchamia. Niebieski z kostki radia mam zmostkowany ze sterowaniem we wzmaku

Awatar użytkownika
gringo_xp
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: gringo_xp » 02 sty 2011, 22:44

Jak włączam radio to od razu wzmacniacz się uruchamia

No tak, tylko ja nie mam żadnych zewnętrznych wzmacniaczy. Tylko radyjko i cztery głośniki pasywne. Myślałem raczej o wzmacniaczu antenowym.

Awatar użytkownika
leszek_gdansk
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: leszek_gdansk » 02 sty 2011, 22:50

Zrób zdjęcia jak masz teraz podłączone i zrób też fotki kostek i zobaczymy co z tego wyjdzie bo tak po słowach nie mogę dojść jaka jest przyczyna dlatego wolałbym to zobaczyć a że nie ma jak to prosiłbym w miarę możliwości o fotki :)

Awatar użytkownika
gringo_xp
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: gringo_xp » 02 sty 2011, 23:10

Obrazek Obrazek

Tak jak pisałem pomarańczowy i niebieski idą z tej lewej kostki ale są nie podłączone. Żółty i czerwony są zmostkowane, czarny idzie do brązowego (widać na fot. 2). Reszta to głośniki ale one są OK.

Męskie kostki są tak samo podłączone i mają te same kolory to nie dodałem fotek. Chyba że dodać jeszcze fotkę tej 16 pinowej wtyczki już w samym radiu ?

Awatar użytkownika
leszek_gdansk
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: leszek_gdansk » 03 sty 2011, 17:22

A powiedz mi czy jak wyjmiesz panel to w radiu masz jakąś diodę typu security czy coś podobnego?

Awatar użytkownika
Canibal
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Canibal » 03 sty 2011, 17:50

wszystko zalezy kto jak ma podpiete ......ja mam zasilanie radia bezposrednio z aku i nie mam straty pradu ( chyba :) ) Czerwony i zołty sa zomstkowane bo jedno to zasilanie a drugie pamiec :) wiec najprosciej jest je zmostkowac .A masz zasilanie z aku czy z kostki w aucie ?

olapiotr
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: olapiotr » 03 sty 2011, 21:58

A może aku bidne :mrgreen:

Awatar użytkownika
gringo_xp
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: gringo_xp » 04 sty 2011, 21:10

A więc tak:
1.Jak wyjmuję panel to nie mam żadnej lampki (P.S. Radio mogę uruchomić bez przekręcania kluczyka w stacyjce). Jedynie co się świeci to dioda alarmu - ale jak pisałem nawet po 5-6 dniach stania z alarmem odpalił bez problemu.

2. Radio mam podpięte pod kostkę, bezpośrednio do akku jest podpięty alarm i centralka LPG z tego co pamiętam.

3. Aku wysokich lotów nie jest - START-R 55Ah. Ale byłem w punkcie wymiany aku, i pan przemierzył i powiedział że elektrolit OK, ładowanie też dobre.

4. Przeglądałem też inne posty i natrafiłem na informację że napięcie 12V po kluczyku znajduję się w kostce stacyjki ponad nogami kierowcy - jest to kabel czarno-zółtyi tam można podłączyć ten czerwony z radia - ktoś może potwierdzić ?

Awatar użytkownika
Pep000
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Pep000 » 05 sty 2011, 19:03

Rozładowanie mogą powodować połączenia przewodów (foto2) po jakości izolacji domyślam się, że nie są to połączenia lutowane? Po czasie temperatura rozpuszcza klej z taśmy izolacyjnej i pogarsza jakość styków, a w ekstremalnych sytuacjach grozi to nawet pożarem. Polutuj łączenia i zaizoluj rurą termokurczliwą to może pomóc a jeśli nie to na pewno będziesz bezpieczniejszy.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
gringo_xp
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: gringo_xp » 06 sty 2011, 19:50

Sprawdziłem te połączenia ale okazało się że są lutowane.

Sprawdziłem w międzyczasie jaki prąd płynie przez klemę akumulatora podczas postoju:

pobór prądu przy odłączonym radiu ~50 mA
pobór prądu przy podłączonym radiu ~220 mA
pobór prądy przy włączonym radiu ~650 mA

Happy End:
Na forum przeczytałem że ktoś podłączył też czerwony przewód pod instalację przycisku do tylnich świateł przeciwmgielnych ponieważ tam jest napięcie 12V dopiero po przekręceniu kluczyka. Sprawdziłem to i okazało się że tak właśnie jest. Jest to przewód czarno-niebieski (pierwszy po prawej na foto).

Obrazek

Przeciąłem go i dolutowałem dodatkowy przewód idący do radia. No i w końcu jest tak jak powinno być. Radio można dopiero włączyć po przekręceniu kluczyka. Jak się je nie zgasi ręcznie, tylko kluczykiem to po ponownym przekręceniu włącza się samo ;-)

Dodatkowo podłączyłem biały kabel z Audi do niebieskiego z kostki ISO (power antena) i mam wrażenie że poprawił się odbiór fal, ale w mieście trudno to wyczuć.

Jutro postaram się sprawdzić jaki jest pobór prądu po tym dzisiejszym zabiegu.

Być może komuś to pomoże w przyszłości.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Dann
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Dann » 06 sty 2011, 20:27

Żeby nie zakładać nowego tematu dla banalnego pytania zadaje swoje pytanie tutaj.

W moim obecnym działającym radio mam taki tył:
http://forum.onliner.by/files/201011/48 ... 430aea.jpg

W nowym które to mnie leci:
http://img704.imageshack.us/i/sonycdxgt35u003l.jpg/

Czy podłącze nowe radio tylko przepinając wtyczki? Czy będę musiał coś kombinować przy tych kostkach? Chodzi mi o to czy kostki dzięki którym było podłączone stare radio podejdą do nowego.

Wybaczcie tak błahe pytanie, ale na prawdę jest w temacie kompletnym laikiem.

Awatar użytkownika
Pep000
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Pep000 » 06 sty 2011, 21:27

link1 nie działa. Jeśli kupiłeś radio jako nowe to w zestawie jest kostka iso która podłączasz zamiast kostki starego radia o ile okaże się inna.

Awatar użytkownika
mezik0
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mezik0 » 06 sty 2011, 22:27

a jeśli kostki niema to idziesz do pierwszego lepszego sklepu elektronicznego i prosisz o kostkę iso i robisz tak jak kolega pisze zamieniasz ją ze starą

Awatar użytkownika
pawelrybak15
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: pawelrybak15 » 18 sty 2011, 14:53

Czy w B3 biały przewód w kostce zasilania radia to jest zasilanie wzmacniacza antenowego ? Ktoś mi kiedyś mówił, że ori radia Audi zasilają radio po przewodzie antenowym :roll:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl