[Audi 80 b3 1,6D JK] Kontrolka oleju + brzęczyk
[Audi 80 b3 1,6D JK] Kontrolka oleju + brzęczyk
Witam,
mój problem polega na tym, że gdy odpalam audi to zapala się kontrolka oleju a z nią brzęczyk na ok. 1 sek, na zimnym silniku max 2 sek. Nie zawsze na ciepłym się zapala.
Zapala się także jak mocniej przyhamuję, albo np. dziś jechałem około 140 przez kilka kilometrów, potem nacisnąłem sprzęgło i wrzuciłem luz - też się zapaliła.
Czego to wina? Co się kończy? Olej jest w normie.
Kumpel mówi że to może być kończąca się pompa olejowa.
mój problem polega na tym, że gdy odpalam audi to zapala się kontrolka oleju a z nią brzęczyk na ok. 1 sek, na zimnym silniku max 2 sek. Nie zawsze na ciepłym się zapala.
Zapala się także jak mocniej przyhamuję, albo np. dziś jechałem około 140 przez kilka kilometrów, potem nacisnąłem sprzęgło i wrzuciłem luz - też się zapaliła.
Czego to wina? Co się kończy? Olej jest w normie.
Kumpel mówi że to może być kończąca się pompa olejowa.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Wygląda jakby cisnienia nie było , choć z drugiej strony to Nigdy w momencie odpalenia kontrolka nie gaśnie od razu, czasem (np po zmianie oleju przez chwilke świeci), jednak wtedy brzęczyk sie nie załącza.
Jeśli masz dostęp to warto zmierzyć ciśnienie oleju. Kiedy olej zmieniałeś ? Jaki masz?
Jeśli masz dostęp to warto zmierzyć ciśnienie oleju. Kiedy olej zmieniałeś ? Jaki masz?
samo sprzęgło bez hamowania? albo olej za rzadki, albo faktycznie po obniżeniu obrotów pompa zwalnia i nie wytwarza odpowiedniego ciśnienia.McCoob pisze:...albo np. dziś jechałem około 140 przez kilka kilometrów, potem nacisnąłem sprzęgło i wrzuciłem luz - też się zapaliła.
Spiczi właśnie, sama kontrolka to normalka, ale ten brzęczyk?
Olej zmieniałem hmmm jakieś 5-6k km temu, Mobil Mineralny do diesla.
Wszystkie konektorki od czujników przy filtrze zmieniłem, także nie ma opcji żeby coś nie łączyło.
Wcześniej jeździłem na tym oleju i takich cyrków nie było.
Poza tą kontrolką samochód jeździ bardzo dobrze.
Olej zmieniałem hmmm jakieś 5-6k km temu, Mobil Mineralny do diesla.
Wszystkie konektorki od czujników przy filtrze zmieniłem, także nie ma opcji żeby coś nie łączyło.
Wcześniej jeździłem na tym oleju i takich cyrków nie było.
Poza tą kontrolką samochód jeździ bardzo dobrze.
Mi się włączał brzęczyk jak kabelek od alternatora nie łączył. W dieslu/td jest coś takiego jak dynamiczna kontrola oleju. I w momencie gdy obroty silnika wynoszą chyba ponad 2tys obr a ciśnienie oleju jest za niskie? to migała mi kontrolka i brzęczało.
Nie wiem czy u Ciebie też coś może byc takiego, ale sprawdzić mozesz. Sprawdź kabelek dochodzący do alternatora do styku W. Kontrolka ładowania zachowuje się normalnie ? Masz obrotek?
Zdejmij ten zielony? (ze styku W) / (niebieski chyba jest od wzbudzenia) kabelek z alternatora i odpal auto. Zobacz jak zachowuje się kontrolka smarowania i brzęczyk.
Nie wiem czy u Ciebie też coś może byc takiego, ale sprawdzić mozesz. Sprawdź kabelek dochodzący do alternatora do styku W. Kontrolka ładowania zachowuje się normalnie ? Masz obrotek?
Zdejmij ten zielony? (ze styku W) / (niebieski chyba jest od wzbudzenia) kabelek z alternatora i odpal auto. Zobacz jak zachowuje się kontrolka smarowania i brzęczyk.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
-
- Forum Audi 80
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
A masz kapturki założone na tych czujnikach :?:marecki001311 pisze:witam mam taki sam problem lecz u mnie po deszczu sie tak dzieje jak pojezdze po kaluzach to mi sie zapala kontrolka oleju i ładowania i piszczy jak skur... czybyk
co to za cholera
:!: :?:
dostaje się wilgoć i temu może tak dziać sie.
-
- Forum Audi 80
Krzysiek 84 pisze:A masz kapturki założone na tych czujnikach :?:marecki001311 pisze:witam mam taki sam problem lecz u mnie po deszczu sie tak dzieje jak pojezdze po kaluzach to mi sie zapala kontrolka oleju i ładowania i piszczy jak skur... czybyk
co to za cholera
:!: :?:
dostaje się wilgoć i temu może tak dziać sie.
Witam
Także mam problem z kontrolką oleju o brzęczykiem dzieje się tak gdy samochód osiągnie pewne obr/min na każdym biegu nie wiem dokładnie jakie bo nie mam obrotomierza gdy tylko trochę zwolnię to kontrolka gaśnie moje audi to [80 B3 1.9D 89r] samochód stał nie odpalany prawie 2 lata wymieniłem olej poziom oleju jest między min a max i filtr oleju tez wymieniłem i nie wiem jaka może być przyczyna tej usterki bardzo proszę o pomoc
Także mam problem z kontrolką oleju o brzęczykiem dzieje się tak gdy samochód osiągnie pewne obr/min na każdym biegu nie wiem dokładnie jakie bo nie mam obrotomierza gdy tylko trochę zwolnię to kontrolka gaśnie moje audi to [80 B3 1.9D 89r] samochód stał nie odpalany prawie 2 lata wymieniłem olej poziom oleju jest między min a max i filtr oleju tez wymieniłem i nie wiem jaka może być przyczyna tej usterki bardzo proszę o pomoc