Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 1.6D] Czy to siadające sprzęgło?

Wszystkie sprawy związane z przekładniami, dyframi i skrzyniami biegów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marcin_89
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

[B3 1.6D] Czy to siadające sprzęgło?

Post autor: Marcin_89 » 08 lut 2011, 17:28

Witam, dziś podczas jazdy po mieście spotkało mnie takie coś - hamowałem i wrzucam jedynkę i coś mi gdzieś jakby w pedale sprężynka jakaś gdzieś skoczyła, taki mniej więcej odgłos był.
Pedał jakby na moment się zatrzymał i odpuścił po ułamku sekundy (miałem takie wrażenie).
Teraz pedał jest taki flakowaty (wcześniej - normalne jest, że jest ten minimalny luz na pedale sprzęgła, jak zaczyna się go wciskać, a następnie jest ten "opór" przy wciskaniu - teraz jak wciskam pedał to jest na całej długości taki sflaczały, ten luz przy początku jest minimalnie wyczuwalny).
Dalej - sprzęgło wcześniej łapało mi normalnie, a teraz łapie mi od razu jak zacznę popuszczać pedał; i jak wcześniej przy puszczaniu sprzęgła bez użycia gazu ruszała mi bez problemu (jak to w dieslu, od razu "wyrywa" do przodu), to teraz rusza tak jakby lekko podmulona).

Płyn ze zbiorniczka nie ucieka, nie ma wycieków żadnych, pedał nie wpada w podłogę bez powrotu, biegi wchodzą normalnie jak wchodziły, nic nie zgrzyta, jest dobrze, tylko przy zmianie biegu teraz sprzęgło łapie inaczej (jak wyżej już pisałem).
Szumi mi łożysko oporowe/wyciskowe sprzęgła, ale szumiało przy zakupie i dalej szumi jak się wciśnie pedał sprzęgła.

Dzwoniłem do wujka i mówił mi, że mogła zlecieć sprężynka z tarczy sprzęgła, no ale to i tak, żeby cokolwiek zdiagnozować, trzeba zrzucać skrzynię biegów... Oczywiście nie dam nikomu tego do roboty, bo mnie na takie coś nie stać (dać komuś za robotę), ewentualnie sam z pomocą znajomych będę starał się coś z tym zrobić.

Jakieś wypowiedzi od Was?
Pozdrawiam

deusx
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: deusx » 08 lut 2011, 21:36

Jeżeli by spadła sprężyna to by sprzęgła w ogóle nie było.

Jeżeli wcześniej miałeś duży luz na pedle sprzęgła (wciskałeś i dopiero np. w połowie był "opór") stawiam, że na 95% jest uszkodzona pompa sprzęgła, może ona np. zasysać minimalnie powietrza.

Druga opcja, padł wysprzęglik przy skrzyni, choć tak jak mówię, stawiał bym na pompe (80zł ori używka).

Awatar użytkownika
Marcin_89
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Marcin_89 » 08 lut 2011, 21:40

Luzu dużego nie było, małe wahnięcie, ja wiem, do 1 centymetra, ale nie więcej (przy wciskaniu sprzęgła), więc chyba w normie.

[ Dodano: 2011-02-08, 21:46 ]
A i jeszcze teraz zauważyłem, że jak jadę na 1 biegu (toczę się) to jak wciskam szybko pedał i puszczam to auto wcale nie reaguje i jedzie sobie bez zmian (powinno chyba trochę "skoczyć" - chyba, że to za mała prędkość jest i wciśnięcie sprzęgła nie daje widocznych efektów).
Piszę o tym, bo tak mnie teraz myśl taka naszła, no ale nie wiem czy to co teraz piszę ma jakiś sens.

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jarek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT

Post autor: Jarewa » 08 lut 2011, 21:55

deusx pisze:Jeżeli by spadła sprężyna to by sprzęgła w ogóle nie było.
Kolego na docisku siedzi kilka spręzyn dociskowych. Wystarczy ze jedna pujdzie to sie pogorszy sprzegło ale bedzie jeszcze.

Awatar użytkownika
Marcin_89
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Marcin_89 » 08 lut 2011, 22:01

No wujek mi mówił coś, że tam z 6 czy 8 sprężyn jest i jedna mogła spaść przykładowo...

Czy jest jakaś szansa, że mogła paść pompa sprzęgła/wysprzęglik? Tylko, że żadnych wycieków nie mam właśnie, a pedał mi nie wpada w podłogę; no ale te części możliwe, że mógłbym mieć na podmianę, żeby sprawdzić i ewentualnie uniknąć wyjmowania skrzyni.

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jarek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT

Post autor: Jarewa » 08 lut 2011, 22:17

Raczej nie bo bez sprzegła nie wbił byś biegu.

Co to znaczy rusza letko podmulona? Sprzegło ciągnie? gaz do dechy a auto stoi?

Awatar użytkownika
Marcin_89
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Marcin_89 » 08 lut 2011, 22:21

Nie no tak jakby... ja wiem - przytrzymywało mi trochę auto - ślizga się? Jak gazuję to normalnie jakbym palił sprzęgło, zaczyna jechać, a jak samo sprzęgło puszczę, to jakby podmulało mi auto, przytrzymywało je.

deusx
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: deusx » 08 lut 2011, 22:47

wysprzęglik, często w nich pada taka membrana w środku, przez co auto przy ruszaniu dziwnie się zachowuje.

Z drugiej strony, jeżeli luz się zminimalizował to znów coś z pompą sprzęgła powinna być nie tak, bo przy uszkodzonym wysprzęgliku raczej sprzęgło nabiera luzu i w końcu zostaje w podłodze.

Co do jazdy na tej jedynce i szybkim wciśnięciu i puszczeniu:
powinno mocno szarpnąć, tutaj znów stawiam na pompę sprzęgła.

P.S wymiana wysprzęglika czy pompy sprzęgła nie wymaga wyjmowania skrzyni w żadnym wypadku.

P.S.2 Jarewa,
Chodziło o sprężyny na docisku, myślałem, że chodziło i dźwignie wyciskową (nie wiem czemu :D).

Awatar użytkownika
Marcin_89
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Marcin_89 » 09 lut 2011, 15:41

Dziś chwilę pojeździłem i:
- pedał sprzęgła nadal chodzi inaczej
- przy jeździe na jedynce i szybkim wciśnięciu i puszczeniu sprzęgła jest szarpnięcie
- pedał łapie inaczej, prawie zaraz po puszczeniu, ale te "zamulenie" przy ruszaniu jakby mniejsze dziś było.

deusx
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: deusx » 09 lut 2011, 18:06

- pedał łapie inaczej, prawie zaraz po puszczeniu, ale te "zamulenie" przy ruszaniu jakby mniejsze dziś było.

Pompa sprzęgła. Znajduje się ona zaraz przy pedale sprzęgła, wystarczy odkręcić półkę pod kierownicą i jest dojście.

Awatar użytkownika
Marcin_89
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: Marcin_89 » 14 lut 2011, 16:58

Dziś trochę jeździłem, holowałem kumpelę, bo jej Punto padło i jeździ się normalnie (inaczej łapie na początku trochę tylko). Pompy jeszcze nie sprawdzałem, może w weekend, jak znajdę czas.

Wcześniej przy wciskaniu pedału sprzęgła (przed całym incydentem) pod koniec wciskania było słychać jakieś sprężynki, teraz w całym zakresie jak wciskam pedał tych sprężynek nie słychać.
Może tutaj coś poszło, że teraz tak chodzi? Co to mogą być za sprężynki?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przekładnie i skrzynie biegów”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl