[b4 1.9 tdi 1z] cieknący olej
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
[b4 1.9 tdi 1z] cieknący olej
witam.panowie zauważyłem dziś wyciek oleju.pewnie już od dłuższego czasu ten olej tam się sączy. cieknie poniżej kolektora wydechowego.skąd może tam lecieć ten olej.niestety jest to bardzo niedostepne miejsce i nie mam jak tam zajrzeć z góry....myślę że może to jest jakieś stare zabrudzenie jeszcze z czasów gdy leciał mi olej z kolektora dolotowego ale wole dopytać was czy widzieliście kiedyś wyciek w tym miejscu.olej oczywiście nie ubywa wiec to może byc lekka nieszczelność...
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
no zobaczymy.wytrę to miejsce,pojeżdżę trochę i zobaczę co będzie się działo.jakiś czas temu ciekło mi z uszczelki pokrywy zaworów właśnie na tę stronę.zobaczymy czy pojawi się jakiś nowy olej czy nie.na razie wyciek jest bardzo mały bo olej mi nie znika no i tez nie wiadomo jak długo już cieknie bo akurat tam nie zaglądałem od dłuższego czasu...
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
dziś wytarłem ten olej i zrobiłem ok 80km i jak na razie olej się nie pojawił ale zobaczymy po jakimś czasie co będzie się działo.coś mi się wydaje że cieknie gdzieś z góry może z tych śrub mocujących pokrywę... siejek, kiedyś też miałem olej na łapie i ogólnie silnik był dość mocno zaolejony po tamtej stronie.okazało się że puściła uszczelka przy kolektorze dolotowym.olej pięknie ściekał po łapie silnika.jedyne wyjście to wytrzeć ile się da, jakieś lusterko,latarka i musisz sprawdzić w którym miejscu ten olej się pojawia...
- tokarka606
- Forum Audi 80
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
miedzy górnym a dolnym załamaniem na bagnecie mieści się ok litra oleju a powierzchnia kratkowana zajmuje chyba 1/3 tego pola wiec sama kratkowana powierzchnia powinna wskazywać ok 300ml oleju.więc jeśli spadło ci do połowy kratki to ok 150ml na 250km czyli trochę ponad pół litra na 1000km a to bardzo dużo...nieoficjalnie mówi się ze dopuszczalne zużycie to do litra na 10tys.nie ma co się sugerować danymi producenta bo oni nawet mówią o dopuszczalnym zużyciu w granicach litra na 1tys.sprawdź lepiej gdzie ci wycieka ten olej bo sporo go tracisz...