Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b3 1,8 89r] Problem z zimnym silnikiem + pare innych pytań

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
lapti
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[b3 1,8 89r] Problem z zimnym silnikiem + pare innych pytań

Post autor: lapti » 05 sie 2007, 19:00

Witam serdecznie!
Wybaczcie, że odwiedzam Was ostatnio tak rzadko, ale znalazłem drugą pracę i mam duuużo mniej czasu.
Teraz przejdę do sedna mojego postu, czyli pytań:
1) Po odpaleniu silnika, wszystko wygląda normalnie, do momentu wyjechania i dodania gazu - zaczyna mi telepać całym samochodem i to dość mocno. Dzieje się tak nawet po rozpędzeniu do 80km/h. Więcej bałem się jechać z "drgawkami" by nie zepsuć czegoś. To jest moje w tym momencie zasadnicze pytanie: jak to naprawić, by tak się nie działo?
2) Mam ładowanie na poziomie 13,76V (zapalone tylko światła z przodu, te normalne nie postojówki). Czy tyle wystarczy? Jak zdjąłem klemy, moja audica wytrzymała włączenie wszystkich świateł (prócz przeciwmgłowych), wycieraczek, dmuchawy zimna na 100%, zgasła już po włączeniu ogrzewania tylnej szyby i radia... Czy wystarczy jak wymienie regulator napięcia i/lub szczotki, czy od razu rozglądać sie za nowym, używanym alternatorem?
3) W mojej okolicy działa firma pseudo tuningowa. Montują oni gratis zamiast katalizatora strumienicę (zostawia się ja w rozliczeniu), czy jest sens to wymieniać, jakie da korzyści, a co mogę zniszczyć w ten sposób :>

A dodam jeszcze, że wypadła mi ta rurka (z lewej strony dochodząca do reflektora), oraz taka druga, która wychodzi z silnika i dochodzi do niej w połowie przed filtrem powietrza... Czy to ma duże znaczenie?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi... :)

Pozdrawiam
LAPTI

PROSZĘ MODA/ADMINA o niekasowanie ponownie mojego tematu, a jedynie napisanie mi na pw, że nadal jest źle - postaram się to poprawić!

grzesiek79
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grzesiek79 » 07 sie 2007, 20:27

Nie jestem specem od mechaniki, więc nie wiem na ile pomogę... :-/

Pierwsze pytanko: ja bym zaczął od kabli WN i świec, napewno nie zaszkodzi oblukać.
Miałem kiedyś podobny przypadek w innym aucie i takie coś pomogło :lol:

Na inne się nie wypowiem, się nie znam :-(

Awatar użytkownika
Z-D-E-N-E-K
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Z-D-E-N-E-K » 07 sie 2007, 20:48

lapti pisze:1) Po odpaleniu silnika, wszystko wygląda normalnie, do momentu wyjechania i dodania gazu - zaczyna mi telepać całym samochodem i to dość mocno. Dzieje się tak nawet po rozpędzeniu do 80km/h. Więcej bałem się jechać z "drgawkami" by nie zepsuć czegoś. To jest moje w tym momencie zasadnicze pytanie: jak to naprawić, by tak się nie działo?
Gaz jest czy benzyna tylko ? Jeżeli jest gaz to czy dzieje się to na gazie czy na benzynie jest tak samo :?:
lapti pisze:3) W mojej okolicy działa firma pseudo tuningowa. Montują oni gratis zamiast katalizatora strumienicę (zostawia się ja w rozliczeniu), czy jest sens to wymieniać, jakie da korzyści, a co mogę zniszczyć w ten sposób :>
strumiennica ma jakikolwiek sens, tylko wtedy, kiedy jest dobrana do konkretnego samochodu, czyli robiona na zamówienie, czyli spore koszty z tego wychodzą. Strumiennice uniwersalne , którę są dobierane tylko pod kątem średnicy układu, nic nie dają, mogą tylko zaszkodzić, bo nie są dobrane do prędkości wylotowej spalin, i mogą znacznie zmniejszyć moc. jeżeli ci tam dzwoni w puszce gdzie był katalizator i dlatego chcesz zmienić to lepiej wspawaj rure zamiast puchy katalizatora a jeżeli nic nie dzwoni z tej puszki katalizatora to zostaw w spokoju

Awatar użytkownika
djbeat
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: djbeat » 07 sie 2007, 21:16

1. Moim zdaniem powinieneś sprawdzić świece, kable i rozdzielacz. Kiedyś miałem taki przypadek że wymieniłem świece i auto zrywało, szarpało itd, kable wyglądały na nowe, nadal są miękkie, rozdzielacz był trochę zaśniedziały to go wyczyściłem, a okazało się że jeden z kabli który wchodził do rozdzielacza był mega zaśniedziały i przy ruszaniu się uszkodził w związku z czym nie zawsze na jednej ze świec pojawiała się iskra. nie wiem czy Ci to pomoże ale ja polecam przepatrzeć cały układ elektryczny.
Pozdrawiam

lapti
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: lapti » 08 sie 2007, 19:40

Z-D-E-N-E-K pisze:Gaz jest czy benzyna tylko ?
Tylko benzyna :)
co do 1) i świec - ostatnio pękł mi króciec od wody i jak go robiłem to ułamałem taki jakiś dziwny plastik pod kopułką (zdjąłem ją bym mi nie przeszkadzała), Czy to może być przyczyną?
Sprawdzę świecę za dnia :) i napiszę czy coś to dało :)
djbeat pisze:rozdzielacz
Jestem całkowicie blady, jeśli chodzi o samodzielne kombinację i nic mi to określenie nie mówi :(
djbeat pisze:przepatrzeć cały układ elektryczny.
I prosił bym o jaśniejsze napisanie :) Mam wyciągnąć i powkładać wszystkie kable pod machą od nowa? Czy jeszcze jakieś?

Awatar użytkownika
Z-D-E-N-E-K
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Z-D-E-N-E-K » 09 sie 2007, 13:37

lapti pisze:ak go robiłem to ułamałem taki jakiś dziwny plastik pod kopułką (zdjąłem ją bym mi nie przeszkadzała), Czy to może być przyczyną?
sam se odpowiedziałeś ten plastik nazywa się inaczej PALEC

lapti
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: lapti » 10 sie 2007, 19:11

Z-D-E-N-E-K pisze:sam se odpowiedziałeś ten plastik nazywa się inaczej PALEC
No i jak to naprawić?

MARCO
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MARCO » 10 sie 2007, 20:10

Kupić drugi,tylko tego nie połam.Pozdrawiam

lapti
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: lapti » 10 sie 2007, 20:33

Kupić drugi,tylko tego nie połam.Pozdrawiam
sklep czy shrot? i nazywa się to to palec?

Awatar użytkownika
Z-D-E-N-E-K
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Z-D-E-N-E-K » 10 sie 2007, 21:14

W iter carsie kosztuje 39,97 zł nowiutki.

Jak byś chciał to podaje nr katalogowy: 1 234 332 374

Dokładnie to nazywa się palec rozdzielacza zapłonu

kam_nata
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kam_nata » 10 sie 2007, 21:16

Nazywa sie to palec rozdzielacza i proponuję kupić w sklepie. Od razu kup kopułkę nową. Nie wielki to będzie koszt. Przy wymianie pamiętaj żeby wszystko założyć dokładnie jak było, chodzi gównie o przewody na kopułce.
miłej pracy :-D

lapti
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: lapti » 11 sie 2007, 06:48

o w mordę nigdy więcej nie dam się dotknąć pseudo mechanikom do mojego samochodu :/
sprostuje trochę wcześniejszą wypowiedź:
lapti pisze:jak go robiłem to ułamałem taki jakiś dziwny plastik pod kopułką (zdjąłem ją bym mi nie przeszkadzała), Czy to może być przyczyną?
Pomagał mi sąsiad z bloku i to on wpadł na pomysł zdjęcia kopułki :/ W sumie to ja wpadłem na pomysł by wyjąć silnik i chyba jego pomysł był trochę lepszy :/
Od dwóch dni już mojej niuni się znudziły drgawki przy dodawaniu gazu :P
Może sobie na razie odpuścić?

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Damian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.2 KK
Kontakt:

Post autor: Danek » 11 sie 2007, 12:55

Nie czekaj tylko wymieniaj, to nie majątek. Jak lubisz swoje autko to nie każ mu chodzić w za ciasnych butach :mrgreen: .

lapti
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: lapti » 11 sie 2007, 17:12

Danek pisze:to nie majątek
majątek majątek!
Zrobiłem w tym miechu hamulce i prawie całe zawieszenie :(
teraz mam motkę z wymianą końcówek - nie chciały sie odkręcić i musiałem kupić cały drążek kierowniczy :( Na szczęście jeden handlarz starociami sprzedał mi tylko te "patyki" (zdarł i tak 30zł)...
Kupie to za miesiąc :| jak wezmę wypłatkę :P chyba, że to jest pilne, to wezmę providenta :>

piotr_ka
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: piotr_ka » 30 sie 2007, 10:00

witam. miałem podobny problem z drgawkami, moje nie były odczuwalne na całym samochodzie. okazało się że brak jest jednego ciężarka od wyważenia koła.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl