ad. 1 W pierwszej kolejności odczytanie kodów migowych.
Jeśli sygnał sondy, lub obwód grzania będzie przerwany, to komputer powinien to zasygnalizować. Może też wyrzucić błąd "wskazania sondy w górnym, lub dolnym zakresie regulacji" To
może być objaw niesprawnej sondy. Jeśli natomiast sonda przekłamuje niewiele to komputer tego nie wychwyci.
Poza tym z domowych sposobów zostaje miernik (analogowy, lub cyfrowy - tu zdania są podzielone). Jednak najpewniejszą metodą jest oscyloskop u kumatego mechaniora.
ad. 2 W Twoim przypadku nie. W przypadku blosa, oraz pozostałych instalek I gen. mieszanka nie podlega korekcie.
ad. 3 Jeśli chodzi ci o ustawienie śruby regulacyjnej, to ustawienia wyjściowego nie ma. Było ustawienie fabryczne, zaezpieczone zaślepką
ad. 5 Według mnie mogą mieć wpływ. Jednak istotniejsze jest to, że mają ooogromny wpływ na strzały, a to bardziej boli niż zwiększone spalanie. Blos nie jest remedium na strzały wynikające z kiepskiego stanu układu WN :!:
ad. 6 Miałem i tak i tak. Z podpiętą kompensacją mój Avant palił mniej. Niestety nie wiem na sto procent czy to akurat dzięki temu, bo oprócz podpięcia kompensacji robiłem jeszcze inne mody.
ad. 7 Parownik do 100KW, podpięta kompensacja - spalanie ok 14l w mieście
Zmieniłem parownik na ten sam model, tyle że do 140KW, kompensacje zostawiłem nie podpiętą, przesmarowałem slita, zmieniłem gume blos - przpustnica - spalanie 16 - 17 w mieście
Oczywiście w obu przypadkach byłem u gazownika (tego samego) na analizatorze, żeby mi to ustawił.
To są oczywiście moje przejścia i nikt nie da gwarancji, że u Ciebie byłoby podobnie

.
Dużo zależy od osoby, która to reguluje. Nie zawsze jak gaziarz mówi, że jest dobrze ustawione, to tak jest naprawde. Ja osobiście nie wiem jak jest możliwe, żeby blosa ustawić "na wyczucie". No ale może sie nie znam.
Jeszcze jedno mi sie przypomniało:
Jeśli się mylę, to niech mnie ktoś poprawi, ale wydaje mi się, że za uboga mieszanka w I gen. również może powodować wysokie spalanie.
Pozdrawiam