[B4 2.0 ABT] Gumy stabilizatora
[B4 2.0 ABT] Gumy stabilizatora
Witam,
Mam pytanko czy mogą powodować stuki gumy stabilizatora ??. Przeważnie słychać pojedynczy stuk jak ruszam i jak zahamuje mocno, czyli wtedy kiedy przód samochodu się podniesie lub szybko opadnie. Dodam, że wymieniłem teraz:
- łączniki stabilizatora (Topran - niestety nie mogłem nic dostać w krótszym czasie)
- gumy na wahaczach ( Swag )
- gumy na sankach ( Swag )
- sworzeń lewy ( Delphi )
- poduszki amortyzatorów ( Boge )
Końcówki drążków są okey, amory też na diagnostyce wykazały 80
Na zdrowy rozum to tylko zostały gumy na stabilizatorze mogą one powodować takie stuki ????
Z góry dzięki za odpowiedzi
Mam pytanko czy mogą powodować stuki gumy stabilizatora ??. Przeważnie słychać pojedynczy stuk jak ruszam i jak zahamuje mocno, czyli wtedy kiedy przód samochodu się podniesie lub szybko opadnie. Dodam, że wymieniłem teraz:
- łączniki stabilizatora (Topran - niestety nie mogłem nic dostać w krótszym czasie)
- gumy na wahaczach ( Swag )
- gumy na sankach ( Swag )
- sworzeń lewy ( Delphi )
- poduszki amortyzatorów ( Boge )
Końcówki drążków są okey, amory też na diagnostyce wykazały 80
Na zdrowy rozum to tylko zostały gumy na stabilizatorze mogą one powodować takie stuki ????
Z góry dzięki za odpowiedzi
- percevalle
- Audi 80 Klub
Gumy na stabilizatorze mogą powodować stuki o ile są porządnie wybite. Dla spokoju skoro juz tyle wymieniłeś wymień i te gumy, bo koszt niewielki a i sam jesteś w stanie to zrobić. Prawda jest jednak taka że takie stuki może powodować wiele innych rzeczy, chociażby poduszki silnika lub skrzyni biegów.
o tej metodzie nigdy jeszcze nie słyszałem... 8-)LD83 pisze:Stan przed samochodem otwórz maske i trzymajac za błotniki sprubój rozbujac auto na boki bedzie slychać gumy na lączniku stabilizatora jesli są do wymiany, ale tak jak wczesniej kolega powiedział koszt niewielki wiec warto wymienic dla swietego spokoju.
raczej wątpie by mogły powodować takie stuki,
sprawdziłbym raczej poduszkę pod skrzynią biegów
wzmien gumy
wzmiana gum powinna wszystko zalatwic... tak bylo w moim przypadku
a ja mam taki mały problem, po wymianie gum stabilizatora, podczas skrętu kołami, raz w lewo a raz w prawo cos skrzypi, zaznaczam ze wczesniej tego nie było. to skrzypienie nie ma reguły, raz jest a raz go nie ma. czy to moze byc spowodowane tym z gumy sa nowe?? dodaje ze łączniki wymieniłem we wrzesniu, a gumy oraz koncowki wahaczy jakies 2 tyg temu wiec nie ma prawa juz sie wybic... koncówki drazków tez są ok, bo niedawno byłem na przegladzie i kazał mi koles tylko te gumy wymienic.
macie jakies własne spostrzezenia ktore mogą mi pomoc?
macie jakies własne spostrzezenia ktore mogą mi pomoc?
kupiłem takie zeby nie były za luzne, zastanawiam sie czy nie powinienem nasmarowac ich przed załozeniem, tylko taka koncepcja mija sie całkowicie z działaniem tych gum. z tego co wymierzyłem przed ich załozeniem roznica wynosi 1,3 mm w srednicy, to oznacza ze stabilizator miał 25,3 a guma 24mm przy czym stabilizator wygladał na zuzyty. gumy faktycznie kupiłem mniejsze, bo tak doradził mi sprzedajacy. co myslicie o nasmarowaniu tych gum jakims smarem technicznym?