[B4 TDI 1Z] zaślepiona odma!!!
[B4 TDI 1Z] zaślepiona odma!!!
witam panowie i panie!pytanie moje dotyczy odmy którą niedawno zaślepiłem ponieważ w przewodzie od ic do kolektora ssącego był ciągle olej a co sie z tym wiąze wiadomo smrud i lekki dym niebieski czyli mieszanka ropy z olejem!po zaślepieniu widze ze ten olej to chyba nie z odmy bo przewód który odprowadziłem jest czysty czyli olejem tam nie zażuca jest lekki podmuch taki delikatny dymek i z początku z niego woda kapała ale skąd ona sie wzieła to niemam pojęcia!zrobiłem jakies 20 km ciężką nogą i dalej nie ma w nim oleju!odkręciłem przewód od turbinki luz minimalny dosłownie 1mm max 1,5mm!!!i skąd ten olej???prosze o wypowiedz!!!
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Jak nie z odmy ,to pozostaje tylko jedna mozliwość ,uszczelniacze turbiny puszczają innej opcji nie ma ,jak opiąłeś odmębenekk25 pisze:pytanie moje dotyczy odmy którą niedawno zaślepiłem ponieważ w przewodzie od ic do kolektora ssącego był ciągle olej a co sie z tym wiąze wiadomo smrud i lekki dym niebieski czyli mieszanka ropy z olejem!po zaślepieniu widze ze ten olej to chyba nie z odmy bo przewód który odprowadziłem jest czysty czyli olejem tam nie zażuca jest lekki podmuch taki delikatny dymek i z początku z niego woda kapała ale skąd ona sie wzieła to niemam pojęcia!zrobiłem jakies 20 km ciężką nogą i dalej nie ma w nim oleju!odkręciłem przewód od turbinki luz minimalny dosłownie 1mm max 1,5mm!!!i skąd ten olej???
ciężko to wytłumaczyć robił mi to muj dobry kolega ja przy tym byłem a wyglądał on tak że była tulejka czyli kółeczko od tego odchodziło ramionko i sztanga którą naciskał i spręzyne ściskał segerami wyciągał te zabezpieczenia takie połóweczki -niewiem jak one sie dokładnie nazywają- i delikatnie popuszczał zeby nie wyszczeliła spr.tak to jakos wyglądało-niepamietam dokładnie jak to było bo hmmm byłem pod średnim wpływem nie ropy tylko alko!!!prosze o zrozumienie!nerwy na niunie!]\