Porównywaem parametry podawane przez producenta oczywicie -nie mam niestyty laboratorium... Czytalem duzo niezaleznych testow itp itd.luk_OP_Q89 pisze:Co porównywałeś?W jaki sposób zweryfikowałeś parametry i ew.różnice pomiędzy parametrami deklarowanymi a faktycznymi ich wartościami?Oofol pisze: poprostu bardzo duzo porownywalem i mam jakies pojecie o parametrach dlatego takie smiale stwierdzenie.Takie numery przechodzą w audi.wilu8 pisze:Przebieg nie jest wyznacznikiem jak nie zużywa oleju i nie cieknie to spokojnie 5w40 nawet jak bym miał pół miliona
Ale w BMW czy Oplu który chodził długo na kleju 15w40 kończy się nieciekawie.
Sam jestem zwolennikiem stosowania syntetyku.No i co to było?Jakieś wytrącenia które niekoniecznie są szkodliwe?Oofol pisze:, a sam kiedys rozcialem butelke Mobila kupionego w IC i na dole byly czarne kropki...
Jesteś w stanie określic co dokładnie znalazłeś?
GM ma oleje w bardzo dobrych cenach-choc sam ich nie robi , wcześniej robiła to Selenia teraz Mobil.
W butelce Mobila byly na dnie prawie czarne plany oleju na dnie - jak by przepracowanego.
Mialem kiedys Ascone 1.6 na gazie. Niemiec lal minerala ja Lotosa 5w40. Do konca poki ja mialem nie brala oleju. wymieniane byly tylko panewki i uszczelniacz walka.
Wlasnie takiej dyskusji nie chcialem prowokowac bo kazdy ma swoje zdanie i przewaznie ludzie chca za wszela cene postawic na swoje - ze 10w40 jest najlepszy... A nie jest.
Mity o gestosci pochodza z czasowk gdzie w PL byl tylko polski mineral dostepny...