[B4 TDI] Kontrolka imobilaizera w liczniku
[B4 TDI] Kontrolka imobilaizera w liczniku
Witam!
Mam pewien problem i nie wiem co zrobić.
Posiadam B4 w TDIku która nie ma obrotomierza. Mam możliwość kupienia całego licznika z obrotką też od TDI ale moje audi ma imobilaizer i pomarańczową kontrolkę na liczniku sygnalizującą owa sprawę (auto z kluczykiem w środku). Ten licznik który chce kupić pochodzi od auta bez imobilaizera czyli 100% pewnie jest bez takiej kontrolki!
Nie wiem co teraz zrobić, czy to będzie jakiś problem, a chciałbym mieć nadal taką kontrolkę.
Czy te liczniki różnią się jakąś elektronika wewnątrz? Co zrobić żeby przełożyć cały kupiony licznik ale żeby też miał taką działającą kontrolkę.
Wiem że jest możliwość przełożenia samego obrotomierza w mój licznik ale trzeba trochę sie pobawić, jakieś piny wlutować itd a nie mam dobrej ręki i pojęcia co do takich zabaw!!!
Koledzy pomocy...
Pozdrawiam
Mam pewien problem i nie wiem co zrobić.
Posiadam B4 w TDIku która nie ma obrotomierza. Mam możliwość kupienia całego licznika z obrotką też od TDI ale moje audi ma imobilaizer i pomarańczową kontrolkę na liczniku sygnalizującą owa sprawę (auto z kluczykiem w środku). Ten licznik który chce kupić pochodzi od auta bez imobilaizera czyli 100% pewnie jest bez takiej kontrolki!
Nie wiem co teraz zrobić, czy to będzie jakiś problem, a chciałbym mieć nadal taką kontrolkę.
Czy te liczniki różnią się jakąś elektronika wewnątrz? Co zrobić żeby przełożyć cały kupiony licznik ale żeby też miał taką działającą kontrolkę.
Wiem że jest możliwość przełożenia samego obrotomierza w mój licznik ale trzeba trochę sie pobawić, jakieś piny wlutować itd a nie mam dobrej ręki i pojęcia co do takich zabaw!!!
Koledzy pomocy...
Pozdrawiam
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
podjejzewam ze tak czy tak bez rozkrecania licznika sie nie obejdzie, mysle ze liczniki sa wszystkie takie same, jesli takowa opcja inna wystepuje to jest ona na dodatkowym przewodzie i dodatkowej oprawce z zarowka ktora sie wklada w odpowiednie miejsce, wtedy jest tez inna folijka z symbolami,
podobnie jak w tym temacie https://audi80.pl/b4-abt-podswietlan ... t50902.htm
podobnie jak w tym temacie https://audi80.pl/b4-abt-podswietlan ... t50902.htm
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
Nie wszystkie. Nie jestem pewien co do płyty czy były rożne czy tylko jeden rodzaj. Jeśli był jeden rodzaj to w miejscu kontrolki immo jest inna ale działa tak samo, tylko z innego źródła dostaje sygnał.knagooss pisze:rozumiem ze wszystkie zegary byly takie same i kazde maja taka kontrolke tylko ze ona działa w tych autach z imobilaizerem?
Przy odrobinie szczęścia po założeniu nowych zegarów zamiast kontrolki immo zaśweci się inna i wystarczy zmienić piktogramy, gdyby było inaczej to cała zabawa wiąże się z rozebraniem zegarów jednych i drugich i idąc po ścieżkach dojść do przewodu od immo i kontrolki i zrobić taki sam układ w nowych zegarach.
przelozylem liczniki i wszystko gra, wystarczy tylko zamienic ta folie z oznaczeniami od kontrolek.
Jedna sprawa mnie interesuje odnosnie 2 kontrolek ktore pokazalem na zdjeciu (kontrolka wykrzyknik oraz kontolka od temp cieczy chlodzacej). W moim liczniku kiedy przekrece kluczyk mrugaja one a kiedy zapale silnik gasna.W liczniku kupionym tez mrugaja ale po zapaleniu nadal mrugaja ale jak obroty dochodza silnika do okolo 2000 to dopiero gasna. Dlaczego tak sie dzieje? Czy to wada licznika ale dlaczego gasna dopiero przy 2000 obrotow. wlozylem moj z powrotem i wszystko gra.
Jedna sprawa mnie interesuje odnosnie 2 kontrolek ktore pokazalem na zdjeciu (kontrolka wykrzyknik oraz kontolka od temp cieczy chlodzacej). W moim liczniku kiedy przekrece kluczyk mrugaja one a kiedy zapale silnik gasna.W liczniku kupionym tez mrugaja ale po zapaleniu nadal mrugaja ale jak obroty dochodza silnika do okolo 2000 to dopiero gasna. Dlaczego tak sie dzieje? Czy to wada licznika ale dlaczego gasna dopiero przy 2000 obrotow. wlozylem moj z powrotem i wszystko gra.
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
musisz go wyjac, napisalem ci to juz wczesniej
wtedy zerknij czy zworki sie zgadzaja ztym co jest wyzej dla dizla, bo widze ze masz 1Z w profilu
to jako pierwsze trzeba sprawdzic i ewentualnie wykluczyc, bo widzisz ten MC na ktorym zle ci sygnalizuja lampki jest prawdopodobnie dla innej wersji silnikowej, i pewnie trzeba by zworki przelutowac, wiec prosciej dla ciebie wstawic poprzedni modul MC, przynajmniej bedziesz mial spokojny sen :mrgreen:
wtedy zerknij czy zworki sie zgadzaja ztym co jest wyzej dla dizla, bo widze ze masz 1Z w profilu
to jako pierwsze trzeba sprawdzic i ewentualnie wykluczyc, bo widzisz ten MC na ktorym zle ci sygnalizuja lampki jest prawdopodobnie dla innej wersji silnikowej, i pewnie trzeba by zworki przelutowac, wiec prosciej dla ciebie wstawic poprzedni modul MC, przynajmniej bedziesz mial spokojny sen :mrgreen:
to zdjecie ktore umiesciles jak je pobiore jest takie same male i nie widac nic tych zworek.
Na dniach włoze mojego MC i zobaczymy co bedzie sie dzialo z tymi kontrolkami
[ Dodano: 2011-01-30, 11:13 ]
wyciagnalem tego MC z zegara ktorego kupilem i tam nie ma zadnych zworek a co najdziwniejsze nie ma nawet zadnego napisu VDO tylko znak audi i napis germany. Caly licznik jest VDO no to MC tez powinien przeciez.
Na dniach włoze mojego MC i zobaczymy co bedzie sie dzialo z tymi kontrolkami
[ Dodano: 2011-01-30, 11:13 ]
wyciagnalem tego MC z zegara ktorego kupilem i tam nie ma zadnych zworek a co najdziwniejsze nie ma nawet zadnego napisu VDO tylko znak audi i napis germany. Caly licznik jest VDO no to MC tez powinien przeciez.