[2.0 ABK] wskaźnik temperatury
[2.0 ABK] wskaźnik temperatury
Witam, jest to mój pierwszy post, (...) mój problem zaczął się dziś przed chwilą, przyjechałem na chwilę do domu, po 10 minutach schodzę, odpalam, a wskaźnik od temperatury ani drgnie, i tak już zostało.
Szukałem podobnych tematów ale nic konkretnego nie znalazłem. Pozdrawiam
To nie jest dział powitań
Szukałem podobnych tematów ale nic konkretnego nie znalazłem. Pozdrawiam
To nie jest dział powitań
Ostatnio zmieniony 10 lut 2011, 04:13 przez alus, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Forum Audi 80
Słabo szukasz kolego https://audi80.pl/80-b4-abkczujnik-t ... t13152.htm
Albo nie szuka. :mrgreen:marcinGD pisze:Słabo szukasz kolego https://audi80.pl/80-b4-abkczujnik-t ... t13152.htm
-
- Forum Audi 80
mam ten sam problem:/ ale dla pewności chciałbym się dowiedzieć od kogoś jakie powinny być znamionowe wartości rezystancji na poszczególnych pinach czujnika przy temp. 90*C. drugą rzecz o jaką pytam jest sprawdzenie poprawności działania wskaźnika, śledzę forum od kilku dni i nie mogę się doszukać mianowicie: podobno jak zewrze się ze sobą odpowiednie piny we wtyczce to wskaźnik przejdzie na max w prawo. robił już to ktoś bo nie chce być pionierem znając moje szczęście to najprędzej coś spale;p
w wolnej chwili zajrzałem pod mache i przy około 97*C kiedy załączył się wentylator było 100 ohm, czujnik na moje oko działa poprawnie bo czym mniejsza R tym wskaźnik powinien iść bardziej na +. zwarłem piny we wtyczce i wskazówka powędrowała do 120*C czyli blat też jest ok. zapaliłem samochód i na postoju czekałem co się stanie. termostat na zimnym silniku trzymał bardzo dobrze, puścił przy R=105ohm czyli wg mojego wskaźnika ok. 90*C po krótkim czasie załączyły się wentylatory (wskaźnik pokazywał dokładnie temperature 97*C). przejechałem później około 20km i temperatura spadła ok 70-75*C. wszystko wskazuje na termostat gdyby nie to że to juz piąty termostat wymieniony przeze mnie w tym wozie w ciągu 4 lat