Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 AAH] Kontrolka ciśnienia oleju świeci. ciśnienie 0 Bar

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Przemek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Szara80tkaTdi » 15 mar 2011, 20:05

to ze stoi na zero moze rownie dobrze oznaczac ze nie dostaje plusa na wskaznik, i czujnik moze byc dobry, wiec Piotrek976psk jak przekrecasz stacyjke czy wskazowka choc minimalnie drgnie? czujnik moze miec dodatkowo zwarcie wewnetrzne do masy i wskazowka pokaze minimalne cisnienie czyli zero bar

aby sprawdzic czujnik odlacz od niego te dwa konektory, pod konektor G podlacz omomierz drugi przewod omomierza podlacz pod mase gdy zapalisz silnik, jego rezystancja powinna wzrosnac, oczywiscie pomiary robisz na odlaczonych dwoch pinach od instalacji auta
pazdzioch pisze:no jesli chodzi o czujnik cisnienia oleju hm. jak by byl padniety to wskazowka wychylila by sie na max. w prawo.
tak sie dzieje gdy jest przerwa w obwodzie lub czujniku

Awatar użytkownika
pazdzioch
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pazdzioch » 15 mar 2011, 20:16

no to chcialem powiedziec ze czujnik prawdopodobnie jest dobry

Piotrek976psk
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Piotrek976psk » 15 mar 2011, 20:53

kiedy zapłon jest wyłączony wskazówka od ciśnienia oleju jest poniżej zera. Po włączeniu zapłonu wskazówka podnosi się i wchodzi na zero.

Jeżeli chodzi o pomiar omomierzem to problem jest taki, ze nie zawsze świeci ciśnienie oleju i w chwili sprawdzenia akurat wszystko może być ok.

A jeżeli chodzi o pompę to może winien jest stary olej, może jest brudny i przez to zawiesza sie zawór. Olej był zmieniany jakieś 8,5 tys km temu.

PS tylko dziwi mnie, że dzieje się to tylko w tedy kiedy silnik jest po dłuższej jeździe i stygnie przez jakięś pół godziny do godziny

[ Dodano: 2011-04-01, 21:40 ]
Witam. Niestety wszystko wskazuje ze to pompa(po odkręceniu filtra oleju i zapaleniu silnika olej nie leciał)
Zauważyłem też spadek ciśnienia oleju wcześniej na ciepłym 2 bary teraz 1,5 bara

Mam pytanie czy do wymiany pompy trzeba demontować rozrząd?

Czy są może jakieś inne powody poza pompą braku ciśnienia oleju.

PS Najbardziej martwi mnie ciśnienie oleju które spadło i teraz wynosi 1,5 bara (wygląda na to ze silnik kilkakrotnie pracował bez oleju) Cz to nie pierwsze objawy padającego silnika?

[ Dodano: 2011-04-01, 22:46 ]
Pomóżcie Prosze

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl