Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B3 1.8 JL]Problemy z LPG

Wszystko co związane z LPG
ski4
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B3 1.8 JL]Problemy z LPG

Post autor: ski4 » 08 sty 2007, 17:53

Witam posiadam w swoim AUDI silnik1,8 JL wtrysk mechaniczny jest w nim zamontowany LPG Tomasetto znim właśnie mam od początku problemy, a mianowicie po odpaleniu na bęzynie i podgazowaniu do ok. 1900 obr załącza sie gaz tak jak powinien lecz obroty zamiast zostać na poziomie 1000 spadają raz 200 raz 500 anieraz gaśnie silnik całkiem najczęsciej po raptownym dodaniu gazu przy niskich obrotach dzieje się tak tylko przy zimnym silniku gdy temperatura wzrośnie do około 50C wszystko jest ok.Niedawno naprawiałem alternator i przed naprawą stwierdziłem że kiedy napięcie ładowania było zaniskie odziwo silnik na gazie na wolnych obrotach pracował dobrze byłem na regulacji gazu lecz nic to niedało może ktoś wie co mu dolega.POMOCY!
Ostatnio zmieniony 08 sty 2007, 20:08 przez ski4, łącznie zmieniany 1 raz.

morus
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: morus » 08 sty 2007, 18:08

ja u siebie mam gaz holenderski. u mnie czasami robi sie tak ze na bezynie jest super ale jak włącze gaz to obroty były niskie tak 3000 - 2000 i na regulacji powiedzieli mi ze musze wymienic reduktoe to koszt ok 500 zł. ale niemiałem kasy to to olałem znalazłem na reduktorze śrubke ktura miała zardzewiałą spręzynke i jak nia pokreciłem to okazało sie ze to reguluje obroty i naprawiłem to :mrgreen:

ski4
Forum Audi 80
Forum Audi 80

problemy zLPG

Post autor: ski4 » 08 sty 2007, 19:08

zgadza sie tylko umnie gaz szfankuje z obrotami jak jest zimny silnik zaraz po odpaleniu a potem jest wszystko ok i obroty są na poziomie 900 1000 obrotów.

morus
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: morus » 08 sty 2007, 19:38

a masz sanie automatyczne?
to moze sie nie załącza na zimnym silniku?

comandor77
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: comandor77 » 08 sty 2007, 20:00

z tego co pamiętam to w tym silniku ssanie wygląda trochę inaczej a głównym elementem jest wtryskiwacz rozruchowy, który nie miałby nic wspólnego z LPG.Swoja drogą że silnik zimny dostaje większą dawkę powietrza.Przełączając silnik na LPG,gdy silnik jest całkowicie zimny być może "parownik" się nie wyrabia (zimny płyn w układzie chłodzenia) i mieszanka powietrze-gaz jest zbyt uboga.W ogóle to nie powinno się przy niskich temp. odrazu po starcie przełączać silnika na LPG jeżeli ktoś szanuje silnik.Większość z nas nie wyłączając mnie tnie koszty i robi to prawie odrazu.Związek z alternatorem może być całkowicie przypadkowy-być może przed naprawą temp. były wyższe i silnik jakos dawał sobie radę.

ski4
Forum Audi 80
Forum Audi 80

kłopoty z LPG

Post autor: ski4 » 10 sty 2007, 21:13

moim zdaniem po obserwacjach jakie przez ten czas poczyniłem wynika że za taki stan żeczy odpowiada jakiś czujnik temperatury ,według mnie coś się odłancza przypadkowo po załączeniu gazu. Co do ssania to jest automat z pomocniczym wtryskiem rozruchu lecz to wszystko działa bo na paliwie jest ok.Interesuje mnie tylko czy silnik na niskich obrotach reguluje ilością gazu czy jest to ilość stała na zimnym i na ciepłym silniku mam zamontowany parownik Tomasetti lecz na wężu zasilającym kolektor był zamontowany orginalnie zawór elektryczny a teraz jest zamontowana śruba regulacyjna do regulacji ręcznej może tu oto chodzi.

Awatar użytkownika
wilu8
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: wilu8 » 13 sty 2007, 00:07

powąchaj spaliny jak śmierdzi gazem na zimnym to znaczy ze dostaje za duzo gazu kwestia regulacji ,skręcasz śrube w prawo i odserwujesz jeszcze ewentualnie na parowniku krecisz ;-)
gazem też może zalewać

ski4
Forum Audi 80
Forum Audi 80

kłopoty z LPG

Post autor: ski4 » 13 sty 2007, 12:46

Co do regulacji to już byłem u fachowca i wyregulował wszystko przy pomocy analizatora spalin bo po mojej regulacji palił na mieście nawet 20l a teraz jest ok,jeszcze dodam tylko że podkręciłem śrubę regulacyjną przepustnicy bo napoczątku gasł całkowicie a teraz obroty są na poziomie na (ciepłym silniku) około 1050 obr/min zimny to 500 obr ale nie gasnie ,gaśnie za to przy raptownym dodaniu gazu jakby miał zbyt ubogą mieszankę gdy naciskam powoli wchodzi pomału na obroty lecz to się żadko zdaża

mrx1983
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mrx1983 » 13 sty 2007, 14:56

ski4 pisze:Witam posiadam w swoim AUDI silnik1,8 JL wtrysk mechaniczny jest w nim zamontowany LPG Tomasetto znim właśnie mam od początku problemy, a mianowicie po odpaleniu na bęzynie i podgazowaniu do ok. 1900 obr załącza sie gaz tak jak powinien lecz obroty zamiast zostać na poziomie 1000 spadają raz 200 raz 500 anieraz gaśnie silnik całkiem najczęsciej po raptownym dodaniu gazu przy niskich obrotach dzieje się tak tylko przy zimnym silniku gdy temperatura wzrośnie do około 50C wszystko jest ok.Niedawno naprawiałem alternator i przed naprawą stwierdziłem że kiedy napięcie ładowania było zaniskie odziwo silnik na gazie na wolnych obrotach pracował dobrze byłem na regulacji gazu lecz nic to niedało może ktoś wie co mu dolega.POMOCY!
z tego co wiem moj kolega mial taki sam problem tylko ze fiacie,tylko to byl pelen wtrysk,tzeba poprostu ustawic inna temperature przy jakiej przelacza sie na gaz i bedzie dobrze....moim zdanie msilnik jest za zimny i dlateg takie obroty,jeszcze jest kwestia jaka masz instalacje...

Awatar użytkownika
Rafalski82
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Rafalski82 » 13 sty 2007, 18:13

mrx1983 pisze:
ski4 pisze:Witam posiadam w swoim AUDI silnik1,8 JL wtrysk mechaniczny jest w nim zamontowany LPG Tomasetto znim właśnie mam od początku problemy, a mianowicie po odpaleniu na bęzynie i podgazowaniu do ok. 1900 obr załącza sie gaz tak jak powinien lecz obroty zamiast zostać na poziomie 1000 spadają raz 200 raz 500 anieraz gaśnie silnik całkiem najczęsciej po raptownym dodaniu gazu przy niskich obrotach dzieje się tak tylko przy zimnym silniku gdy temperatura wzrośnie do około 50C wszystko jest ok.Niedawno naprawiałem alternator i przed naprawą stwierdziłem że kiedy napięcie ładowania było zaniskie odziwo silnik na gazie na wolnych obrotach pracował dobrze byłem na regulacji gazu lecz nic to niedało może ktoś wie co mu dolega.POMOCY!
z tego co wiem moj kolega mial taki sam problem tylko ze fiacie,tylko to byl pelen wtrysk,tzeba poprostu ustawic inna temperature przy jakiej przelacza sie na gaz i bedzie dobrze....moim zdanie msilnik jest za zimny i dlateg takie obroty,jeszcze jest kwestia jaka masz instalacje...
Mi też się wydaje że za wcześnie się przełacza.

Awatar użytkownika
sylwiasty
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: sylwiasty » 14 sty 2007, 21:14

Być może po przełączeniu na gaz na zimnym silniku auto dostaje 2 paliwa. Jedno to gaz a drugie to PB z wtryskiwacza rozruchowego.

ski4
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Problem z LPG

Post autor: ski4 » 15 sty 2007, 15:29

z tego co wiem to umnie temperatura silnika niema znaczenia czy zimny czy ciepły kiedy obroty przekroczą 2000 automat przełącza na gaz nawet w zimie ,instalacje mam założoną firmy Tomasetti przełacznik dotykowy.Chciałem tylko nadmienić żena wężu parownik-kolektor była orginalnie regulacja automatyczna ale poprzedni właściciel zniewiadomych powodów zdemontował to a założył zwykłą śrubę regulacyjną

mrx1983
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mrx1983 » 15 sty 2007, 16:35

pojezdzij troche na bezynie tak zeby go dogrzac do 50 stopni i zobacz czy bedzie jakis porblem :-)

[ Dodano: 2007-01-15, 16:35 ]
gazu nie powinno sie uruchamiac przy temperaturze ponizej 50 stopni :D

Awatar użytkownika
wilu8
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Re: Problem z LPG

Post autor: wilu8 » 15 sty 2007, 19:02

ski4 pisze:z tego co wiem to umnie temperatura silnika niema znaczenia czy zimny czy ciepły kiedy obroty przekroczą 2000 automat przełącza na gaz nawet w zimie ,instalacje mam założoną firmy Tomasetti przełacznik dotykowy.Chciałem tylko nadmienić żena wężu parownik-kolektor była orginalnie regulacja automatyczna ale poprzedni właściciel zniewiadomych powodów zdemontował to a założył zwykłą śrubę regulacyjną
jak to zrobił to były jakies problemy np. padnieta sonda uszkodzone czujnik połozenia przepustnicy jakies kłopoty z sygnałem zapłonowym, no i mozliwe ze padł komputer gazu ;-)

ski4
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Problemy z LPG

Post autor: ski4 » 16 sty 2007, 14:26

apropos komputera to umnie jest coś takiego i ma coś wspulnego z sondą lambda ale niewiem jak i co mam sprawdzić ,co do temperatury silnika to na ciepłym ok. 50C na gazie pracuje ok.ale kolega ma taki sam system zasilania gazem jak ja i na zimnym silniku na gazie wolne obroty są około 900 obr/min i to zaraz po odpaleniu nawet na mrozie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasilanie LPG”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl