[b4 1.9tdi 1Z] rolka
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
[b4 1.9tdi 1Z] rolka
panowie czy przy wymianie rozrządu jest konieczna wymiana tej rolki zębatej?lub co ile należy ja wymienić??
-
- Forum Audi 80
to jest koło pasowe zakładane na wał.
generalnie różne są opinie, jedni mówią, że nie należy jej ruszać a inni, że wymieniać co zmianę rozrządu.
ja np wymieniam co zmianę rozrządu bo wiem co to znaczy urwane zabezpieczenie tego koła...
i ja na Twoim miejscu wymieniłbym to koło ale później musi być porządnie skręcone.
nowe koło, nowa śruba i to dokręcone 90nm plus jeszcze pół obrotu (najlepiej też zabezpieczyć klejem do gwintów)
generalnie różne są opinie, jedni mówią, że nie należy jej ruszać a inni, że wymieniać co zmianę rozrządu.
ja np wymieniam co zmianę rozrządu bo wiem co to znaczy urwane zabezpieczenie tego koła...
i ja na Twoim miejscu wymieniłbym to koło ale później musi być porządnie skręcone.
nowe koło, nowa śruba i to dokręcone 90nm plus jeszcze pół obrotu (najlepiej też zabezpieczyć klejem do gwintów)
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
koło pasowe nie wygląda czasem inaczej?? z tego co kojarzę to nie ma takich ząbków i jest większe...leży to u mnie już 5 lat w garażu i dziś jak robiłem porządki to to znalazłem.kupiłem ta rolkę jak pierwszy raz miałem robić z rozrządem czyli 100tys km temu ale mechanik stwierdził żeby tego nie ruszać...
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Inaczej wyglada koło pasowe z tłumikiem drgań przykręcone własnie do tego małego koła rozrządu A nadgorliwa wymiana tego koła ,bez nowej śruby i odpowiednio mocnego doj....nia jej ,jak pisze krzysiek_b, może sie skończyć gorzej niż zostawienie tego koła w spokojuhudy pisze:koło pasowe nie wygląda czasem inaczej??