Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 TDI 1Z] Grzanie świec

ODPOWIEDZ
hawkk5
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 TDI 1Z] Grzanie świec

Post autor: hawkk5 » 08 mar 2011, 20:54

Mam takie pytanie. Grzeje z rana świece, nieraz jak jest cieplej zagrzeje ze dwa trzy razy i kontrolka przy właczaniu na 1 pozycje przestaje mi się zapalać - rozumiem przez to świece nagrzane - moge odpalać. Jednak są nieraz dni gdy naprawdę spadnie temperatura i grzeję świece po 7-8 razy i kontrolka nie gaśnie. Czy to jest normalne czy mam coś nie tak z grzaniem świec?

Awatar użytkownika
siejek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: siejek » 08 mar 2011, 21:02

grzejąc świece co chwile kilka razy możesz je bardzo szybko spalić, ponieważ nie zdąży ostygnąć a Ty je znowu grzejesz, a wracając do tematu masz coś nie tak bo w moim zetorku po nagrzaniu świec kontrolka gaśnie od razu, w cieplejsze dni szybciej w chłodniejsze później.

Awatar użytkownika
Arteriusz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Arteriusz » 08 mar 2011, 21:24

ja to grzeje w ten sposob że czekam aż przekażnik od grzania zrobi psrtyk ciche i wtedy odpala przy -20 bez zaciecia

Awatar użytkownika
BorysTDI
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: BorysTDI » 08 mar 2011, 21:34

hawkk5, ale Ty świece katujesz :mrgreen: Raz się podgrzeją i nie ma prawa żeby nie odpalił, a takie wielokrotne "dogrzewanie" nic dobrego nie przynosi ;-) Krótko mówiąc, cały "system" podgrzewania masz sprawny :-) A czas "palenia" świec zależy od temp płynu chłodzącego, więc załóżmy masz +6 stopni i nie wystrasz się jak pochechłasz z 2-3 obroty wałem :mrgreen:

hawkk5
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: hawkk5 » 08 mar 2011, 21:40

BorysTDI, nie rozumiecie powagi problemu :] mi raz auto w ogóle nie chciało zapalić jak doszła do tego mała ilość paliwa w baku, a z tego co wyczytałem w innych tematach to niektórym grzeje sie 6-8 sekund i gaśnie, nie zapalając się ponownie. wiem ze nie jest to zdrowe dla świec, ale chyba od samego początku (auto mam pół roku nie wymieniałem świec) być może były walnięte. Będę je wymieniał w następnym miesiącu.

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: hudy » 09 mar 2011, 21:34

najpierw sprawdź świece np miernikiem czy są dobre (każda powinna mieć ok 12A) a najlepiej było by je wykręcić i wtedy sprawdzić czy grzeje się końcówka.co do świecenia się kontrolki to za grzanie świec odpowiada czujnik który jest w króćcu z którego wychodzi górny wąż chłodnicy.im niższa temperatura świece dłużej grzeją a zaczynają grzać jak temperatura płynu chłodniczego jest poniżej +5 stopni.kolejne z kolei grzanie świec nie powinno mieć wpływu na to czy kontrolka się zaświeci czy nie bo to czujnik załącza grzanie świec no i kontrolkę.więc czy zagrzejesz raz czy kilka razy to za każdym razem kontrolka powinna się załączyć...

hawkk5
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: hawkk5 » 10 mar 2011, 06:42

w takim razie jakim prawem nieraz po zagrzaniu swiec 6-7 s, właczam ponownie i tylko mignie w niecałą sekunde i gaśnie (tzn swiece zagrzane) kolega ma identycznie w b5 - grzeje tylko raz a za drugim kontrolka dosłownie MIGNIE ;]

wychodziło by na to że istnieje coś co stwierdza o nagrzaniu świec, bo płyn się przecież nie nagrzał bez odpalenia silnika :D (więc nie uzyska więcej niż te +5 stopni o których pisałeś)

Awatar użytkownika
BorysTDI
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: BorysTDI » 10 mar 2011, 14:46

Jest jeszcze przekaźnik i komp, one też wpływają na czas grzania ;-)

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 10 mar 2011, 17:39

tak tak ale ty nie pisałeś nic o mruganiu czy zaświeceniu się kontrolki tylko na chwile.pisałeś że nie załącza się w ogóle.powiem ci że u mnie kontrolka świeci się z 8 sekund ale przy mrozach sięgających -20 stopni.po ponownym przekręceniu stacyjki świeca znów kilka sekund ale nie mierzyłem czy tyle samo czy nie.na chłopski rozum powinno to działać w ten sposób że czujnik wykrywa ile jest stopni po czym zapalają się świece i to od tego ile jest stopni świece grzeją dłużej lub krócej czym steruje komputer.przy świecach nie ma żadnego czujnika który by wykrywał czy świece są nagrzane i do jakiego stopnia.dlatego właśnie grzejąc kilka razy świece można w łatwy sposób je spalić.więc moim zdaniem przekręcając kluczyk pierwszy czy drugi raz świece powinny grzać tak samo długo...kiedyś miałem taki przypadek w mercedesie gdzie kontrolka raz się zapalała raz nie i powodem był przekaźnik.na twoim miejscu sprawdził bym najpierw świece,następnie czy są połączone,czy kapturki są na swoich miejscach no i później bym sprawdził przekaźnik i czujnik np miernikiem...

hawkk5
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: hawkk5 » 10 mar 2011, 20:58

DZIĘ-KU-JĘ (przekaźnik czujnik miernikiem, a świece to juz wyczytałem jak się sprawdza)

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 10 mar 2011, 21:43

jak będziesz sprawdzał świece to najlepiej je wykręć bo to że mają odpowiednia wartość na mierniku nie oznacza że grzeje sama końcówka świecy.czujnik możesz tez sprawdzić odłączając od niego wtyczkę i przekręcając stacyjkę.wtedy powinny się zapalić świece na kilka sekund.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl