[audi 80]Elektryczne szyby-schemat
Szara80tkaTdi, Stałem się szczęśliwym posiadaczem ori wiązki z modułem i bezpiecznikiem termicznym na 4 el. szybki.
Doszedłem już gdzie i jak podpiąć zasilanie i krańcówki.
Kostki od przełączników i mechanizmów też rozpracowałem. :mrgreen:
Pozostaje ostatnia sprawa... gdzie podpiąć kabel ,,czerwono-niebieski" z zieloną wtyczką (jak na foto), bo wg. schematu pod szyberdach... ale nie wiem gdzie i pod co się podpiąć :roll:
Doszedłem już gdzie i jak podpiąć zasilanie i krańcówki.
Kostki od przełączników i mechanizmów też rozpracowałem. :mrgreen:
Pozostaje ostatnia sprawa... gdzie podpiąć kabel ,,czerwono-niebieski" z zieloną wtyczką (jak na foto), bo wg. schematu pod szyberdach... ale nie wiem gdzie i pod co się podpiąć :roll:
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Ja u siebie przy montażu ele. szyb wywaliłem ori. moduł od szyberdachu, {EDIT: a szyberdach} podłączyłem pod moduł szyb.
Tam w kablach jest druga taka sam wtyczka z gniazdem od szyberdachu (połączenie szyberdach > moduł od szyberdachu).
Tam w kablach jest druga taka sam wtyczka z gniazdem od szyberdachu (połączenie szyberdach > moduł od szyberdachu).
Ostatnio zmieniony 18 mar 2011, 16:38 przez Audi 80 Polska, łącznie zmieniany 1 raz.
aldi, Mam el. szyber :mrgreen: Jak się zrobi cieplej to wezmę się za robotę <idea> Teorię już znam... ciekawe czy w praktyce też pójdzie dobrze :shock:
[ Dodano: 2011-03-18, 16:32 ]
Moduł szybra mam chyba walnięty, bo działa bez kluczyka i podświetlenie przycisku świeci non stop.
[ Dodano: 2011-03-18, 16:32 ]
W jaki sposób to zrobiłeś? Dolutowałeś kable w te same miejsca przy wtyczce modułu szyb :?: :?: :?:aldi pisze:Ja u siebie przy montażu ele. szyb wywaliłem ori. moduł od szyberdachu podłączyłem pod moduł szyb.
Moduł szybra mam chyba walnięty, bo działa bez kluczyka i podświetlenie przycisku świeci non stop.
-
- Forum Audi 80
Jak pisałem wcześniej tam gdzieś poniewiera identyczna wtyczka (jak na twoim foto). Jeden koniec tej wtyczki idzie do szyberdachu a drugi do modułu. Odłączyłem ten koniec który idzie do modułu szyberdachu i podłączyłem pod moduł szyb bez lutowania po prostu plug&play.andi77 pisze:W jaki sposób to zrobiłeś? Dolutowałeś kable w te same miejsca przy wtyczce modułu szyb :?: :?: :?:aldi pisze:Ja u siebie przy montażu ele. szyb wywaliłem ori. moduł od szyberdachu podłączyłem pod moduł szyb.
Do tego tylko wywaliłem moduł od szyberdachu a jego gniazdo zostało.
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Coś w tym stylu. Czer-nieb i ta wtyczka to kabel który idzie z modułu szyb na zasilania szybra.aldi pisze:Z tego co pamiętam to szyby są zasilane bezpośrednio z podstawki modułu szyb a zasilanie szyberdachu to osobne wyjście z wiązki szyb.andi77 pisze:jak podpiąć 2 wtyczki (od szybra i szyb ) pod jeden moduł
Jak nie miałeś wcześniej modułu szyb to przepinasz wtyczkę z szybra i wpinasz w wiązkę szyb.
Czyli stare zasilanie szybra przestaje być potrzebne. Nowe zasilanie pójdzie z modułu.
aldi, kubik, Spróbuję podpiąć zasilanie szybrem pod ten przewód. W ostateczności będę posiadaczem wersji na 2 moduły (szyb i szybra)
[ Dodano: 2011-04-04, 18:44 ]
Dzisiaj w trakcie zakładania instalacji el. szyb doszedłem co i jak z zasilaniem szybra z modułu szyb. Okazało się to banalnie proste. Przy okazji odkryłem, że poprzedni właściciel wyrzeźbił zasilanie szybra rozłączając ori kostkę i podpinając się pod przewód oświetlenia wnętrza. Szyber działał bez zapłonu i podświetlenie przycisku działało non stop. Po podłączeniu do modułu szyb szyber przestaje działać po wyłączeniu zapłonu i otwarciu drzwi.
[ Dodano: 2011-04-04, 18:48 ]
Tak było (foto).
Wyrzuciłem ten ,,bajpas"... i spiąłem wtyczkę A i B.
Pod deską rozdzielczą znalazłem odpowiednią wtyczkę i podłączyłem do modułu.
[ Dodano: 2011-04-11, 18:37 ]
Czyli po podłączeniu szybra pod moduł szyb mogę wywalić (wypiąć) moduł szyberdachu nr. 318 (jak na foto)... aby niepotrzebnie nie ,,pykał " przy włączeniu zapłonu :?:
[ Dodano: 2011-04-04, 18:44 ]
Dzisiaj w trakcie zakładania instalacji el. szyb doszedłem co i jak z zasilaniem szybra z modułu szyb. Okazało się to banalnie proste. Przy okazji odkryłem, że poprzedni właściciel wyrzeźbił zasilanie szybra rozłączając ori kostkę i podpinając się pod przewód oświetlenia wnętrza. Szyber działał bez zapłonu i podświetlenie przycisku działało non stop. Po podłączeniu do modułu szyb szyber przestaje działać po wyłączeniu zapłonu i otwarciu drzwi.
[ Dodano: 2011-04-04, 18:48 ]
Tak było (foto).
Wyrzuciłem ten ,,bajpas"... i spiąłem wtyczkę A i B.
Pod deską rozdzielczą znalazłem odpowiednią wtyczkę i podłączyłem do modułu.
[ Dodano: 2011-04-11, 18:37 ]
Czyli po podłączeniu szybra pod moduł szyb mogę wywalić (wypiąć) moduł szyberdachu nr. 318 (jak na foto)... aby niepotrzebnie nie ,,pykał " przy włączeniu zapłonu :?:
A ja się podczepię. Tez niedawno montowałem szybki 4x. Miałem ori wiązkę i podłączyłem wszystko działa ale nie do końca. Wiązka mi się kończyła 2 kablami brązowymi masa to wiem podłączyłem ją do blachy, ale miałem jeszcze kabel czerwony i czerwono niebieski. Mało tego mam i wtyczkę z tego modułu czarno niebieska którą nie wiem gdzie podpiąć. Pytanko jest takie szyby cały czas są pod prądem bo świecą się guzki gdy auto jest wyłączone.
Jak podpiąć te kable: czerwono niebieski, czerwony i ta wtyczkę niebieska?
Jak podpiąć te kable: czerwono niebieski, czerwony i ta wtyczkę niebieska?
Dla chcącego nic trudnegoJak podpiąć te kable: czerwono niebieski, czerwony i ta wtyczkę niebieska?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 900e5.html