Witam, jest to mój pierwszy post, (...) mój problem zaczął się dziś przed chwilą, przyjechałem na chwilę do domu, po 10 minutach schodzę, odpalam, a wskaźnik od temperatury ani drgnie, i tak już zostało.
Szukałem podobnych tematów ale nic konkretnego nie znalazłem. Pozdrawiam
To nie jest dział powitań
Ostatnio zmieniony 10 lut 2011, 04:13 przez alus, łącznie zmieniany 2 razy.
alus, alus kup czujnik ori 60zł w każdym salonie audi bo te zamienniki są często zjebane pokazują po 20stopni wiecej koszt 30zł zamiennika nie wiem czy sie da jakoś sprawdzić ale to normalka z tymi czujnikami polecam orginał
Kolego alus-na samym początku tematu,do którego link podesłał Ci marcinGD jest napisanie jaki to czujnik-niebieski jest do ECU wiec ten drugi-patrz fotki na dole pierwszej strony i odpowiedź na pytanie na początku drugiej strony."Przestudiuj"cały temat uważnie a na pewno zrozumiesz. <ok>
siwy czujnik wskazanie na zegarze !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!nie pamietam teraz ile on pinów ma ale tam masz szary i niebieski więc szary za to odpowiada!!!pozdrawiam serwis i wszsytko ok <rotfl> <ok> <ok> <ok>
mam ten sam problem:/ ale dla pewności chciałbym się dowiedzieć od kogoś jakie powinny być znamionowe wartości rezystancji na poszczególnych pinach czujnika przy temp. 90*C. drugą rzecz o jaką pytam jest sprawdzenie poprawności działania wskaźnika, śledzę forum od kilku dni i nie mogę się doszukać mianowicie: podobno jak zewrze się ze sobą odpowiednie piny we wtyczce to wskaźnik przejdzie na max w prawo. robił już to ktoś bo nie chce być pionierem znając moje szczęście to najprędzej coś spale;p
w wolnej chwili zajrzałem pod mache i przy około 97*C kiedy załączył się wentylator było 100 ohm, czujnik na moje oko działa poprawnie bo czym mniejsza R tym wskaźnik powinien iść bardziej na +. zwarłem piny we wtyczce i wskazówka powędrowała do 120*C czyli blat też jest ok. zapaliłem samochód i na postoju czekałem co się stanie. termostat na zimnym silniku trzymał bardzo dobrze, puścił przy R=105ohm czyli wg mojego wskaźnika ok. 90*C po krótkim czasie załączyły się wentylatory (wskaźnik pokazywał dokładnie temperature 97*C). przejechałem później około 20km i temperatura spadła ok 70-75*C. wszystko wskazuje na termostat gdyby nie to że to juz piąty termostat wymieniony przeze mnie w tym wozie w ciągu 4 lat