[B3 1.6TD RA] baaaardzo ciężko dogrzać slinik.
-
- Forum Audi 80
[B3 1.6TD RA] baaaardzo ciężko dogrzać slinik.
Witam
tak jak w tytule B3 1.6TD RA problem tego typ że baardzo ciężko jest ogrzać silnik. W czasie jazdy temp. nie podnosi się powyżej 50 st. kiedy wyłączam ogrzewanie to temp. nieznacznie podnosi się (na wskaźniku jakie 1-2 mm). Ogólnie wszystko grzeje i działa (nagrzewnica, chłodnica, ogrzewanie, nawiew itp). Teraz pytanie moje co może być przyczyną takiej choroby w moim nowym starym samochodzie?? Aha samochodzik stał nie używany przez ok 3 lata pod chmurką. Proszę o pomoc z tym tematem.
Pozdro
Wojtek
tak jak w tytule B3 1.6TD RA problem tego typ że baardzo ciężko jest ogrzać silnik. W czasie jazdy temp. nie podnosi się powyżej 50 st. kiedy wyłączam ogrzewanie to temp. nieznacznie podnosi się (na wskaźniku jakie 1-2 mm). Ogólnie wszystko grzeje i działa (nagrzewnica, chłodnica, ogrzewanie, nawiew itp). Teraz pytanie moje co może być przyczyną takiej choroby w moim nowym starym samochodzie?? Aha samochodzik stał nie używany przez ok 3 lata pod chmurką. Proszę o pomoc z tym tematem.
Pozdro
Wojtek
-
- Forum Audi 80
hehe żarem to bym tego nie nazwał ale tak z nawiewów leci ciepłe powietrze. Na postoju silnik potrafi się dogrzać do temp. ok 60 st. odczytując ze wskaźnika temp.
Czyli mówisz że ten czujnik ewentualnie termostat?? A że tak nieskromnie zapytam poradzę sobie sam z wymianą tego ustrojstwa ? Bo jakoś nie mam zaufania (czyt. pieniędzy ) do mechaników
Czyli mówisz że ten czujnik ewentualnie termostat?? A że tak nieskromnie zapytam poradzę sobie sam z wymianą tego ustrojstwa ? Bo jakoś nie mam zaufania (czyt. pieniędzy ) do mechaników
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
A ja myślę, że to jest jednak termostat i od niego bym zaczął. Kolego, na próbę zasłoń grill tekturą i wtedy zobacz czy temperatura będzie wyższa i czy auto będzie lepiej grzało. Z powodu walniętego termostatu sam tak ostatnio jeżdże i póki zamówiony termostat nie dojdzie to będę tak jeździł. Tylko że wtedy trzeba pilnować temperatury cieczy chłodzącej i mieć ustawone ogrzewanie i nawiew na max <ok>
-
- Forum Audi 80
- pawelrybak15
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Powodzenia z termostatem za 20PLN :mrgreen: Nie radzę takiego montować, bo może szybko paść, albo otwierać się za szybko albo nie otworzy się wcale i wtedy to dopiero będzie tragedia. Wiem że to troche kosztuje, ale jedź do ASO i tam kup ORI termostat, koszt od 90 do 130PLN, ale masz gwarancje że to będzie dobrze działać przez długie lata <ok>wolwerin222 pisze:tak też zrobię ale chyba od razu wymienię termostat :mrgreen: z tego co się rozglądałem to termostat do mojego wozu kosztuje ok 20 zł wiec niema tragedii
-
- Forum Audi 80
forumowicz dobrze gada przerabialem to juz kilka razy termostat wahlera badziewie w 1,5 roku wymienilem ich 3 lub 4 w koncu zakupilem ori i calkowicie inna jazda temperatura taka jak powinna byc bez znaczenia czy jest -15 -10 nagrzewa sie tak jak powinienpawelrybak15 pisze:Powodzenia z termostatem za 20PLN :mrgreen: Nie radzę takiego montować, bo może szybko paść, albo otwierać się za szybko albo nie otworzy się wcale i wtedy to dopiero będzie tragedia. Wiem że to troche kosztuje, ale jedź do ASO i tam kup ORI termostat, koszt od 90 do 130PLN, ale masz gwarancje że to będzie dobrze działać przez długie lata <ok>wolwerin222 pisze:tak też zrobię ale chyba od razu wymienię termostat :mrgreen: z tego co się rozglądałem to termostat do mojego wozu kosztuje ok 20 zł wiec niema tragedii
-
- Forum Audi 80
Moge sie zalozyc ze jest to termostat. i raczej nie zrobisz to sam bo trzeba umiec to dobrze odpowietrzyc. jak nie zrobisz tego dobrze to dalej sie nie bedzie grzalo mimo dobrego termostatu. propo termostatu firmy wahler to w 100% polecam. nie wiem gdzie wy kupujecie ze sie wam tak dzieje. ja kupilem w sklepie orginalny wahler na ktorym wybita temp 87 stopni i tak smiga. po przejechaniu 7 km auto ma 87 stopni na zegarze i nie pojdzie wiecej. dla mnie wirma wahler w 100% godna polecenia. a mam juz go ponad rok i nic sie nie dzieje. proponiuje przy wymianie termostatu mechanikowi zlecic calkowita wymiane plyny. wchodzi go 6.5l o ile dobrze pamietam. jak tyle nie wejdzie to znaczy ze calego nie spuscil z ukladu i sie z nim kłóć bo tak mialem w swoim przypadku. rozkrecal jeszcze raz i na wlasny koszt zalewal od nowa. wtedy sie dalo