[All] Maksymalna pojemność zbiornika LPG (butli)
- HeavenQueen
- Forum Audi 80
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
Butla zawsze napełniana jest tylko w 80% jej pojemności. Co do tego ile wchodzi w butle to zależy od 2 rzeczy:
1. ilości wody w zbiorniku (kiedyś z dużego fiata wylaliśmy ponat 10l wody)
2 od tego jak bardzo na stacji chcą nas oszukać (zależy jak ustawiony jest dystrybutor)
Miałem seicento ze zbiornikiem ok. 30l czyli ok. 24-25l zawsze wchodziło (czyli tyle ile powinno być w teorii) ale kiedyś zajechałem na stację bęzynową (gaz jeszcze był w butli bo na nim dojechalem) i weszło mi 33l gazoliny :shock: nie musze mówić chyba, że po raz 1 i ostatni tankowałem na tej stacji.
Tak więc nie musze mówić, pojemność butki zależy także od miejsca tankowania.
Jakość gazu nie ma tu za wiele do całości bo spręża się podobnie.
W swojej B3 mam zbiornik 50l i wchodzi do 40l.
1. ilości wody w zbiorniku (kiedyś z dużego fiata wylaliśmy ponat 10l wody)
2 od tego jak bardzo na stacji chcą nas oszukać (zależy jak ustawiony jest dystrybutor)
Miałem seicento ze zbiornikiem ok. 30l czyli ok. 24-25l zawsze wchodziło (czyli tyle ile powinno być w teorii) ale kiedyś zajechałem na stację bęzynową (gaz jeszcze był w butli bo na nim dojechalem) i weszło mi 33l gazoliny :shock: nie musze mówić chyba, że po raz 1 i ostatni tankowałem na tej stacji.
Tak więc nie musze mówić, pojemność butki zależy także od miejsca tankowania.
Jakość gazu nie ma tu za wiele do całości bo spręża się podobnie.
W swojej B3 mam zbiornik 50l i wchodzi do 40l.
W marcu zmusza mnie konieczność homologacji butli, a więc:
-posiadam butlę 80l (w bólu przyznam, że tylko jedna torba się pomieści w bagażniku)
-planuję wypierniczyć tego gigantycznego walca
-wmontować w zapasowe koło butlę
-posiadam silnik AAH
Więc Panowie pytanie, jaką maksymalną pojemność butli mogę włożyć, żeby się zamknęła przykrywka zapasowego koła, nic nie wystawało i nie przeszkadzało. Chcę znać maksymalny wymiar, dlatego że AAH lubi wypić a boli mnie to, że bagażnik w tym momencie spełnia wymogi schowka na mapy drogowe.
Potrzebuję mocnych dorad.
Pozdrawiam.
-posiadam butlę 80l (w bólu przyznam, że tylko jedna torba się pomieści w bagażniku)
-planuję wypierniczyć tego gigantycznego walca
-wmontować w zapasowe koło butlę
-posiadam silnik AAH
Więc Panowie pytanie, jaką maksymalną pojemność butli mogę włożyć, żeby się zamknęła przykrywka zapasowego koła, nic nie wystawało i nie przeszkadzało. Chcę znać maksymalny wymiar, dlatego że AAH lubi wypić a boli mnie to, że bagażnik w tym momencie spełnia wymogi schowka na mapy drogowe.
Potrzebuję mocnych dorad.
Pozdrawiam.