[80 B3 1.8S] Wymiana alternatora
[80 B3 1.8S] Wymiana alternatora
Witam. Mam taki problem a mianowicie, prawdopodobnie padł mi alternator:( Jestem świeżo po wymianie rozrządu wraz z pompą wody i nowym paskiem klinowym. Wyjechałem ostatnio w trasę 200km cały czas było czuć paloną gumę po powrocie autko nie chciało mi już odpalić bo jeździłem bez ładowania jak się okazało nowy pasek był w strzępach, założyłem 2 i też brak ładowania, postawiłem na alternator. Naładowałem aku na max i po podłączeniu miernika (prąd stały) na włączonym silniku pokazało 14,4v a na wyłączonym 13,3V na zmiennym niestety 0V Dodam że lampka od ładowania się nie zaświeciła I teraz pytania:
1. Czy to wina szczotek, czy może jak stwierdził mechanik padł mostek diodowy?
2. Czy mogę włożyć zamiast oryginalnego 90A alternator o jetty 65A i jakie będą tego minusy??
1. Czy to wina szczotek, czy może jak stwierdził mechanik padł mostek diodowy?
2. Czy mogę włożyć zamiast oryginalnego 90A alternator o jetty 65A i jakie będą tego minusy??
Po pierwsze w samochodzie jest prąd stały.
Po drugie jak naładowałeś aku to ile miało ci pokazać jak nie 13.3 V.
Czy po włączeniu zapłonu świeci ci się lampka ładowania, a po odpaleniu gaśnie?
Jeśli tak jest to dobrze.
Mostek musisz włożyć taki sam jak w twoim alternatorze. Jeśli włożysz o mniejszej mocy przy obciążeniu spali się.
Na twoim miejscu pojechałbym do elektryka z tym alternatorem lub kupił drugi.
Po drugie jak naładowałeś aku to ile miało ci pokazać jak nie 13.3 V.
Czy po włączeniu zapłonu świeci ci się lampka ładowania, a po odpaleniu gaśnie?
Mostek musisz włożyć taki sam jak w twoim alternatorze. Jeśli włożysz o mniejszej mocy przy obciążeniu spali się.
Na twoim miejscu pojechałbym do elektryka z tym alternatorem lub kupił drugi.
Pojechałem wczoraj na szrot i kupiłem taki sam 90A który też nie ładuje <wnerw> Już mi ręce opadają
Może to być jeszcze wina np. akumulatora ?? Bo ten już trochę jeździ ;/
Tak na zapłonie się świeci jak odpalę to gaśnie.Czy po włączeniu zapłonu świeci ci się lampka ładowania, a po odpaleniu gaśnie?
Może to być jeszcze wina np. akumulatora ?? Bo ten już trochę jeździ ;/
jeżeli kontrolka ładowania gaśnie ładowanie powinno być, ale....
no właśnie sprawdź czy ci się ta kontrolka np. lekko nie żarzy
jeśli nie to sprawdź na odpalonym aucie ładowanie na alternatorze na grubym przewodzie +
a potem na akumulatorze, jeżeli będzie zmacząca różnica tzn że masz gdzieś przerwe
lub też akumulator nie przyjmuje prądu przez zaśniedziałe styki na klemach, w ten sposób łatwo o uszkodzenie alternatora gdyż nie ma gdzie oddać wytworzonej energii
no właśnie sprawdź czy ci się ta kontrolka np. lekko nie żarzy
jeśli nie to sprawdź na odpalonym aucie ładowanie na alternatorze na grubym przewodzie +
a potem na akumulatorze, jeżeli będzie zmacząca różnica tzn że masz gdzieś przerwe
lub też akumulator nie przyjmuje prądu przez zaśniedziałe styki na klemach, w ten sposób łatwo o uszkodzenie alternatora gdyż nie ma gdzie oddać wytworzonej energii