[ b4 ABK 2.0 +LPG] Lekko dymi na niebiesko i pobiera olej
- pawelponiat
- Forum Audi 80
[ b4 ABK 2.0 +LPG] Lekko dymi na niebiesko i pobiera olej
Więc tak.. ok kilku dni zauważyłem ze zaczal mi lekko kopcic na niepiesko i smierdzi spalinami i olejem jak sie silnik nagrzeje. Wczesniej chodzil bardzo dobrze i nie było problemow.. nie ma jakiegos tam spadku mocy czy innych bardzo meczocych uniedogodnien.. ale niepokoi mnie to ze zauwazylem ze cos w silniku jak by cichutko stukało albo cykało na wolnych obrotach.. nie wiem co to moze być wczesniej wydje mi sie ze tak nie bylo slychac tego cykania.. podejzewam ze moglo albo wydmuchac uszczelke albo pierscienie moga byc juz hmmm popekane albo juz zaczyna ich cos tam brać... (silnik sie nie grzeje zabardzo normalnie jest 70-90 stopni termmostat nowy sprawny) a i jeszce musialem ostatnio wymienic kable kopulke i palec bo nie chcial mi zapalic i byly przebicia na kablach i yeraz wszystko ladnie pali ale na kablach znowu zauwazylem przebicie ;/ (kable syntecha wiem ze moze nie jest to prima sort ale ale tez nie najgorszy badziew) Prosil bym o opinie
- pawelponiat
- Forum Audi 80
Fanthom a mniej wiecej jaki koszt cię tego wszystkiego wyniósł.. ?? jak bys to zrobił sam a jak by oddac gdzies do warsztatu ? narazie nie chce jezdzić zabardzo i odstawilem do garażu bo jak to pierscinie to jak mi całkiem sie rozwali to nie chce kupywać nowego silnika potem ja tez mam nadzieje ze to uszczelniacze...
-
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
szklanki ok 200zł i uszczelniacze ok 20zł +robota chyba że sam sobie zrobisz aha i pewnie uszczelka pod klawiature ok50zł albo daj silikon i nie kupuj tej pod klawiaturę tylko pytaj fachowców żeby ci wymieniali bez zdejmowania głowicy bo to dodatkowe koszty (planowanie,docieranie,uszczelka pod głowicę)
A da rade wymienic uszczelniacze bez sciagania glowicy???Chyba raczej niee,(albo ja o takim sposobie nie slyszalem)cykanie jak pisze jaco80, jest spowodowane slabym samoregulatorem.Planowac raczej nie trzeba bedzie,zalozyc nowa uszczelke (najlepiej wszystkie) zrobic konkretnie glowice i miec spokuj na kolejne lata,jak zamierzasz autkiem jeszcze posmigac,mysle ze koszt nie bedzie az tak olbrzymi.
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
Dokładnie trzeba wygiąć w fajkę jakiś pręt (albo zespawać coś na wzór fajki) aby przeszedł przez otwór po świecy i podpierać każdy zawór z osobna (najlepiej w dwie osoby to robić). Mnie też to czeka bo troche oleju łyka ale ja planuje zdjąć głowicę i zobaczyć jak to tam wszystko mnniej więcj wygląda i przy okazji spoleruje troche zawory bo pewnie jakieś wrzery już będą ( w sumie 23 lata).
- Przemo80b3
- Forum Audi 80
-
- Audi 80 Klub
- Imię: Tomasz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
- Kontakt:
- pawelponiat
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Witam Was.Mam pytanie,czy takie cykanie na zimnym silniku,dosłownie kilka sekund i cisza,chociaż jeszcze lekko słychać później tak delikatnie,ale jak już jest ciepły to cichutko pracuje to wina szklanek??? Jeżdżę na oleju 15w40 Castrol Magnatec,może nieodpowiedni olej???Jak macie jakieś podpowiedzi to piszcie,z góry Wam dzięki.