[B3 1,8 PM] Wymiana silnika 1,8 na 2,0
[B3 1,8 PM] Wymiana silnika 1,8 na 2,0
Witam.
Chciałbym zasięgnąć waszej opinii czy warto zmieniać silnik z 1,8 na 2,0. Mój połyka już takie ilości oleju że szkoda gadać a mam dostęp do rozbitego audi 80 z całym, nieruszony przodem więc mogę z niej wyciągnąć wszystko co trzeba. Jaka jest wasza opinia na ten temat i ile mnie więcej jest to roboty. Dodam iż mam zamiar robić to sam.
Chciałbym zasięgnąć waszej opinii czy warto zmieniać silnik z 1,8 na 2,0. Mój połyka już takie ilości oleju że szkoda gadać a mam dostęp do rozbitego audi 80 z całym, nieruszony przodem więc mogę z niej wyciągnąć wszystko co trzeba. Jaka jest wasza opinia na ten temat i ile mnie więcej jest to roboty. Dodam iż mam zamiar robić to sam.
Ostatnio zmieniony 12 mar 2011, 16:50 przez robert571, łącznie zmieniany 2 razy.
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
Witam.
Zepewne silnik 2.0 pochodzi z B3 ? To jest mechaniczny wtrysk. Tak więc cała instalacja elektryczna silnika była by potrzebna z tej rozbitej Audi.
Roboty będzie sporo, ale jeśli masz chęci i wiedzę to dasz radę :mrgreen:
Ogólnie to mechaniczny wtrysk nie lubi gazu i jest mało mechaników, którzy potrafią go serwisować/regulować
Zepewne silnik 2.0 pochodzi z B3 ? To jest mechaniczny wtrysk. Tak więc cała instalacja elektryczna silnika była by potrzebna z tej rozbitej Audi.
Roboty będzie sporo, ale jeśli masz chęci i wiedzę to dasz radę :mrgreen:
Ogólnie to mechaniczny wtrysk nie lubi gazu i jest mało mechaników, którzy potrafią go serwisować/regulować
- Lukaszbroz
- Forum Audi 80
- piotrek 250279
- Forum Audi 80
silnik jest wsadzony do b3 ale z jakiego modelu pochodzi to nie wiem gdyż nie mam dostępu do samochodu i jeszcze przez pewien czas nie będę go mieć. Pytać właściciela jaki to silnik nie będę bo on się na tym kompletnie nie zna. Jeśli chodzi o elektrykę do tego silnika to tak jak wspomniałem mogę ją wymontować gdyż kupuję cały samochód na części. W moim jest jednopunktowy wtrysk ale nie chcę przekładać kolektora gdyż chciałbym motor na pełnym wtrysku tym bardziej że nikt nie chce mi wyregulować mojego. Dodam iż w tej rozbitej Audi jest zamontowany gaz czego ja u siebie nie mam. Co do części roboczej to dokładnie interesuje mnie czy wymiana będzie polegać tylko na wymianie elektryki i wsadzeniu nowego silnika czy też trzeba będzie coś zmieniać w mocowaniach silnika. Co do elektryki to jedyne zmartwienie mam takie czy wiązki w Audi są dzielone na tylną i przednią czy będę musiał wymieniać całą instalację. Co do wiedzy na ten temat to jakąś tam posiadam ale pomocne by było gdyby ktoś napisał dokładniej jaka mi będzie potrzebna wiedza i na jakie problemy mogę napotkać.
- Lukaszbroz
- Forum Audi 80
Właśnie nie jestem pewny czy ten silnik pochodzi z b3 czy b4. On teraz znajduje się w b3 ale fabrycznie było 1,8. Co do roboty to potrzebne jakieś specjalne narzędzia czy nie no i oczywiście rozumiem że będę musiał zdjąć deskę rozdzielczą aby wymienić wiązkę. Jeśli tak to czy jest jakaś instrukcja jak zdjąć deskę nie robiąc jej krzywdy.
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
- Lukaszbroz
- Forum Audi 80
Porównywałem kiedyś bloki b3 b4 i golfa i wyszło na to że mocowanie łap do bloku jest takie sama różnica to wygląd łap i jak dobrze wspomniałeś miejsca zaczepienia w budzie. Ale łapy zostaną ze starego silnika wiec problemu nie ma.Przemo80b3 pisze:Mało roboty z mocowaniem :roll: :?: Przecież w b3 silnik trzyma się na ławie a w b4 do podłużnicy.Lukaszbroz pisze:Lepiej by było gdyby silnik to był jakiś ABT mało roboty z mocowaniem
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
- Lukaszbroz
- Forum Audi 80
- Lukaszbroz
- Forum Audi 80