[B2 1,6D] Problem z silnikiem
[B2 1,6D] Problem z silnikiem
Witam posiadam audi 80 b2 1979 r z silnikiem 1.6d i niestety po odrestaurowaniu karoserii okazało się że padła głowica. I tutaj pojawił się problem po mechanik stwierdził że silnik to składak z benzyniaka i że wypadało by wsadzić nowy silnik bo taniej wyjdzie. i tu sie pojawia moje pytanie jaki silnik będzie pasował do mojego modelu bo słyszałem że np od golfa II. I czy w audi b3 stosowano taki sam silnik?
Ostatnio zmieniony 05 sty 2011, 09:32 przez zomo, łącznie zmieniany 1 raz.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Dobre :
A na poważnie to golf , jetta i audi 1 i 2 miały te same silniki tylko osprzętem się mogły lekko różnić .
Pół benzyna pól diesel i jeszcze gaz bym dołożył. Ale pewnie powiedział ci że wie kto ma taki silnik ? Bo za stodołą stoi !zomo pisze:mechanik stwierdził że silnik to składak z benzyniaka
A na poważnie to golf , jetta i audi 1 i 2 miały te same silniki tylko osprzętem się mogły lekko różnić .
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
W tą stronę to jeszcze pół biedy bo PB ma mniejsze wymagania wytrzymałościowe niż ON ale i tak się zastanawiam jak to mu chodziło skoro ON ma znacznie większą kompresję. Występowałoby wtedy spalanie stukowe czy jakoś tak. No chyba że kombinował coś z pierścieniami aby zmniejszyć kompresję.icemerc pisze:moj znajomy kiedys włąsnie ba bloku z ON zbudował benzyne, tzn załozył czapke z benzyniaka. wszystko normlanie chulało więc jeżeli chodzi o dół silnika to sie moge zgodzić, ze taka kombinacja jest mozliwa.
Poczekajcie poczekajcie po 1 głowica była 3 razy planowana i podobno 4 raz juz ciężko a na dodatek jest pęknięta. a co do 50/50 d i pb to już dawno o tym słyszałem że wystarczy kilka przeróbek i z benzyny da się zrobić diesla (nie jestem mechanikiem wiec mogę się mylić i chodzi o zmianę własnie głowicy) więc dlatego szukam nowego sinika.
Bardzo proszę o konkretne podpowiedzi jakie siniki pasują do mojego audi czyli audi b2 rocznik 1979 chodzi o silnik 1.6 d
Bardzo proszę o konkretne podpowiedzi jakie siniki pasują do mojego audi czyli audi b2 rocznik 1979 chodzi o silnik 1.6 d
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
W którym miejscu? Jeśli są to pęknięcie między zaworami to nie przejmuj się. Ten typ tak ma. U mnie w 1,6TD też były tam pęknięcia, u starszego w 1,6D też są. Generalnie wszystkie 1,6D/TD mają tam pęknięcia. Jeśli oczywiście głowica jest pęknięta gdzie indziej to już problem bo trzeba byłoby ją spawać a tu koszty będą przekraczać zakup nowego silnika.zomo pisze:a na dodatek jest pęknięta
http://allegro.pl/silnik-audi-80-b3-1-6 ... 08321.html czyli coś takiego jestem wstanie tam wsadzić bez jakiego wspawywania mocowań i tego typu komplikacji>?
No też o tym myślałem ale chce zachować to autko w możliwie maksymalnie oryginalnym stanie bo jak by na to nie patrzeć to 32 latka mu stuknęły a w rodzinie jest od dawna:)Kwietniu pisze:ja bym się nie pchał w wolnossaka jak bym miał zmieniać silnik tylko TD ( abo mTDI) także przemyśl to
wygląda tak https://audi80.pl/audi-80-b2-1979r-vt50457.htm jest zrobiona blacharka teraz planuje zrobić/kupić silnik a na końcu środek