[B4]Naprawa listew bocznych
[B4]Naprawa listew bocznych
Korzystając z chwili wolnego czasu postanowiłem naprawić listwy boczne. Zapewne wielu z was tak jak i mnie to drażni. Z góry przepraszam za niską jakość zdjęć ale robione telefonem w moim przy domowym piwnicznym warsztacie.
Problem w odstającej listwie tkwi w jej wewnętrznym stalowym profilu który dotknięty zębem czasu po prostu częściowo zgnił.
Do wykonania nowego elementu posłużył kawałek blachy gr.5 mm
który doświadczalnie musiałem dopasować żeby profil miał odpowiednie wymiary, a do samego elementu najlepszy okazał się profil do ścian G-K, z racji tego że jest cynkowany to dłużej pociągnie.
I tak przy pomocy szlifierki kątowej i młotka powstał potrzebny profil.
Kolejny krok to wydłubanie zgnitego wzmocnienia a w jego miejsce włożenie nowego.
Mocowanie listwy należy wyczyścić ze starego błota, a żeby listwa się łatwiej wsunęła ja posmarowałem prowadnice olejem.
Oto efekt końcowy.
Problem w odstającej listwie tkwi w jej wewnętrznym stalowym profilu który dotknięty zębem czasu po prostu częściowo zgnił.
Do wykonania nowego elementu posłużył kawałek blachy gr.5 mm
który doświadczalnie musiałem dopasować żeby profil miał odpowiednie wymiary, a do samego elementu najlepszy okazał się profil do ścian G-K, z racji tego że jest cynkowany to dłużej pociągnie.
I tak przy pomocy szlifierki kątowej i młotka powstał potrzebny profil.
Kolejny krok to wydłubanie zgnitego wzmocnienia a w jego miejsce włożenie nowego.
Mocowanie listwy należy wyczyścić ze starego błota, a żeby listwa się łatwiej wsunęła ja posmarowałem prowadnice olejem.
Oto efekt końcowy.
-
- Forum Audi 80
Wyjąć to się go raczej nie da, bo jest tak jakby profil był oblany gumą. Ja wydłubałem śrubokrętem zardzewiałe kawałki które się rozsypywały na odcinku 5 - 7 cm. Nowy kawałek profila jest uzupełnieniem brakującej części.Słonik pisze:Kolega a powiedz mi czy ten profil z listwy stary mozna lajtowo wyjac nie uszkadzajac jej, on jest po calej dlugosci listwy czy tylko na koncach??
ja tez mialem podobny problem zgnite listwy na koncach ,przed wsadzeniem dorobionego elemetu z cienkiej blachy napuscilem silikonu w zgnite miejsce wsadzilem elemet a resztki silikonu wycisnolem palcami. Teraz calosc przylega do siebie scisle no i mam nadzieje woda juz nie bedzie przedostawac sie do wew. listwy. <ok>