Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 2.0 ABK]Dźwięk ocierającej gumy z przedniego lewego koła

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krisiun1
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

[B4 2.0 ABK]Dźwięk ocierającej gumy z przedniego lewego koła

Post autor: krisiun1 » 02 mar 2011, 16:32

Witam

Od pewnego czasu zmagam się z denerwującym dźwiękiem dochodzący z przedniego lewego koła.Dźwięk pojawia się po przekroczeniu 60 km/h choć nie jest to regułą i przypomina tarcie zużytego paska (nie pisk) coś jakby opona ocierała o nadkole.Łożysko wymienione na SWAG, przegub Ruville, wczoraj rozebrałem zacisk, przeczyściłem miejsca w których klocki mogłyby się przycinać i nic dalej to samo.Dodam jeszcze, i to mnie dziwi że dźwięk ustaje dopiero kiedy zwolnię do 10 km/h ale zauważyłem też że nie ustaje równomiernie z obracającym się wolno kołem tylko słychać to ocieranie coraz wolniej ale nie z tą samą prędkością co koła.Trochę zakręciłem ale mam nadzieje że zrozumiecie o co chodzi, zacząłem już podejrzewać padającą pompę wspomagania ale czy nie słyszałbym tego dźwięku trzymając dłużej silnik na np. 3000 obr/min?

kajoj888
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kajoj888 » 02 mar 2011, 16:48

jedno co moge Ci powiedziec kolego to ze na pewno nie jest to wina pompy wspomagania....a co do tarcia, to raczej nikt Ci tu nie pomoze, musisz sam to zlokalizowac,...podlewruj przednie kolo, niech ktos Ci zapali silnik wlozy bieg i rozpedzi podniesione kolo, po czym od razu niech zgasi silnik i wyzuci na luz...a ty nasluchuj z kad dochodzi to tarcie...to chyba jedyny sposob ...ale w ten sposob na pewno znajdziesz usterke...napisz co zaobserwowales

Awatar użytkownika
Kolczat
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Marcin
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG+lpg
Kontakt:

Post autor: Kolczat » 03 mar 2011, 10:32

kajoj888, ma niezly pomysl, lecz musisz bardzo uwazac... ja pamietam ze mialem pdoobny objaw gdy mi blacha oslony tarczy hamulcowej (albo od czego ona tam jest) spierala sie jakims cudem na tarczy

kolczyx
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Tomasz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH+lpg
Kontakt:

Post autor: kolczyx » 03 mar 2011, 19:44

Kolczat pisze:kajoj888, ma niezly pomysl, lecz musisz bardzo uwazac... ja pamietam ze mialem pdoobny objaw gdy mi blacha oslony tarczy hamulcowej (albo od czego ona tam jest) spierala sie jakims cudem na tarczy
Ja też jestem tego zdania odegnij osłonę traczy hamulcowe bo to ona może wydawać taki dźwięk

Awatar użytkownika
krisiun1
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: krisiun1 » 04 mar 2011, 14:54

Po zdjęciu koła i tarczy i odpaleniu silnika dźwięk słychać dalej tak więc pozostaje tylko łożysko.Luzów niby nie ma ale może trzeć o plastikowe osłony wewnątrz obudowy łożyska.Łożysko wymieniałem 5 tyś temu firma SWAG, miało być ok a wytrzymało tyle co topran.

krzysiek_79
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: krzysiek_79 » 05 mar 2011, 21:44

kolego , a może to gumowa osłona przegubu tak ociera. Tylko pewnie przy większej prędkości nie było by tego słychać.

Thauri
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Thauri » 13 mar 2011, 19:27

U Kolegi są podobne denerwujące objawy ale już zlokalizowane.Winna okazała się krzywa/choć gruba,niedawno wymieniana/ tarcza hamulcowa.Objaw pokazał się dopiero po zablokowaniu kola uruchomieniu samochodu jak opisał kolega wcześniej i zdjęciu zacisku z tarcza na stanowisku naprawczym.Po dokładnemu oczyszczeniu tarczy zauważalne jest coś w rodzaju przegrzanie jej w kilku miejscach .
Rozumiem,ze tarcze hamulcowa i ewentualnie występujące na zimnych/ciepłych hamulcach tarcie miedzy klockami a tarcza wykluczyłeś.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl