pojawił się problem z moją instalacją gazową..może od początku. Gaz założyłem półtora roku temu i przez pierwsze 6 miesięcy jeździło się wyśmienicie. Instalacja jest dokładnie taka jak w poniższym linku:
http://www.autogas.pl/modules.php?name= ... d=1&page=1
Potem były jakieś problemy wraz z przyjściem mrozów, ale wizyta u gazowników załatwiła problem. Jeździłem kolejne ponad pół roku i zrobiłem na tej instalce 20 tys km. Z miesiąc temu zaczął się problem z zapętlającymi się wtryskami. Przy pełnym otwarciu przepustnicy auto przestaje jakby pracować na 1 cylinder, czasami przestaje pracować całkiem, a po chwili następuje potężna detonacja w układzie wydechowym, taka że ludzie głowy pochylają na ulicach :-| ( stąd wnoszę że wtryski się zapętlają i są otwarte cały czas, leją do wydechu mnóstwo gazu który pozniej po odjęciu pedału gazu zapala się) Nie mam już gwarancji, poza tym nie robiłem przeglądów u gaziarzy bo powiedziałem że nei bede płacił 50 zł za wymianę filterka od gazu. Robiłem to sam, i sam też lub z pomocą brata regulowałem mape itd. Jednak teraz żadna regulacja nie daje efektów, wymiana dysz, ciśnienia gazu, cuda różne odstawiam i nie moge przywrócić stanu takiego jak po samej instalacji gazu półtora roku temu. Lista strasznie klepała prawie jak niektóre ropniaki...wpadłem na pomysł by ją wymienić. (Koszt tylko 133zł) - nie chciałem pchać się w magicjety..słyszałem o nich przeróżne opinie..niektórzy zmieniali je właśnie na REG i byli zadowoleni - skoro auto przez rok potrafiło jeździć na niebieskim REG FAST to i teraz powinno jeździć!
Wczoraj przyszła nowa listwa, założyłem ją najpierw z dyszami 2mm, autoadaptacja..wypluło na końcu mnożnik koło 1,45. Z tym że podczas adaptacji auto zawsze gaśnie w tym samym momencie. musze je odpalać na nowo...adaptacja ciągle trwa hmm.. pewnie ma to wpływ na wyniki?? No trudno, mówię - próbujemy. Przejażdzka na benzynie i gazie parę km w różnych warunkach po wcześniejszym skasowaniu map. W między czasie przy większym wciśnieciu gazu znowu sięzapętlają... znowu strzał znowu nie jedzie:( Regulacja mapy nic nie daje. Oba wykresy pokrywają się idealnie a auto nie jedzie.
Chwila pomyślunku: Wtryski zapętlają się=za długo są otwarte = za mało gazu (za małe ciśnienie) lub za małe dysze lub te dwie rzeczy naraz - dobrze myślę? Zatem, imbus w rękę i wymiana dysz na 2.6. Adaptacja (auto znów gaśnie w tym samym momencie - chwile przed zgasneiciem chodzi na 3 cylindry). Na parowniku dałem ciśneinie około 1,2 bar. Kasuję mapy i w drogę...benzynka...gaz pozniej postuj no i regulung.. Początkowo mapy wyglądają tak (niestety nie udało mi się zrobić screena), że lewy dolny róg - czyli czasy około 2 ms - tu obie mapy siępokrywają, a czym dłuższe czasy wtrysku tym mapa gazowa wędruje wyżej od benzynowej. Biorę wycinki i odpowiednio obniżam mnożnik co chwilę jadąc pare km, aż mapy się pokryją. Do około 5,5 ms jest ideał, powyżej mapy rozjezdzają się i nei mogę naciągnąć mapy gazowej! dodam tutaj że zapętlenie wtrysków występuje właśnie wtym rejonie ..około 7 ms i włąśnie tego kawałka nie mogę zbić na dół.
Ale porównując z dyszami 2.0 to jest o niebo lepiej. mogę 3/4 gazu wdepnąć i auto jakoś jedzie...jedzie bo jedzie, ale po idealnym ułożeniu map na sobie, sonda stoi w ubogiej mieszance...przy pełnym bucie stoi całkiem w ubogiej no i autko słabo się zbiera:-/
Tu załączam screena dla dysz 2.6 i ciśneinia gazu około 1,2 bar
Jak widać sonda w ubogiej stoi, końcówka mapy rozjechana, Czas wtrysku podczas pracy na benzynie i gazie różni się około 1ms ( nagazie jest dłuższy)
Panowie, co dalej? Gdzie robię błąd? Wiem, że ta listwa według niektórych ludzi nie ma prawa działać poprawnie w tym silniku, ale jeździłem przez rok na takiej instalacji, auto miało idealnie stabilny jałowy bieg (teraz też ma), kręciło się do odcinki bez zająknięcia a i dynamika i spalanie były zadowalające. Więc wiem napewno że da się to zrobić, tylko jak? Nie oczekuję odpowiedzi "zmień listwe reduktor i komputer to bedzie działać"... To podobnie jak z valtekami u niektórych kolegów..niby za wolne niby złe a dla przeciętnego zjadacza chleba są wystarczające. PRoszę więc o jakieś konkretne porady co jeszcze mogę "pokręcić" by to wyregulować.